Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ν. Αιγαίο Εκλογές: Όλα δείχνουν 4 έδρες της ΝΔ στις Κυκλάδες – Σαρώνει και στα Δωδεκάνησα

 

Και στις Κυκλάδες, αλλά και στα Δωδεκάνησα η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, χάρη στην εξαιρετική της επίδοση (καλύτερο πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος στα Δωδεκάνησα και 4ο καλύτερο στις Κυκλάδες) στις πρόσφατες εκλογές οι οποίες έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το πιθανότερο σενάριο για την 25η Ιουνίου είναι η εκτόξευση της Νέας Δημοκρατίας στις 9 έδρες στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου περιορίζοντας την αντιπολίτευση στη 1 με το πολύ δύο έδρες. 

Το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ήταν εντυπωσιακό (όπως το 51% στην Ιο, το 52% στη Φολέγανδρο, το 55% στην Ανάφη, το 56% στη Χάλκη, το 54% στην Κάρπαθο και το 57% στην Κάσο), αντικαθιστώντας ουσιαστικά την επιρροή του ΠΑΣΟΚ που είχε μεταξύ 1977 και 2009.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, χάνοντας από το ΠΑΣΟΚ τη μάχη της δεύτερης θέσης σε νησιά όπως η Νάξος, η Κως, η Κάρπαθος και η Κάσος.

Κυκλάδες: Πολύ πιθανό το γαλάζιο καρέ

Στις Κυκλάδες, η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ που κατείχε στη Βουλή των δύο ημερών ο Νίκος Συρμαλένιος βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η επίδοση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ χαμηλότερη του αναμενομένου και φαίνεται πολύ δύσκολο να ανακάμψει. 

Κερδισμένη θα είναι εκτός απροόπτου η Νέα Δημοκρατία και ο τέταρτος της λίστας Μάρκος Καφούρος, ο οποίος μαζί με τους επίσης γαλάζιους Γιάννη Βρούτση, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την τέταρτη βουλευτική έδρα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, θα είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό κόμμα θα κερδίσει και τις τέσσερις έδρες στις Κυκλάδες, αφήνοντας τα υπόλοιπα χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή. 

Δωδεκάνησα: Πιθανό το 4-1

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί με αξιώσεις την τέταρτη έδρα την οποία φιλοδοξεί να πάρει είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότερο) είτε από το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν επιβεβαιώσει το πανελλαδικό ποσοστό του Μαΐου και κινδυνεύσει η δική του έδρα.

Η κάλπη της απλής αναλογικής έφερε ανακατατάξεις στη σειρά των σταυρών στη Νέα Δημοκρατία, με τον Γιάννη Παππά να έρχεται πρώτος, ακολουθούμενος από τον Μάνο Κόνσολα και τη Μίκα Ιατρίδη, με τον τέταρτο Βασίλη Υψηλάντη να αναμένει την προσκύρωση της τέταρτης έδρας στη Νέα Δημοκρατία. Αγωνία για την τελική κατανομή των εδρών έχουν ο Γιώργος Νικητιάδης του ΠΑΣΟΚ και η Χρύσα Καραγιάννη του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας εκ των δύο είναι πολύ πιθανό να μην κερδίσει βουλευτική έδρα. 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήμος Πάρου: Συνεδρίαση Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου Τη Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 και ώρα 13:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Λιμεναρχείο Τήνου: Διακομιδή 47χρονης ασθενούς στη Σύρο Την 15 Μαΐου 2024, ημέρα Τετάρτη, το πλωτό περιπολικό σκάφος ΠΛΣ-609 της Λιμενικής Αρχής Τήνου, κατόπιν διαταγής...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής πολιτών Θήρας για Γενικό Νοσοκομείο Θήρας Η συντονιστική επιτροπή πολιτών Θήρας για Γενικό Νοσοκομείο Θήρας (ΓΝΘ) καλεί όλα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Θήρα, Πάρο και Μύκονο Σύλληψη ατόμων για ναρκωτικά στη Θήρα Συνελήφθησαν στη Θήρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας •...