Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

«Η Ίος συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα για το ανερχόμενο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού της»

 Ανερχόμενος βιώσιμος τουριστικός προορισμός στις Κυκλάδες η Ίος σύμφωνα με τον διεθνή τύπο. Πρόσφατο άρθρο του βρετανικού National Geographic, περιλαμβάνει την Ίο στα νησιά που αξίζει να επισκεφθούν οι ταξιδιώτες το 2023 μαζί με άλλα 2 Κυκλαδονήσια -τις κοσμοπολίτισσες Μύκονο και Σαντορίνη.

Η Ίος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τα ξέφρενα πάρτυ, τους φοιτητές και τους campers που τόσο την αγάπησαν στα 80s και στα 90s και να έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με σεβασμό στον περιβαλλοντικό πλούτο των Κυκλαδίτικου τοπίου. Σύμφωνα με το National Geographic, η Ίος έχει καταφέρει να αντισταθεί στις παγίδες του τουριστικού κορεσμού και της άναρχης ανάπτυξης, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με οδηγό τον Όμιλο Calilo.

Η Ίος και το Calilo δεν αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά φέτος από τη βρετανική έκδοση του National Geographic. Είχαν ήδη ανακαλυφθεί από τους Νew York Times, αλλά και το εγνωσμένης φήμης αμερικανικό περιοδικό design Veranda.

Οι Νew York Times πριν μερικούς μήνες, μάλιστα, σχολίαζαν ότι το Calilo, με την περιβαλλοντοκεντρική προσέγγιση που βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του, λειτουργεί ουσιαστικά ως μοχλός για την αναβάθμιση του νιώτικου τουριστικού προϊόντος και παράλληλα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ενισχύοντας τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Άλλωστε ο Όμιλος δεσμεύεται στο 80 % της δασικής -χορτολιβαδικής έκτασης των νέων επενδύσεων του για  τη διενέργεια αποκλειστικά έργων αναβάθμισης αυτών των εκτάσεων, κατόπιν περιβαλλοντικής εκτίμησης και μόνο με τη χρήση φυσικών υλικών.

Το πρόγραμμα διάσωσης ελαιόδενδρων Elektra

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική στήλη του περιοδικού Veranda, το Calilo συγκαταλέγεται στα καλύτερα βιώσιμα ξενοδοχεία στον κόσμο που προάγουν την αειφορία και τον οικοτουρισμό και κάνει ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Elektra. Το Πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Ομίλου Calilo μέσω του οποίου από το 2013 έχουν διασωθεί 625 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, τα περισσότερα εκ των οποίων άνω των 300 ετών που επρόκειτο να κοπούν και να πωληθούν για καυσόξυλα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ελαιόδενδρα μεταφέρονται με πλοίο στην Ίο, όπου τους δόθηκε μια δεύτερη ζωή. Με τη βοήθεια ειδικών, το 97% από αυτά έχουν επιβιώσει και κοσμούν το νησί. Παράλληλα ο Όμιλος πιστός στην περιβαλλοντοκεντρική φιλοσοφία του έχει φυτέψει συνολικά περισσότερα από 68.000 ελαιόδεντρα και θάμνους.

 

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο ο Υφυπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σταύρος Kελέτσης Στο νησί της Νάξου αφίχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Διακομιδές ασθενών από Μύκονο και Κύθνο στη Σύρο Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.4555/2018, σας προσκαλούμε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τη βεβαιότητα του πως το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον Δήμο Τήνου και τις αναπτυξιακές του προοπτικές θα παραμείνει έντονο και αυξανόμενο τα επόμενα...