Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διεθνής βράβευση του Αρχίλοχου ΠΣ Πάρου για τις δράσεις ενάντια στην καταπάτηση παραλιών

Διεθνής βράβευση του Αρχίλοχου ΠΣ Πάρου για τις δράσεις ενάντια στην καταπάτηση παραλιών

Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχου:

Ο ιστορικός σύλλογος Αρχίλοχος, βραβεύτηκε από την EUROPA NOSTRA και την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με το αργυρό βραβείο ‘Κώστας Καρράς’, για την σημαντική συμβολή του, στην Κίνηση των Πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της Πάρου, αλλά και όλης της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του Αρχίλοχου το 1976, που ο σύλλογος λαμβάνει μια τόσο σπουδαία διάκριση, η οποία έρχεται σαν αναγνώριση από σημαντικούς θεσμούς, για τη συμβολή του, στη δημιουργία της Κίνησης πολιτών Πάρου.

Για τη διάκριση αυτή αισθανόμαστε υπερήφανοι, καθώς το προηγούμενο καλοκαίρι καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος της παριανής κοινωνίας και των επισκεπτών του νησιού, προκειμένου να προστατευθεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες. Η προσπάθεια αυτή εκτός των άλλων αποτέλεσε παράδειγμα μιας δημοκρατικά οργανωμένης από-τα-κάτω συλλογικότητας και για άλλες Κινήσεις σε όλη τη χώρα. Ζητήσαμε και ζητάμε το αυτονόητο: την εφαρμογή του Νόμου.

● Για την προστασία των ακτών της χώρας
● Για την προστασία του δημόσιου χώρου
● Για το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν ένα κοινό αγαθό που είναι, με βάση το σύνταγμα, δημόσιος χώρος.

Ο νέος νόμος δεν προσθέτει κάτι σε σχέση με τον προηγούμενο. Αντίθετα, αντιμετωπίζει τις παραλίες ως ένα περιουσιακό στοιχείο προς οικονομική εκμετάλλευση. Έχει ασάφειες, εμπεριέχει κινδύνους και αφαιρεί αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι προτάσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης από τους φορείς, ΔΕΝ ελήφθησαν υπόψη.

Ειδικά για τις Κυκλάδες, ο κίνδυνος για ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό κάλλος και στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, από την «ανάπτυξη» των στρατηγικών επενδύσεων, του υπερτουρισμού και της ανεξέλεγκτης δόμησης, παραμένει υπαρκτός.

Για το λόγο αυτό, εκτός από τις ποικίλες πολιτιστικές μας δράσεις, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή.

Επίσης θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο βραβείο, είναι μια επιβράβευση όλων εκείνων που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού στις προσπάθειες για την προστασία των παραλίων. Στο όνομα αυτών θα το παραλάβουμε.

Επαγρυπνούμε και παραμένουμε στους στόχους μας για προστασία των παραλιών, του δημόσιου χώρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Με δυνατή βροχή και αέρα έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» στην Μύκονο. Ο άσχημος καιρός δεν πτόησε τους πιστούς που μαζεύτηκαν στις εκκλησίες για να...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νέοι ψέλνουν χοροπηδώντας τον ύμνο της Ανάστασης στην Απείρανθο της Νάξου – Δείτε το εντυπωσιακό έθιμο (vid) Το Μεγάλο Σάββατο στ” Απεράθου γίνονται οι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Καρδιανής Τήνου παρακολούθησε την Ακολουθία της Αναστάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το Άγιο Φως έφτασε στο Αεροδρόμιο Σαντορίνης το Μεγάλο Σάββατο Η SKY express πιστή στις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, αλλά...