Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τέλος στο θρίλερ της έκδοσης στην Τυνησία του Slim Riahi, αρχηγού κόμματος που συνελήφθη στη Μύκονο

Τέλος στο θρίλερ της έκδοσης στην Τυνησία του Slim Riahi

Τέλη Αυγούστου, Οι Eλληνικές αρχές συλλαμβάνουν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Slim  Riahi, ηγέτη του αντιπολιτευτικού κόμματος  της Τυνησίας , Free Patriotic Union και επιχειρηματία. Είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες  ενώ είχε καταδικασθεί ερήμην του σε φυλάκιση 11 ετών.

Η είδηση της σύλληψής του γίνεται γνωστή από  το σύμβουλο του προέδρου της Τυνησίας Καΐς Σαϊέντ, Ουαλίντ Χατζέμ ο οποίος υποστήριξε πως η έκδοσή θα γίνει έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας του.

Το αίτημα υποβλήθηκε στις ελληνικές αρχές και την περασμένη Παρασκευή η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε ότι η δίωξη στον Slim  Riahi,είναι πολιτική και απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης της Τυνησίας για έκδοση του.

Το Συμβούλιο Εφετών στη Σύρο έκρινε ομόφωνα ότι ο Τυνήσιος πολιτικός και επιχειρηματίας Σλιμ Ριάχι διώκεται με ανυπόστατες και αβάσιμες κατηγορίες για πολιτικούς λόγους και δεν θα πρέπει να εκδοθεί στην Τυνησία. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η τωρινή πολιτική κατάσταση στην Τυνησία δεν παρέχει εγγυήσεις δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας από τους δικηγόρους του ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δήλωσε : «το Συμβούλιο Εφετών  ήταν πεπεισμένο ότι η δίκη του κου Σλιμ ενείχε πολιτικό χαρακτήρα και αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του στις αρχές της Τυνησίας καθώς δέχτηκε ότι παρούσα λειτουργία του κράτους στην Τυνησία  κινείται μεροληπτικά σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων και δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου». Από την πλευρά της, η Γαλλίδα δικηγόρος, Emilie Lefavre, επιβεβαίωσε ότι« υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για τη ζωή του ίδιου του κου Ριάχι στην Τυνησία και ότι ο πολιτικός χαρακτήρας των αποφάσεων που σχετίζονται με την υπόθεσή του είναι αναμφισβήτητος. Σημειωτέον ότι η απόφαση του Ελληνικού δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομολογία που απορρίπτει τις πολιτικές δίκες κι απαγορεύει την έκδοση πολιτικών λόγω απουσίας σαφών όρων δίκαιης δίκης». 

Όταν επικοινωνήσαμε με τον Τυνήσιο πολιτικό κον Σλιμ Ριάχι μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, μας δήλωσε : «δεν αμφέβαλα ποτέ για τη ακεραιότητα και την αμεροληψία της ελληνικής δικαιοσύνης». Και συνέχισε λέγοντας “Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη, η οποία με δικαίωσε και αναγνώρισε την αδικία, στην οποία υποβλήθηκα”, προσθέτοντας, “ήμουν σίγουρος ότι η δικαστική εξουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία σοβαρή αντανάκλαση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού”. Μια δικαιοσύνη που είναι προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές που πιστεύουν στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να πάει σε κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που εγγυάται τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής πολιτικών δικών βάσει κατασκευασμένων αρχείων, προειλημμένων αποφάσεων και δικών που δεν πληρούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη.

#pgpartners

#ΝΟΤΙΟΑΙΓΑΙΟ

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φ. Μαυρομμάτης: “Η παιδεία στις πρώτες προτεραιότητές μας – Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία” Ο Αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Φώτης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΓΕΛ Πάρου: Για 2η χρονιά εξεταστικό κέντρο για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών (Πανελλαδικές εξετάσεις 2024) Μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, θα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κόντρα στις «ταμπέλες» της κοινωνίας, γιατρός στη Σέριφο (Podcast) Ο Θανάσης μεγάλωσε με τις θείες του, γιατί έμεινε ορφανός απο μικρή ηλικία. Παρά τις...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νέα Δημοκρατία Θήρας: Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Με την παρούσα θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην παρουσίαση...