Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάρος: Θλίψη για τον δικό μας “Ράφτη” – “Έφυγε ο αγαπητός σε όλους Νικόλας Παντελαίος των Λευκών

Έφυγε και γέμισε το χωριό αλλά και όλο το νησί θλίψη. Τον ήξεραν όλοι. Ήταν “μορφή ” για το Νησί της Πάρου.

“Έφυγε” 89 ετών την Παρασκευή 12/5 , κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Αν και εκτάκτως είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Νάξου πριν λίγες μέρες όλοι το είχαν σίγουρο ότι θα γυρίσει νικητής. Γιατί ο Ράφτης ήταν παλικάρι.

Ο Ράφτης μας!!! Ο κυρ-Νικόλας αλλιώς. Ιδρυτικό μέλος του ΥΡΙΑ, δίδαξε πολλά σε όλους. Η αγάπη του για το χωριό αστείρευτη. Έτρεχε για όλους και για όλα. Υπόδειγμα οικογενειάρχη, υπόδειγμα επιχειρηματία. Τι να πρωτοπει κανείς για τον Νίκο Παντελαίο.

Υπήρξε πρόεδρος της Κοινότητας Λευκών, Κοινοτικός Σύμβουλος των Λευκών καθώς και επίτροπος στην Αγία Τριάδα Λευκών

Ήταν ράφτης και επίσης συντηρούσε μίνι μάρκετ στο χωριό των Λευκών. Ένα μίνι μάρκετ – καφενείο, γιατί όποιος θα περνούσε πάντα τον κέρναγε τη σουμίτσα και ότι “καλούδια” είχε.

Εμείς σαν πιο μικρά τον θυμόμαστε όχι για την σουμίτσα του αλλά σαν τον “ράφτη με τα καλαμπούρια του”. Ποτέ δεν τον έβλεπες σκυνθρωπό, πάντα γελούσε πονηρά και τους πείραζε όλους.

Πηγαίνοντας να ψωνίσουμε στο γυρισμό γελούσαμε με τα αστεία που μας έλεγε καθώς μας έδινε τα ρέστα.

Όλοι έχουν να θυμούνται κάτι από τον Ράφτη μας. Πολλά περισσότερα οι μεγαλύτεροι. Τον αγαπούσαν όλοι.

Μας άφησε πλήρης ημερών αλλά μας άφησε την κληρονομιά του. Τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Ο Αποστόλης Παντελαίος, νυν δήμαρχος ΥΡΙΑ είναι εδώ και χρόνια ο αντικαταστάτης του. Γιος του Νίκου Παντελαίου, ένα αντίγραφό του θα έλεγε κανείς. Οικογενειάρχης, επιχειρηματίας, λάτρης του νησιού, με την μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του τις Λεύκες μας. Τρέχει για όλους και για όλα. Μία κλωνοποίηση του Ράφτη.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Αποστόλη Παντελαίου μόλις έμαθε το θλιβερό γεγονός

“Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 !!!
“Έφυγε” πλήρης ημερών Ο Νικόλας Παντελαιος του Χρήστου.
Ο < Ράφτης >… των Λευκών
Ο πατέρας μας.
Σ’ ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφερες, για την αγάπη που έδειξες σ’ εμάς, τα εγγόνια σου και τη Μάνα μας, για τη συμβολή σου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, για το σεβασμό και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο που μας δίδαξες,για ό,τι ζήσαμε μαζί ως οικογένεια μέχρι την αναχώρησή σου για το μεγάλο… ταξίδι.
Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας!!!
Προσωπικά μέσα από εσένα πήγασε και πηγάζει η αγάπη και το νοιάξιμο για το χωριό μας τις Λεύκες.
Καλή αντάμωση πατέρα..!!!” Σε ευχαριστούμε για όλα..
 

 
 

Χθες Κυριακή 14/5 οικογένεια, συγγενείς και φίλοι, όλο το χωριό, όλο σχεδόν το νησί , αποχαιρέτησαν τον Νικόλα Παντελαίο στην “δικιά του ” εκκλησία στην Αγία Τριάδα των Λευκών

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Της οικογένειας
Νικολάου Χρήστου Παντελαίου.
<Ράφτη> για τη συμπαράσταση στο πένθος της.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις βαθύτατες και ειλικρινείς ευχαριστίες μας, για τα συλλυπητήρια μυνήματα, τη συγκινητική παρουσία στην εξόδιο ακολουθία, τους σεβαστούς ιερείς και ιεροψάλτες, για τα όμορφα λόγια εκτίμησης και αγαπης που ειπώθηκαν απο τις κ. Μαρία Κονταράτου εκ μέρους του Μ.Ε.Ε.Α.Σ ΥΡΙΑ Λευκών και την κ.Ελένη Αρκουλή, όσο και εκείνων που εστάλησαν εκ μέρους του κ.Φραγκισκου Περακη, καθώς επίσης και για τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στο βαρύ πένθος μας, για την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδερφού και παππού Νικολάου Χρήστου Παντελαίου.
Οφείλουμε επίσης να εκφράσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στο ΕΚΑΒ και στο Κέντρο Υγείας Πάρου, όσο και στο νοσοκομείο Νάξου.
Η οικογένεια.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΦΤΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ

Ο Ράφτ’ς
Ο Νικόλας Παντελαίος ονομαζόταν Ράφτ’ς γιατί ήταν ράφτης! Την εποχή εκείνη οι ράφτες έραβαν τους άντρες και οι μοδίστρες τις γυναίκες! Τα επαγγέλματα αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται όταν εμφανίστηκαν τα φτηνά έτοιμα ενδύματα.
Ο Νικόλας Παντελαίος είχε πολυκατάστημα (mall) σε λίγα μόλις τετραγωνικά, στην πλατειούλα πάνω από την Αγία Αικατερίνη. Ονομαζόταν «πλατεία Κολωνακίου» γιατί γύρω της κατοικούσαν πολλοί από τους πλούσιους Λευκιανούς. Το πρώτο μπακάλικο ήταν εκείνο της Αγγελάκαινας σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο.
Την δεκαετία του 1930, στο διπλανό κτίριο άνοιξε μπακάλικο και ο Κωνσταντίνος Κοντός ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Κοινότητας Λευκών. Το μπακάλικο του Κοντού πέρασε αργότερα στον Νικόλα Παντελαίο.
Στο mall συστεγαζόταν μπακάλικο, ραφείο, αλλά και ουζερί! Ήταν χώρος συγκέντρωσης των Λευκιανών τα απογεύματα – βράδια!
Ο Νικόλας Παντελαίος ασχολούνταν ενεργά με τα κοινά των Λευκών. Ήταν δημοτικός σύμβουλος και εκείνος που αναλάμβανε τις περισσότερες αγγαρείες! Τον θυμάμαι την δεκαετία του 1970 να γυρίζει το χωριό και να αλλάζει τις καμένες λάμπες από τις κολώνες!
Επιπλέον, συνέλεγε παλιά αντικείμενα σώζοντάς τα έτσι από την καταστροφή. Στις αρχές του 1980 τα διέθεσε στο «Λαογραφικό Μουσείο» που αρχικά στεγάστηκε απέναντι από το «παραδοσιακό» καφενείο. Σήμερα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο των Λευκών κοντά στην Αγία Βαρβάρα.
Θυμάμαι κάποτες, μπήκα να αγοράσω μια σοκολάτα έχοντας ξεχάσει πως ήταν Σαρακοστή! Φυσικά, δέχτηκα τις παρατηρήσεις του μπάρμπα Νικόλα και δικαιολογήθηκα πως «θα φάω τη σοκολάτα και μετά θα μετανοήσω, οπότε δεν τρέχει τίποτα»! Ο μπάρμπα Νικόλας δέχτηκε ως σωστή τη σκέψη μου, αλλά μου μετέφερε τον προβληματισμό ότι δεν ξέρουμε πότε θα πεθάνουμε! Αν λοιπόν, τύχει να πεθάνουμε ξαφνικά και δεν προλάβουμε να μετανοήσουμε?
Φυσικά, ο Νικόλας Παντελαίος ήταν από τις πλέον αγαπητές προσωπικότητες των Λευκών. Αιωνία του η μνήμη…

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η Ν.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ζητήματα υγείας Η κατάσταση των δομών υγείας στα νησιά μας είναι σε όλους γνωστή. Η κυβέρνηση και όσοι...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge Για 7η συνεχή χρονιά ο Δήμος Αμοργού είναι συνδιοργανωτής του Amorgos TrailChallenge υποστηρίζοντας οικονομικά μια σπουδαία διοργάνωση ορεινού τρεξίματος  που...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Προκήρυξη για την πλήρωση μόνιμου προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αμοργού Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά την προκήρυξη 2Κ/2024 για την πλήρωση μόνιμου προσωπικού σε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην τροποποίησης παλαιότερης απόφασης προχώρησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρης Μάλλιος, με θέμα τη «Σύσταση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας». Συγκεκριμένα, συστήνονται πολλά Γραφεία...