Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήμαρχος Μήλου: Αφήνουν χωρίς γιατρό το νησί των 5.500 κατοίκων μέσα στο χειμώνα

Συνέντευξη στο Λάμπρο Δεμερτζή για τον ραδιοφωνικό σταθμό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ παραχώρησε ο Δήμαρχος της Μήλου, Μανώλης Μικέλης.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα νησί με 5.500 κατοίκους, δεν έχει γιατρό, την στιγμή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ιδιώτης να έρθει στο νησί και η 2ΥΠΕ δεν μας δίνει εξηγήσεις γιατί το θέμα δεν προχωρά» αναφέρει ο δήμαρχος της Μήλου.

Ο Μανώλης Μικέλης τονίζει πως πρόκειται για έναν γιατρό ο οποίος υπηρέτησε στο νησί για 20 χρόνια σώζοντας πολλούς ανθρώπους, όπως λέει χαρακτηριστικά. Έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψει, αλλά φαίνεται πως το «τέρας» της γραφειοκρατίας δεν επιτρέπει την μετακίνηση. Ταυτόχρονα για να μην «ξεμείνει» το Κέντρο Υγείας από γιατρούς, ο δήμος Μήλου επιδοτεί με 450 ευρώ τους γιατρούς, προσφέροντας παράλληλα στέγη και τροφή σε συνεργασίας με τους επιχειρηματίες του νησιού.

Η Μήλος βγήκε το καλύτερο νησί στον κόσμο και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό αλλά το αποτέλεσμα βγήκε μέσα από διαγωνισμό με πολλά νησιά και βραβεία και αυτό φαίνεται και από το πως πήγε η τουριστική σεζόν. Ένα νησί που μέσα από τα travel leisure έπιασε σχεδόν το απόλυτο για την διάκριση που κέρδισε. Δήμαρχε δεν ξέρω αν έχει υπερβολή αυτό που είπα στο τέλος της σεζόν αλλά θα έλεγε κανείς ότι μπορούμε να την τραβήξουμε λιγάκι κανένα εικοσαήμερο ίσως και μήνα.

Όπως το περιγράφετε είναι. Η Μήλος έχει κόσμο και κρατήσεις μέχρι τέλος του Οκτώβρη. Η κίνηση είναι πάρα πολύ καλή για την εποχή, έχουμε περάσει το 2019 σε επισκεψημότητα, ο κόσμος μας έχει προτιμήσει και όπως προαναγγείλατε το περιοδικό travel + leisure ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου και μετά από μια δημοσκόπηση τριανταπέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, παγκοσμίως το νούμερο ένα στις προτιμήσεις ήταν για την Μήλο.

Μπορεί να ήρθε προς το τέλος της σεζόν αυτή η δημοσίευση αλλά νομίζω ότι έτσι μπαίνουν τα γερά θεμέλια για την επόμενη χρονιά

Για τις επόμενες χρονιές και είναι τιμή μας και χαρά μας και με ιδιαίτερη συγκίνηση μας έστειλαν και το βραβείο ο αντιπρόσωπος του ΕΟΤ στην Αμερική, ο κύριος Κωνσταντίνος Χαροκόπος. Είναι μια εξαιρετική διάκριση, βέβαια είναι και ένα βάρος ιδιαίτερο αρχικά στις πλάτες του δήμου, γιατί απ ότι γνωρίζετε στα νησιά μας οι υποδομές δεν είναι τόσο καλές. Το βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο, ο αγώνας δρόμου που έχουμε δώσει για να βιώσουμε τις υποδομές είναι και αυτός μεγάλος, βέβαια το νότιο αιγαίο έχει έναν εξαιρετικό περιφερειάρχη τον κύριο Χατζημάρκο ο οποίος ενδιαφέρετε πάρα πολύ, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και πιστεύω ότι θα προλάβουμε όχι τόσο το 2022 αλλά το 2023 που πιστεύουμε ότι η επισκεψημότητα θα ανέβει πάρα πάρα πολύ.

Σε αυτή την ευλογία που έχει η Μήλος και τραβά τα βλέμματα πάνω, έρχεται και ο μεγάλος γαλλικός οίκος Luis Vuitton να κάνει την νέα καμπάνια στο νησί.

Είναι η δεύτερη φορά που αυτός ο οίκος επισκέπτεται το νησί μας.

Τι είναι αυτό που τραβάει το ενδιαφέρων πιστεύεται και έρχονται, η ομορφιά, οι φωτογραφίες, το γεγονός ότι έχει την ιστορία και  με το μουσείο;

Κοιτάξτε η Μήλος είναι ένα  από τα τρία σημεία στον κόσμο που έχει κατακόμβες. Έχουμε το Ρωμαϊκό θέατρο, την αρχαία πόλη της Φυλακωπής, την Αφροδίτη που είναι σύμβολο παγκόσμιο, το άγαλμα του Ποσειδώνα που βρίσκεται στο μουσείο της Αθήνας. Ένας μικρός τόπος που έχει τεράστια ιστορία. Είναι ένα νησί με εβδομήντα παραλίες οι οποίες λόγο των ηφαιστειακών πετρωμάτων έχουν  διαφορετικά χρώματα με το σπάνιο ανάγλυφο δώρο της φύσης με το κλέφτικο, την Συκιά, το Σαρακίνηκο και άλλα τέτοια σημεία που προκαλούν το μάτι του επισκέπτη και βλέπουν κάτι τι οποίο δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο αυτό το σπάνιο ανάγλυφο και αυτά τα χρώματα. Τα γαλάζια νερά την Μήλου που οφείλονται και αυτά στα πετρώματα, το τεράστιο λιμάνι, τα όμορφα χωριουδάκια, η γαστρονομία που έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα γιατί παρουσιάζουμε μαγειρικές από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας. Είναι ένα νησί που μπορεί να σου προσφέρει πάρα πολλά πράγματα. Τα σπάνια μονοπάτια που έχει..

Όλα αυτά τραβούν αλλά τράβηξαν και τα παιδάκια, τους Γάλλους μαθητές.

Η προσπάθεια μας με την Γαλλία, είναι να προσεγγίσουμε και να βοηθήσουμε και λόγο του Λούβρου και την Αφροδίτης να έχουμε μεγαλύτερη επαφή με τα σχολεία και τα παιδιά και της Μήλου και της Γαλλίας και υπάρχει μια συνεννόηση προκριμένου να μπορούν σχολεία να έρχονται από την Γαλλία στην Μήλο με ειδικές προδιαγραφές και αντίστοιχα και τα παιδιά μας από την Μήλο να επισκέπτονται τις ομορφιές της Γαλλίας και τον χώρο που φιλοξενείται η Αφροδίτη μας .

Για να πάμε και λίγο στα δύσκολα θέματα της υγείας, διαβάζω τα τελευταία στοιχεία που έχει είναι στο 0% η μεταδοτικότητα στο νησί που σημαίνει ότι όλα κατέληξαν να είναι μια χαρά. Αντιμετωπίσατε ζητήματα με τον κορονοϊό τα οποία να σας προβλημάτισαν; Εντάξει αν ήταν κάτι το πολύ σπουδαίο θα το ξέραμε, θα υπήρχαν τα μέτρα τα γνωστά. Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα πέτυχε.

Η προσπάθεια που έχει γίνει στο νησί και δεν έγινε μόνο από τον δήμο. Η συνεργασία που είχαμε με το αστυνομικό τμήμα, με την πολιτική προστασία, με το κέντρο υγείας το οποίο είναι υπο στελεχωμένο, πολύ υπο στελεχωμένο. Εκεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα αλλά γενικά υπήρχε καλή συνεργασία και με όλες τις δυνάμεις που ενώσαμε καταφέραμε να κρατήσουμε το νησί σε ένα επίπεδο, γιατί ο κόσμος που κυκλοφορεί στα άλλα νησιά πέρασε και απ την Μήλο. Τα μέτρα προστασίας ήταν τέτοια, τα ελέγχαμε και είχαμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα όπως είχαμε και πέρσι το καλοκαίρι. Είχαμε τα λιγότερα κρούσματα απ όλα τα νησιά. Βέβαια η δυσαρέσκειά μας είναι ότι στην αρχή του καλοκαιριού, κάποια κανάλια κρατικά και μη και κάποια έντυπα, ανέφεραν ότι η Μήλος κοκκινίζει. Αυτό ήταν κάτι τραγικό και δεν καταλαβαίνω από που ξεκίνησε, διότι για ένα μήνα είχαμε 22 περιστατικά μέσα σε μια οικογένεια που πήγε στην Αθήνα και νόσησε και είχαμε περίπου 22 χιλιάδες κόσμο πάνω στο νησί. Δηλαδή ένα τις χιλίοις. Η ημερήσια κρουαζιέρα μετακινούσε κάθε μέρα 500 με 800 άτομα καθημερινά που κάνουν τον γύρο της Μήλου και για να μπεις στο σκάφος έπρεπε να έχεις κάνει rapid test σύμφωνα με την νομοθεσία, οπότε τα test ήταν πάρα πολλά. Είμαστε λίγο δυσαρεστημένοι για αυτό που ακούστηκε λοιπόν.

Το θυμάμαι. Είχατε βγει και εσείς και είχατε πει ότι δεν ανταποκρίνεται, γιατί ήταν τα 22 κρούσματα μόνο και το ξαναλέτε και τώρα αυτό. Πάντως αυτό που έχει σημασία Δήμαρχε είναι ότι τελικά η Μήλος τα κατάφερε. Θέλω να σταθούμε όμως λίγο σε αυτό γιατί ωραία είναι όλα αυτά που λέμε για το καλύτερο νησί στον κόσμο και από την άλλη να λέμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο κέντρο υγείας. Ποιες είναι οι ελλείψεις αυτές και τώρα αν επιδεινώθηκαν με τις αναστολές των υγειονομικών προβλήματα;   

Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα είμαστε τυχεροί γιατί ήρθε μια παιδίατρος η οποία θα παραμείνει, οι άλλοι γιατροί έρχονται και φεύγουν και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μόνο με τους αγροτικούς γιατρούς. Οι άλλοι έρχονται για μια βδομάδα δέκα μέρες και τώρα που έχουμε ακόμα καλοκαίρι.

Όταν χειμωνιάσει θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, δεν υπάρχουν ιδιόκτητες γενικής ιατρικής. Αυτοί λόγο τις νησιοτικότητας θα κρατήσουν ένα περιστατικό, προκειμένου να έρθει ένα ελικόπτερο λόγο καιρού αν καθυστερήσει η οτιδήποτε. Παλαιότερα είχαμε έναν γενικό γιατρό ο οποίος είχε εκφράσει το ενδιαφέρων να επιστρέψει στην Μήλο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται δεκτή η μετάθεση αυτού του ανθρώπου.Είχε βοηθήσει επι είκοσι χρόνια την Μήλο και μάλιστα έσωσε πολύ κόσμο.

Που κολλάει αυτό, είναι γραφειοκρατικό το θέμα;

Δεν ξέρω ακριβώς. Κάποια ερωτηματικά γιατί έχω κάνει και επισκέψεις σε υπουργεία στην 2η ΥΠΕ, υπάρχει κάποια άρνηση από εκεί. Δεν γνωρίζω ακριβώς για ποιο λόγο.

Ο γιατρός δηλαδή θέλει να επιστρέψει και υπάρχει κάποιο εμπόδιο και δεν επιστρέφει;

Ναι, το οποίο δεν γνωρίζω ποιο είναι. Το γνωρίζει στην 2η ΥΠΕ ο κύριος Ροιλός.

Εμείς θα κάνουμε και την προσπάθειά μας προς τα εκεί. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει να κάνει με τον ίδιο τον γιατρό; Δηλαδή θέλω να πω είτε με τις διαδικασίες, είτε με μοριοδότηση;

Όχι. Οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ απλές ειδικά όταν μιλάμε για έναν γιατρό που έχει σώσει δεκάδες άτομα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας γιατρός στο κέντρο υγείας να διασωληνώσει ένα περιστατικό από ένα τροχαίο ή κάτι σοβαρό. Περιμένουμε το ελικόπτερο και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ. Παλαιότερα βέβαια αυτό υπήρχε γι αυτό είχαν σωθεί και άτομα. Ο γιατρός έχει δηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψει και δεν ξέρω γιατί δεν το επιτρέπουνε. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί όπως ξέρετε όσο χειμωνιάζει ο καιρός θα χαλάσει πάρα πολύ και οι μετακινήσεις των ασθενών θα είναι πιο δύσκολες.

Βέβαια αυτό είναι πολύ σημαντικό και εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια μας να μάθουμε γιατί όταν γίνονται τόσες προσπάθειες από τους δήμους, δίνουνε ακίνητο, δίνουν μισθούς να φέρουν γιατρούς και τώρα που υπάρχει αυτό το ενδιαφέρων από τον ίδιο τον γιατρό να επιστρέψει στην Μήλο και δεν μπορεί να γυρίσει για κάποιο λόγο που και εγώ δεν μπορώ να τον καταλάβω πόσο μάλλον εσείς.

Εγω έχω φτάσει και στην 2η ΥΠΕ στον κύριο Ροιλό και στο υπουργείο και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται αυτή η μετακίνηση για 5,5 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ένα νησί που έχει ανεπτυγμένη και την βιομηχανία του με την εξόρυξη και το ατύχημα μπορεί να γίνει ανα πάσα ώρα και στιγμή.

Βέβαια αν μου επιτρέπετε να αναφέρω ότι ο δήμος ο δικός μας δίνει 400 ευρώ για κάθε γιατρό που δεν προβλέπετε στο οργανόγραμμα του κέντρου υγείας και 450 ευρώ για κάποιον που προβλέπετε. Έχουμε παραχωρήσει σε έναν χώρο δικό μας τρία δωμάτια που σε συνεργασία με το ίδρυμα στήριξης του κέντρου υγείας Μήλου που χρηματοδοτείτε από δωρεές, έχουμε φτιάξει τα δωμάτια αυτά για τους αγροτικούς γιατρούς και δίνουμε 150 ευρώ για τον κάθε αγροτικό γιατρό που υπηρετεί στην Μήλο.

Αυτό είναι που λέμε. Δίνετε γη και ύδωρ και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Εσείς κάνετε ότι μπορείτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του δήμου.

Και η εταιρία  imerys πληρώνει αρκετά ενοίκια των γιατρών και οι επιχειρηματίες της εστίασης πληρώνουν τα γεύματα.

Άρα είναι κολλημένη από κάθε άποψη.

Ακριβώς είμαστε πολύ δοτικοί σαν νησί και δεν έχουμε γιατρούς. Δεν έχουμε γιατρό γενικής ιατρικής στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι απαραίτητος ένας παθολόγος, δεν υπάρχουν αυτές οι ιδιότητες.

Παράλογο, τραγικό και εγκληματικό ταυτόχρονα αυτό.

Σίγουρα αυτό υπομονεύει κινδύνους. Η Μήλος είναι ένα νησί που έχει το σπάνιο είδος της οχιάς και μέχρι το 2018 είχαμε κάποιος ορούς. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για αυτούς τους ορούς και από το 2018 και μετά δεν έχουμε ούτε τον γιατρό για να αναλάβει ένα τέτοιο περιστατικό γιατί όταν εξυπηρετούμαστε από το νοσοκομείο της Σύρου, που είμαστε ευχαριστημένοι και από την συνεργασία και την εξυπηρέτηση και τους ανθρώπου εκεί, αλλά όταν το τσίμπημα είναι κοντά στην καρδιά και η μετακίνηση με σκάφος ή ελικόπτερο καθυστερήσει 3 και 4 ώρες, αν δεν υπάρχει ο ορός μπορεί ακόμα και να χάσεις το περιστατικό και φέτος που είχαμε και πολλά φίδια η κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι.

Πρέπει να αναφέρονται αυτά και να θέτουμε και τους προβληματισμούς και να ακουστούν όλα αυτά.

Μα όταν είμαστε στις προτιμήσεις του κόσμου το πρώτο νησί η δική μας υποχρέωση είναι και να είμαστε και να φαινόμαστε και πραγματικά να δίνουμε αυτό το πράγμα το αντίστοιχο του βραβείου που πήραμε και η προσπάθεια μας είναι προς εκείνη την κατεύθυνση. Γιατί όλο το νότιο Αιγαίο είναι ενωμένο και οι δήμαρχοι έχουμε καλή συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και όλοι μαζί θα καταφέρουμε πολλά πράγματα και ακόμα και με τους επιχειρηματίες του νησιού. Αυτή η συλλογική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Σας ευχαιστώ πολύ για τον χρόνο σας δήμαρχε.

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την Παρασκευή 17/5 επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος. Στην επίσκεψη τους στο νοσοκομείο συναντήθηκαν με γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: Αλήθεια πόσες δεσμεύσεις ακούσαμε, αλλά το έργο είναι ακόμα στο “μηδέν”; Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Kελέτση, στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Περιοδεία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά στην Τήνο Την Τήνο επισκέφτηκε σήμερα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, συνεχίζοντας...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο ο Υφυπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σταύρος Kελέτσης Στο νησί της Νάξου αφίχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και...