Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εκλογές – Κυκλάδες: Μεγάλη “καραμπόλα” για την τέταρτη έδρα – Ποιο κόμμα θα την κερδίσει;

Εντός των επόμενων 24ωρων θα προκηρυχθούν οι δεύτερες εθνικές εκλογές, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ενδιαφέρουσα θα είναι η επαναληπτική εκλογική μάχη στις Κυκλάδες, έναν νομό, ο οποίος στις πρώτες εκλογές έδωσε ένα από τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η κατανομή των βουλευτικών εδρών και ειδικότερα, το κόμμα το οποίο θα κερδίσει την τέταρτη έδρα. 

Καταρχάς, οι τρεις πρώτες βουλευτικές έδρες μοιάζουν «κλειδωμένες» και θεωρείται απίθανο να αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με την κατανομή που έλαβαν στις πρώτες εκλογές. Επομένως, είναι δεδομένο ότι τις τρεις έδρες θα καταλάβουν και στις δεύτερες εκλογές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας οι οποίοι θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας του ψηφοδελτίου των Κυκλάδων. 

Σε ότι αφορά την τέταρτη έδρα την οποία κέρδισε ο Νίκος Συρμαλένιος στις πρώτες εκλογές, όλα φαίνεται να είναι ανοιχτά ενόψει της επαναληπτικής διαδικασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και υιοθετώντας το υποθετικό σενάριο ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο με τις πρώτες εκλογές, δηλαδή ευρεία διαφορά της ΝΔ στην ελληνική επικράτεια, στο νομό Κυκλάδων και σχηματισμό κυβέρνησης με πεντακομματική Βουλή, τότε η τέταρτη έδρα αλλάζει χέρια. Συγκεκριμένα την κερδίζει και αυτή η Νέα Δημοκρατία και πηγαίνει στον Μάρκο Καφούρο από την Σαντορίνη, ο οποίος θα είναι τέταρτος στη λίστα του ψηφοδελτίου βάσει σειράς κατάταξης των πρώτων εκλογών. 

Ωστόσο, στην περίπτωση που διατηρηθούν οι πολύ μεγάλες διαφορές της ΝΔ, αλλά στη Βουλή εισέλθουν κι άλλα κόμματα (εξακομματική ή επτακομματική), τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η τέταρτη έδρα των Κυκλάδων θα κερδηθεί από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, για να διατηρήσει έστω κι αυτή τη μία έδρα που κέρδισε στις πρώτες εκλογές, θα πρέπει να διαφυλάξει τη δεύτερη θέση τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στις Κυκλάδες, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και αύξηση των ποσοστών του. Αναμφισβήτητα, η εξασφάλιση της τέταρτης έδρας των Κυκλάδων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισαχθούν στην επόμενη Βουλή.

Πάντως, την τέταρτη έδρα των Κυκλάδων καλοβλέπει πλέον και το ΠΑΣΟΚ. Εφόσον το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του πανελλαδικά, αλλά και σε επίπεδο Κυκλάδων, τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσει μία έδρα στο νομό και εφόσον αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, θα την κερδίσει ο πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο των πρώτων εκλογών, δηλαδή ο Γιάννης Βλασερός από τη Νάξο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές των Κυκλάδων ήταν 4,67% ήτοι 3.448 ψήφους.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι: στα ψηφοδέλτια των δεύτερων εκλογών, η κατάταξη των υποψηφίων στη λίστα θα γίνει βάσει της σταυροδοσίας των πρώτων εκλογών και δε θα υπάρξουν αλλαγές στη σειρά τους.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά δραστήριοι και συχνά πυκνά δίνουν φιλικούς αγώνες με άλλους παλαίμαχους εραστές της στρογγυλής θεάς. Άλλωστε σε...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις Κυκλάδες προτείνει σε χιλιάδες Σουηδούς ταξιδιώτες για το φετινό καλοκαίρι, το δημοφιλές ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond στο πλαίσιο του δυναμικού προγράμματος προβολής του Γραφείου...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάρος: Λειτουργία περιφερειακών Ιατρείων για το μήνα Ιούνιο Ακολουθεί το ωράριο λειτουργίας τους Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εκδήλωση από την Κοινότητα Μάρπησσας και το Ωδείο Μυθωδία στη μνήμη του Νικόλα Στέλλα Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Κοινότητας Μάρπησσας Δήμου Πάρου...