Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων – Το συνολικό ύψος εσόδων και εξόδων

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων – Το συνολικό ύψος εσόδων και εξόδων

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, η ειδική τακτική συνεδρίαση με θέμα την Ψήφιση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2023 Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Ο προϋπολογισμός του 2023, μετά την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε.

Το λόγο πήρε, ο καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Βαθρακοκοίλης:

«Μιλώντας συνολικά για τον προϋπολογισμό, θα τον χαρακτήριζα ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό, ορθολογικό και ρεαλιστικό, με δίκαιη πολιτική, με όραμα και στόχους.

Ένα προϋπολογισμό συνεπή, ο οποίος αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του Δήμου, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά.

Ένας προϋπολογισμός ο οποίος στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί το αναπτυξιακό μας έργο, σε σημαντικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και στη λειτουργία ενός Δήμου, σύγχρονου και ανθρώπινου.

Κάθε χρόνο θα βάζουμε στόχους και θα τους πετυχαίνουμε.

Στην προσπάθεια που κάναμε να μην αυξήσουμε κανένα τέλος, προβήκαμε στη μείωση κόστους λειτουργίας κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, σε μία περίοδο που υπάρξει αύξηση όλων των τιμών, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το συνολικό ύψος των εσόδων και εξόδων του 2023, ανέρχεται στο ποσό των 51.725.892,68€.

Από αυτό το ποσό έχει δεσμευτεί το 33.453.275€ από πολυετείς συμβάσεις και διαγωνισμούς. Δηλαδή έχει δεσμευτεί ένα ποσό που ήταν στο ύψος του προϋπολογισμού του 2022, που ήταν 36.833.206,82€, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος έχει προγραμματισμό, συνέπεια και συνέχεια. Εδώ μάλιστα φανερώνεται ότι ο Δήμος λειτουργεί άψογα.

Συνοψίζοντας τα δύο σκέλη του προϋπολογισμού, όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα.

Στα έσοδα του Δήμου, δεν έχουμε βάλει καμία επιβολή νέου τέλους, καμία φοροεπιβάρυνση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έχουμε προσπαθήσει εδώ και 10 περισσότερα χρόνια, να έχουμε τα ίδια τέλη.

Επίσης παρατηρούμε τη βελτίωση του δείκτη εισπραξιμότητος των ιδίων εσόδων που έχουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες να πληρώνουν τα οφειλόμενα τους, χωρίς να φθάνουμε στο έσχατο μέρος της αναγκαστικής κατάσχεσης περιουσίας κτλ.

Τα χρέη των Δημοτών προς το Δήμο αυτή τη στιγμή ανέρχονται 4.560.625,24€, αλλά είπαμε η εισπραξιμότητά μας έχει αυξηθεί κατά 5% στο πρώτο 4μηνο, σε σχέση με όλο το χρόνο του ’22 και ευελπιστούμε ότι εάν συνεχίσουμε έτσι, θα πάμε πολύ καλύτερα, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα κατά 15% έως και 20%, το 2023 σε σχέση με το 2022.

Τα τακτικά έσοδα που προέρχονται από την κεντρική πολιτεία, υπολογίζοντας και το 2022 έχουν πολύ μικρή αύξηση, γύρω στο 5%, δηλαδή 267.000€, πράγμα που αποδεικνύει ότι βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Οι αρμοδιότητες των Δήμων και του Δήμου μας, συνεχώς αυξάνονται. Παρόλα αυτά ο Δήμος μας, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες για την εξεύρεση επιχορηγήσεων, πηγαίνει πολύ καλά.

Τα έργα υποδομής που έχουμε εντάξει αυτή τη στιγμή, ανέρχονται στα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκρίνοντας τα έσοδα λοιπόν του προηγούμενου οικονομικούς έτους και αυτών που έχουμε εγγράψει στο τρέχον, δεν έχει γίνει καμία εικονική αύξηση, γεγονός που αποδεικνύει την ορθολογικότητα του προϋπολογισμού.

ΕΞΟΔΑ

Η Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει δαπάνες για όλους τους φορείς και για όλες τις δράσεις στον προϋπολογισμό, με όραμα και στόχο την ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν προβλεφθεί δαπάνες για την υγεία, την πρόνοια, τον πρωτογενή τομέα, για την παιδεία, την καθαριότητα, την ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές δραστηριότητες, την καθημερινότητα, τα νεκροταφεία, τις δομές και τις υποδομές του Δήμου και τόσα άλλα.

Παράλληλα θα ήθελα να αναφερθώ λίγο παραπάνω στον πρωτογενή τομέα και στις παρεμβάσεις που κάνει ο Δήμος σε διάφορους τομείς, λόγω του ότι οι συγκεκριμένες δράσεις δεν αναγράφονται πουθενά.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάνουμε παρεμβάσεις στη σμύριδα, στην αγροτική πολιτική, όσον αφορά για επιδοτήσεις, να δοθούν στους αγρότες αποζημιώσεις, για την ακρίβεια πρώτων υλών όπως είναι το πετρέλαιο, το ρεύμα και οι ζωοτροφές, το νοσοκομείο Κέντρο υγείας Νάξου, βοηθάμε για το γηροκομείο, για τη δικαιοσύνη εννοώ το Δικαστικό Μέγαρο.

 Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το σημείο, επειδή αναφέρθηκε κάπου δημόσια, μόνο και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων, ότι εξαγγέλλουμε έργα τα οποία δεν είναι γραμμένα στο τεχνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια στον προϋπολογισμό κτλ.

Υπενθυμίζω λοιπόν στο Σώμα ότι για να ενταχθεί οποιοδήποτε έργο, ή προμήθεια ή δράση στον προϋπολογισμό του Δήμου, απαιτείται πρώτα η απόφαση χρηματοδότησής του, μετά η αποδοχή της ένταξης χρηματοδότησης από τον Δήμο και έπειτα γίνεται η ένταξή του στον προϋπολογισμό. Εμείς εδώ δεν διορίζουμε πεπαλαιωμένες πολιτικές προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, οι οποίες μόνο με την προφορική εξαγγελία μιας χρηματοδότησης από έναν οποιοδήποτε Υπουργό, ή φορέα, χωρίς να υπάρχει επίσημη έγγραφη αναγγελία για την πίστωση, η οποία μάλιστα πολλές φορές δεν ερχόταν και ποτέ. Να είστε σίγουροι πως ότι έχει δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή θα το υλοποιήσει με σύντομες διαδικασίες και όχι απλά με την αναγραφή κωδικών και έργων, των οποίων δεν έχει εξασφαλιστεί η πίστωση.

Μετά τα παραπάνω και αφού ευχαριστήσω το Σώμα, για το χρόνο, ζητώ την ομόφωνη έγκρισή του».

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: Αλήθεια πόσες δεσμεύσεις ακούσαμε, αλλά το έργο είναι ακόμα στο “μηδέν”; Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Kελέτση, στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Περιοδεία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά στην Τήνο Την Τήνο επισκέφτηκε σήμερα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, συνεχίζοντας...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο ο Υφυπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σταύρος Kελέτσης Στο νησί της Νάξου αφίχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδές ασθενών από Μύκονο και Κύθνο στη Σύρο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών,...