Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Απόκρημνο και μαγευτικό: Το εκκλησάκι που έχτισε ένας ναυαγός στις Κυκλάδες πάνω στα βράχια

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια και εξωκκλήσια, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς δημιουργήθηκαν και θεμελιώθηκαν κάποια από αυτά. Όπως η ιστορία που έχει ένα απόκρημνο και μαγευτικό εκκλησάκι στις Κυκλάδες, που έχτισε ένας ναυαγός πάνω στα βράχια. Αυτός είναι ο Άγιος Σώζων.

Κάποια νύχτα αρκετά χρόνια πριν, το πλοίο ενός εμπόρου ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της νότιας Νάξου. Το εμπόρευμα που είχε στο καράβι ήταν λάδι και κρασί. Στη μάχη που έδωσε με τα κύματα έκανε τάμα στον Θεό πως αν σωθεί, θα κτίσει στην περιοχή ένα ξωκλήσι από λάδι και κρασί. Πράγματι, η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος και κατάφερε να βγει σε ένα βραχώδες σημείο της ακτής. Παράλληλα, αυτό είναι το πευκόφυτο εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου στην Αθήνα.

Άγιος Σώζων
Άγιος Σώζων

 

Ο Άγιος Σώζος, το απόκρημνο εκκλησάκι που έχτισε ένας ναυαγός στις Κυκλάδες

Έτσι, λοιπόν, η ιστορία λέει ότι έχτισε ένα εκκλησάκι και του έδωσε το όνομα Άγιος Σώζος. Πρόκειται για μια απομονωμένη περιοχή ακόμη και σήμερα η οποία προσφέρει στους επισκέπτες μία ενδιαφέρουσα πεζοπορία, η οποία ξεκινά από την παραλία της Αγιασσού. Ο Άγιος Σώζων αποκαλείται από τους πιστούς «Άγιος Σώστης» και «Άγιος Σώζος» και συχνά οι ναυτικοί τον επικαλούνται για να τους σώσει από τις θαλασσοταραχές, λέγοντας «Άγιε μου Σώστη σώσε μας».

Πρόκειται για έναν λαοφιλή στους ναυτικούς και νησιώτες άγιο. Ο Άγιος Σώζων γεννήθηκε στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284-305μ.Χ.). Προτού ασπασθεί τον χριστιανισμό, ονομαζόταν Ταράσιος. Eξασκούσε το επάγγελμα του βοσκού. Όταν όμως άκουσε το κήρυγμα του Ευαγγελίου βαπτίσθηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Σώζων. Η πραότητα και η γλυκύτητα του χαρακτήρα του τον ανέδειξαν από ποιμένα των άλογων προβάτων σε πνευματικό ποιμένα των ανθρώπων και κήρυκα του λόγου του Θεού.

 

Μια μέρα καθώς βοσκούσε το κοπάδι του, αποκοιμήθηκε. Στον ύπνο του είδε μια οπτασία. Μια θεϊκή μορφή τον πλησίασε, του ενέπνευσε θάρρος και του ενίσχυσε την πίστη του. Του αποκάλυψε επίσης ότι ο τόπος στον οποίο κατοικεί θα αποδειχθεί ευλογημένος και οι κάτοικοί του θα βρουν τη σωτηρία της ψυχής τους και θα δοξάσουν την Αγία Τριάδα.

Από τον όρμο του Αγ. Σώζοντος ανελκύστηκαν στο παρελθόν πέντε λίθινες άγκυρες και διαγνωστικά δείγματα κεραμικής, όπως αμφορέας υστεροκλασικών χρόνων, χρηστικά αγγεία κλασικής εποχής, ακέραιο τμήμα πήλινου αγωγού υστερο-ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.

Η ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία για το μοναστήρι στη Νάξο δεν είναι γνωστή σε πολλούς και είναι μια από τις πολλές των εκκλησιών και ναών της Ελλάδας.

athensmagazine.gr

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην Πάρο το 1ο Φεστιβάλ Αθλητικής Ρομποτικής MRC Junior για το 2024!   Το 1ο φεστιβάλ Αθλητικής Ρομποτικής στις Κυκλάδες MRC Junior (Minoan Robotsports Competition) του...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τα ταξίδια του στα νερά του Αιγαίου ετοιμάζεται να ξεκινήσει το ταχύπλοο της Sea Jets, Champion Jet 3, το οποίο αποκτήθηκε το 2023 από...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια – Η «Ελένη» στον μαγικό κόσμο των μικρών ανατολικών Κυκλάδων Η εκπομπή του Mega, «Ελένη», με την Ελένη Μενεγάκη και ο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας για την Στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η...