Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε – Στέλνουμε σήμα κινδύνου από τη Σαντορίνη

Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε – Στέλνουμε σήμα κινδύνου από τη Σαντορίνη

Με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος καλεί τους περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες και κινήματα να οργανώσουν, ο καθένας στον τόπο του και κατά προτίμηση την ίδια μέρα, Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, μια εκδήλωση που θα προβάλλει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής, νησιού, βουνού, πόλης ή χωριού, με κοινό σύνθημα «Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου».

Σκοπός της συντονισμένης δράσης είναι να αναδειχθεί η αγωνία  και η φωνή των ανθρώπων σε όλη τη χώρα για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται και για τα χειρότερα που έρχονται. Ο κάθε τόπος την υφίσταται με διαφορετική μορφή και τρόπο, αλλά το μήνυμα της αντίδρασης πρέπει να είναι κοινό και ισχυρό ώστε να μην μπορεί να αγνοηθεί από όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους σχεδιάζουν, εγκρίνουν, προκαλούν ή ανέχονται την καταστροφή αυτή.

Από τη Σαντορίνη, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμμονή στην ψευδεπίγραφη “ανάπτυξη” η οποία γίνεται στο όνομα του άμεσου οικονομικού κέρδους εις βάρος της βιωσιμότητας, της τοπικής παραγωγής και του φυσικού περιβάλλοντος, με αδιαφορία για τις υποδομές υγείας, με συνεχή υποβάθμιση στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας και σταδιακή απώλεια του νησιωτικού χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαξίωσης του περιβάλλοντος της Θήρας, εμπαιγμού και συστηματικής αγνόησης των δικαστικών αποφάσεων και της τοπικής κοινωνίας είναι η επί 17 χρόνια παραμονή μιας τοξικής βόμβας, του Sea Diamond, στο βυθό της Καλντέρας προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και τις αρχές μιας δίκαιης κοινωνίας. 

Οι περιβαλλοντικοί και επιστημονικοί φορείς και οι οργανώσεις των πολιτών απαιτούμε να εισακούεται η φωνή μας και οι προτάσεις μας να λαμβάνονται ισότιμα και σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρα 11.00 π.μ. θα στείλουμε από τη Σαντορίνη μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους όσους αγωνίζονται για τον Άνθρωπο και τη Φύση σε όλη την Ελλάδα.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

  • 45 Συγκέντρωση στην πλατεία Εμπορείου
  • 00 Σύντομες ομιλίες
  • 20 Αναχώρηση για Μύλους Εμπορείου
  • Περπάτημα & ξενάγηση
  • Άφιξη στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία
  • Επιστροφή στην πλατεία Εμπορείου

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λαμβάνονται και θα αναρτώνται ελεύθερα φωτογραφίες και βίντεο, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να παραχωρήσουν μικρές συνεντεύξεις. Υλικό της δράσης θα σταλεί στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας για δημοσίευση στο κεντρικό site της κοινής δράσης.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Φωνή του Δάσους (εκπρ. Νίκος Ψαρρός, τηλ. 6980381117)

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα  Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond (εκπρ. Λουκάς Λιγνός, τηλ. 6947303611)

Περιβαλλοντική Ομάδα «ΜΑΝΤΙΛΙΔΑ» (εκπρ. Καρολίνα Ρικάκη, τηλ. 6937211824)

ΕΛΛΕΤ τοπικό παράρτημα Θήρας (εκπρ. Νίκος Δελένδας, τηλ.6977204026)

DIVE IN ACTION (εκπρ. Δημήτρης Καμπανός, τηλ 6946244317)

Πεζοπορική – Οικολογική Ομάδα Σαντορίνης «ΕΝ ΟΔΩ» (εκπρ. Αντώνης Γάκης, τηλ. 6972010441)

Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης

Φωτογραφική Ομάδα Σαντορίνης

Πολιτιστικός Σύλλογος Εμπορείου Θήρας

Παγκράτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρίου

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ημεροβιγλίου

Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας

1ο Σύστημα Προσκόπων Σαντορίνης

Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Παράρτημα Θήρας

Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Θηραϊκή Θάλασσα

και η

Επιτροπή Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Θήρας (Χριστόφορος Ασιμής, τηλ 6934193585)

Ακολουθεί το κάλεσμα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας:

Ημέρα Περιβάλλοντος 2024. Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου…

Για τις θάλασσές μας, που μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, υπεράκτια αιολικά πάρκα και εντατικές υδατοκαλλιέργειες.

Για τις ακτές μας, τα 16.000 χιλιόμετρα της ακτογραμμής μας που καταπατώνται με μανία, μόνο 198 παραλίες χαρακτηρίζονται ελεύθερες, οι υπόλοιπες γίνονται οικονομικά απρόσιτες για τους περισσότερους και κάποιες γίνονται κλειστές και απροσπέλαστες για όλους, αν το επιθυμούν οι επενδυτές που τις εκμεταλλεύονται.

Για τα βουνά μας, που αντί για δάση σκεπάζονται με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Για τα δάση μας, που καίγονται και «αξιοποιούνται» αντί να αναδασωθούν.

Για τα ποτάμια και τα ρέματα που ρυπαίνονται, μπαζώνονται και φράζονται και ύστερα θρηνούμε για την πλημμύρα και την καταστροφή.

Για τα νησιά μας, που βουλιάζουν από τον υπερτουρισμό, καταπίνοντας την ομορφιά, τη φυσιογνωμία, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό αιώνων.

Για τις πόλεις, που γίνονται αβίωτες για τους κατοίκους τους.

Για το νερό, που από δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο προϊόν.

Για τα άγρια ζώα και πουλιά, που εξοντώνονται μαζί με το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και για τα ήμερα που βασανίζονται στο όνομα της αφθονίας, της έρευνας ή της ψυχαγωγίας.

Για την κλιματική κρίση, που πολεμάμε με τρόπο παράλογο εξοντώνοντας στο όνομά της κάθε φυσικό μας σύμμαχο στην αντιμετώπισή της -δάση, θαλάσσιες ποσειδωνίες, βιοποικιλότητα, ελεύθερη γη.

Για τα δηλητήρια που πίνουμε και τρώμε, ανήμποροι να κάνουμε αλλιώς

Για τη γεωργική γη και τα βοσκοτόπια, τους αγρότες, τους ψαράδες, τους μελισσοκόμους και όλους εκείνους που παράγουν τον αληθινό πλούτο της χώρας.

Στο όνομα μιας ανάπτυξης χωρίς όρια, χωρίς προοπτική και οφέλη για τους πολλούς και χωρίς έλεος για τη φύση, αυτό είναι σήμερα το τοπίο της ζωής μας. «Το τοπίο είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη», είπε κάποτε ο Ελύτης. Σήμερα καταστρέφεται μαζί με την ψυχή μας.

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας

τηλ: +30 210 3823 850, info@environ-sustain.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι δράστιδες προέβαιναν σε επαιτεία εκμεταλλευόμενες ανήλικα παιδιά με σκοπό τον πορισμό παράνομου εισοδήματος Συνελήφθησαν το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 και πρώτες πρωινές ώρες...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου αποφάσισε να υποβάλλει πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού με αντικείμενο τις προσβάσιμες παραλίες. Η ενίσχυση...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Oι τουρίστες που μένουν στα ακριβά ξενοδοχεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης «χαίρονται», όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του το Business Insider, αφότου η πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg αποκάλυψε ότι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την 16 Ιουνίου 2024, ημέρα Κυριακή, το πλωτό περιπολικό σκάφος ΠΛΣ-609 της Λιμενικής Αρχής Τήνου, κατόπιν διαταγής του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος, πραγματοποίησε τις...