Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: Συγκροτήθηκαν ομάδες δράσης για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό στα σχολεία

Στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο έχει τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή», θεσπίζονται ρυθμίσεις για τη βία και τον εκφοβισμό στα σχολεία, φαινόμενα τα οποία δυστυχώς κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στη χώρα μας. 

Μία εξ αυτών περιλαμβάνει τη συγκρότηση ομάδων δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι οποίες θα λειτουργούν σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας και θα αποτελούνται από τον οικείο δ/ντη εκπαίδευσης, έναν σύμβουλο εκπαίδευσης, έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό.

Κάθε ομάδα δράσης έχει τις εξής αρμοδιότητες:

Α) Είναι αποδέκτες των αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Αναπτύσσουν, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και ειδικότερα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, δράσεις υποστηρικτικές και επιμορφωτικές, ενώ ασκούν εποπτεία σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Οι ομάδες αυτές παρακολουθούν, επιβλέπουν και συνεπικουρούν τις σχολικές μονάδες στον χειρισμό των σχετικών κρίσεων, ιδιαίτερα σε σοβαρά περιστατικά που έχουν αντίκτυπο στη σχολική και στην κοινωνική ζωή.

Β) Σε συνεργασία με τους υπευθύνους των σχολικών μονάδων, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία σε θέματα αντιμετώπισης βίας και προωθούν σχετικές δράσεις, προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό στις σχολικές μονάδες,

Γ) Τελούν σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους υπευθύνους των σχολικών μονάδων, τους οποίους συνεπικουρούν στον χειρισμό περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ιδίως αν το περιστατικό χρήζει αντιμετώπισης που υπερβαίνει τις δυνατότητες επίλυσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας,

Δ) Διενεργούν, όποτε κρίνεται αναγκαίο, επιτόπιες επισκέψεις στις σχολικές μονάδες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού,

Ε) Εποπτεύουν και συμβάλλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των περιστατικών που είτε παρακολουθεί είτε της γνωστοποιούνται.

ΣΤ) Τα μέλη της ομάδας δράσης επιμορφώνονται σε περιοδική βάση από δράσεις και προγράμματα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Ζ) Έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν σε ετήσια βάση εκθέσεις με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους για το είδος και τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών που έλαβαν χώρα στις σχολικές μονάδες της δικαιοδοσίας τους, τις οποίες υποβάλλουν στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Προϊστάμενο του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, μαζί με τις προτάσεις τους.

Με χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Παπαδομαρκάκη, συγκροτήθηκαν οι Ομάδες Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, τόσο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων για τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Κυκλάδων για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η σύνθεσή τους είναι η παρακάτω:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΑΒΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ (Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) με αναπληρωματική την ΡΕΠΠΑ ΑΝΝΑ (Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΚΑΡΤΣΕΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ (Σ.Ε. ΠΕ70 της Δ.Π.Ε. Κυκλάδων) με αναπληρωματική την ΠΟΖΑΠΑΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (Σ.Ε. Ε.Α.Ε. & Ε.Ε. της Δ.Π.Ε. Κυκλάδων)

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: ΤΖΑΦΑΛΙΑ ΜΑΡΙΑ (2Ο Σ.Δ.Ε.Υ. Σύρου) με αναπληρωματική την ΜΠΛΑΝΤΕΜΗ ΜΑΡΙΑ (1Ο Σ.Δ.Ε.Υ. Σύρου)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ/-Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΕΞΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (1Ο Σ.Δ.Ε.Υ. Σύρου) με αναπληρωματική την ΔΕΓΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (2Ο Σ.Δ.Ε.Υ. Σύρου)

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΕΤΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Αποσπασμένη εκπαιδευτικός)

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΒΑΜΒΑΚΕΡΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ (Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) με αναπληρωματικό τον ΡΟΥΜΕΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ (Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Σύρου)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Σ.Ε. ΠΕ02 της Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων) με αναπληρωματικό τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ (Σ.Ε. ΠΕ02 της Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων)

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ: ΡΑΠΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σύρου) με αναπληρωματική την ΚΟΝΤΟΦΑΚΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (3ο Σ.Δ.Ε.Υ. Σύρου)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ/-Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: ΔΕΜΕΝΙΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (3ο Σ.Δ.Ε.Υ. Σύρου) με αναπληρωματικό τον ΓΕΡΟΔΙΑΚΟΜΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Σύρου)

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Αποσπασμένη εκπαιδευτικός)

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το Άγιο Φως έφτασε στο Αεροδρόμιο Σαντορίνης το Μεγάλο Σάββατο Η SKY express πιστή στις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, αλλά...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

H SKY express μετέφερε και φέτος το Άγιο Φως στη Μύκονο Το Άγιο Φως έφτασε στο Αεροδρόμιο Μυκόνου το Μεγάλο Σάββατο Η SKY express...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πόλος έλξης στη Σέριφο ο Ματίας Αλμέιδα Στο νησί της Σερίφου βρίσκεται για το Πάσχα, Ματίας Αλμέιδα. Η προσωρινή διακοπή της Super League ήταν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο για το Πάσχα ο Σαντιάγκο Εσε – Οι φωτογραφίες με Θοδωρή Χαβδούλα και… Ζοάο Καρβάλιο Μετά τη νίκη επί της Αστον Βίλα...