Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ηρακλειά: Ένα αφιέρωμα στο Κοινοτικό ιατρείο που αντιμετωπίζει από τσίμπημα κουνουπιού μέχρι εμφράγματα!

Είναι το μεγαλύτερο και δυτικότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων και απέχει περίπου μία ώρα με το πλοίο της γραμμής από τη Χώρα της Νάξου. Η Ηρακλειά, ένα από τα τέσσερα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων (σ.σ. τα υπόλοιπα είναι τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα και η Δονούσα), δεν έχει φαρμακείο, έχει όμως τον «Σκοπελίτη», το ιστορικό πλοίο που για περισσότερα από 60 χρόνια δίνει ζωή σ’ αυτά τα νησιά, συνδέοντάς τα με τα μεγαλύτερα κοντινά τους, τη Νάξο και την Αμοργό (σ.σ. από το 1956). Ο «Σκοπελίτης», εκτός από τους επιβάτες που μεταφέρει χειμώνα καλοκαίρι, με φουρτούνες και μπουνάτσες, μεταφέρει και τις ελπίδες, τα όνειρα των ανθρώπων.

«Ο “Σκοπελίτης” είναι και ταχυδρομείο, είναι και μεταφορική. Ο “Σκοπελίτης”… γιατρεύει και τους φόβους» δήλωσε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο καπετάνιος του Γιάννης Φωστιέρης ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του ιστορικού πλοίου για πάνω από 30 χρόνια.

Υπάρχει κάποιο συνεργαζόμενο φαρμακείο στη Νάξο που καλύπτει ένα δύο νησιά, και ουσιαστικά αυτό το φαρμακείο δέχεται τις συνταγές. «Ο κάθε ένας από εμάς δίνει τη συνταγή και τα φάρμακα έρχονται με τον “Σκοπελίτη”, τα οποία τα παραλαμβάνει είτε από το καφενείο (σ.σ. είναι το μοναδικό που παραμένει ανοιχτό και το χειμώνα) είτε από το πλοίο στο λιμάνι» εξηγεί στο GRTimes.gr η Κία Χατζούδη, νοσηλεύτρια στο νησί εδώ και 7 χρόνια, προσθέτοντας πως η ίδια διαδικασία ισχύει και για τη Σχοινούσα και τη Δονούσα, ενώ το Κουφονήσι έχει δικό του φαρμακείο.

Ώρα 11 το πρωί, μια μέρα του Ιουνίου και συναντήσαμε την κα. Χατζούδη μαζί με την αγροτική ιατρό Κατερίνα Τσολακίδη και τον οδηγό ασθενοφόρου και εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών Δημήτρη Αδαμίδη στο κοινοτικό ιατρείο της Ηρακλειάς.

Τους ρωτήσαμε για τις συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτό το μικρό νησάκι, που το χειμώνα κατοικείται από περίπου 90 κατοίκους, το δε καλοκαίρι όμως φτάνουν, με τους τουρίστες, και τους 1.000. Τους ρωτήσαμε επίσης τι είδους περιστατικά αντιμετωπίζουν.

«Τυχαίνουν τα πάντα: ατυχήματα από το πιο απλό μέχρι το πιο τραγικό, από τσίμπημα κουνουπιού μέχρι το πάτημα αχινού, από έμφραγμα μέχρι ανεύρυσμα, τροχαία, ψυχιατρικά, παιδιατρικά, ανακοπές, τα πάντα συμβαίνουν» αναφέρει η κα. Χατζούδη επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή το κοινοτικό ιατρείο Ηρακλειάς είναι στελεχωμένο με δυο νοσηλεύτριες – η μία επικουρική η οποία αυτήν την εποχή απουσιάζει με άδεια εγκυμοσύνης- μία αγροτική ιατρό και έναν επικουρικό οδηγό ασθενοφόρου.

«Παλαιότερα ήμασταν ένας αγροτικός γιατρός και μία νοσηλεύτρια, τα τελευταία χρόνια έχουμε και ασθενοφόρο, και τολμώ να πω πως είμαστε από τα καλώς εξοπλισμένα ιατρεία. Κυνηγάμε πάρα πολύ και την υπηρεσία, αλλά και τις δωρεές, για να εξοπλίζουμε το νησί και να μπορούμε να παρέχουμε όσο μπορούμε τις καλύτερες υπηρεσίες» αναφέρει η νοσηλεύτρια Κία Χατζούδη και προσθέτει «με νοιάζει πολύ, γιατί θέλω να προσφέρω αυτό που θα ήθελα να λάβω και εγώ».

Όσο πιο πολλοί, τόσο καλύτερη διαχείριση

Το ιατρικό προσωπικό της Ηρακλειάς είναι σε επιφυλακή χειμώνα – καλοκαίρι, 24 ώρες το 24ωρο. Η αγροτική ιατρός Κατερίνα Μαρία Τσολακίδη βρίσκεται στο νησί εδώ και τρεις μήνες. Έκανε ένα μήνα εκπαίδευση στο νοσοκομείο της Νάξου και τώρα βρίσκεται στην Ηρακλειά όπου θα παραμείνει για ένα χρόνο. Στη συνέχεια θα πάει για ειδικότητα. Είναι μόλις 25 ετών και μέσα σ’ αυτούς τους τρεις μήνες της έτυχε ένα καρδιολογικό περιστατικό με βραδυκαρδία το οποίο έπρεπε να διακομιστεί στη Σύρο.

«Ο ασθενής διακομίζεται ανάλογα με το πού υπάρχει ειδικός για να το δεχθεί, πού υπάρχει κλινική» μου λένε προσθέτοντας ότι οι ασθνείς διακομίζονται είτε με το πλωτό ασθενοφόρο του λιμενικού είτε με συμβεβλημένο πλωτό από το Ελληνικό δημόσιο, τον «Κυρίαρχο» από τη Νάξο, είτε με αεροδιακομιδή όταν υπάρχει διαθέσιμο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ή του Στρατού και μπορεί να εξυπηρετήσει.

Όπως μας εξηγούν, λόγω έλλειψης ιατρικής παροχής, δεν απεβίωσε κάποιος συνάνθρωπος μας, «απεβίωσε λόγω μη ενδιαφέροντος του ίδιου του ασθενούς να έρθει να τον εξετάσουμε» υπογραμμίζουν. Από το ιατρείο της Ηρακλειάς έτυχε να φύγει με διακομιδή περιστατικό με ανεύρυσμα, «και τώρα αυτός ο άνθρωπος κάνει βόλτες πάνω κάτω στο νησί, ζει και βασιλεύει» λένε προσθέτοντας ότι όσο περισσότεροι είναι στο ιατρείο, «τόσο καλύτερα διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις».

«Τον χειμώνα έχουμε τη μοναξιά μας»

Η κάθε εποχή για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα μικρά νησάκια έχει τις ιδιαιτερότητές της. Όπως μας εξηγούν το καλοκαίρι τα νησιά γεμίζουν από κόσμο και ξαφνικά, στην περίπτωση της Ηρακλειάς, από 90 μόνιμοι κάτοικοι γίνονται 1.000. «Και το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα το μεγαλύτερο άγχος μας είναι να μπορούμε ανά πάσα στιγμή, να διώξουμε κάποιο περιστατικό που θα χρειαστεί να πάει σε μεγαλύτερη μονάδα» δηλώνουν στο GRTimes.gr.

«Τον χειμώνα έχουμε να κάνουμε περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας, να μην έχει απαγορευτικό και να μην μπορούμε να διώξουμε κάποιο περιστατικό που θα χρειαστεί να πάει σε μεγαλύτερη μονάδα, σε πρωτοβάθμια φροντίδα» λέει στο GRTimes.gr ο 30χρονος Δημήτρης Αδαμίδης ο οδηγός του ασθενοφόρου και εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών. Ο κ. Αδαμίδης κατάγεται από την Πτολεμαΐδα, βρίσκεται στο νησί εδώ και 2,5 χρόνια, η σύμβασή του  ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, ωστόσο ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στο νησί.

«Τα περιστατικά εδώ είναι δύσκολα κυρίως το καλοκαίρι, όταν χρειάζεται να γίνει διακομιδή και στα γύρω νησιά υπάρχει φόρτος εργασίας. Από την άλλη, τον χειμώνα έχουμε τη μοναξιά μας» προσθέτει ο ίδιος.

 

Η τηλεϊατρική και η πλήρης γκάμα φαρμάκων

Κατά την παραμονή μας στο κοινοτικό ιατρείο Ηρακλειάς το προσωπικό μας ενημέρωσε και για την τηλεϊατρική που υποστηρίζεται, «δυστυχώς όμως εξυπηρετεί μόνο τακτικά ραντεβού. Εμείς θα την εκτιμούσαμε να μας εξυπηρετεί στο επείγον, αλλά αυτό θέλει πολύπλοκο σχεδιασμό για όλη τη χώρα» αναφέρει η νοσηλεύτρια Κία Χατζούδη.

Μέσω της τηλεϊατρικής, ο ασθενής κατόπιν ραντεβού που θα έχει προγραμματιστεί με τον γιατρό, θα δώσει τη συνέντευξη μέσω κάμερας και ο γιατρός θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση και να δώσει την θεραπεία.

«Ο γιατρός βλέπει την εικόνα του ασθενή σε πραγματικό χρόνο. Αλλά δυστυχώς είναι μόνο για τακτικά ραντεβού. Θα θέλαμε στο επείγον να υπάρχει» συμπληρώνουν.

Επίσης, ως μικρό ιατρείο είναι αναγκασμένοι να έχουν μια πλήρη γκάμα φαρμάκων, «ό,τι φάρμακο είναι χορηγήσιμο. Γιατί σε περίπτωση ενός απαγορευτικού τριημέρου, λόγω καιρού, να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την αγωγή στον ασθενή» δηλώνουν.

Το ασθενοφόρο

Σ’ ότι αφορά το ασθενοφόρο, παραδόθηκε στο νησί τον Φεβρουάριο του 2021 και χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» (ΕΣΠΑ). Κύριος στόχος της δραστηριότητας ήταν η αναβάθμιση των υποδομών υγείας και πρόνοιας στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συνολικά ήταν 12 ασθενοφόρα μικρού όγκου που διατέθηκαν σε Λειψούς, Μεγίστη, Αμοργό, Κίμωλο, Κύθνο, Φολέγανδρο, Αντίπαρο, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Σχοινούσα, και Κουφονήσι.

grtimes.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge Για 7η συνεχή χρονιά ο Δήμος Αμοργού είναι συνδιοργανωτής του Amorgos TrailChallenge υποστηρίζοντας οικονομικά μια σπουδαία διοργάνωση ορεινού τρεξίματος  που...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Προκήρυξη για την πλήρωση μόνιμου προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αμοργού Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά την προκήρυξη 2Κ/2024 για την πλήρωση μόνιμου προσωπικού σε...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην τροποποίησης παλαιότερης απόφασης προχώρησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρης Μάλλιος, με θέμα τη «Σύσταση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας». Συγκεκριμένα, συστήνονται πολλά Γραφεία...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, έδωσε το δικό του μήνυμα για τις άγιες ημέρες του Πάσχα μιλώντας στον ANT1.   Πηγή: cyclades24.gr