Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κύθνος: Κοινή διαμαρτυρία των τοπικών φορέων για την υπολειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την υποστελέχωση και υπολειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κύθνου εκφράζουν τοπικοί φορείς και συλλογικές οντότητες του νησιού με κοινή επιστολή τους προς τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, ζητώντας άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. 

Η επιστολή αναφέρει:           

Κύριοι,

Οι δημότες Κύθνου, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εποχιακά εργαζόμενοι του νησιού μας, εκφράζουν ομόφωνα την δίκαιη αγανάκτησή τους για την υποστελέχωση του Π.Π.Ι.Δρυοπίδας Κύθνου που ανήκει διοικητικά στην 2Η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Στα διαρκώς υποβαλλόμενα αιτήματα του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νησιού μας για ενίσχυση του Ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και διασωστικού προσωπικού, το Υπουργείο απαντά με αόριστες υποσχέσεις και με προκηρύξεις θέσεων που ουδέποτε καλύπτονται.

Το ΠΠΙ Κύθνου λειτουργεί:

  • Χωρίς Επιμελητή Β΄(Παθολόγο- Γενικό Ιατρό) από το 2017. Οι Ιατροί ΥπηρεσίαςΥπαίθρου 2-3 ανάλογα την χρονιά, δεν επαρκούν ούτε αριθμητικά πια για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού μας, πόσο μάλλον ποιοτικά. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι, που τοποθετούνται στο νησί μας στις θέσεις των Ιατρών ΥπηρεσίαςΥπαίθρου, λίγους μήνες αφότου αποφοιτήσουν, παρ΄όλη την αυταπάρνηση, τις καλές προθέσεις ακόμα και τον ηρωισμό που επιδεικνύουν, δεν μπορούν χωρίς την καθοδήγηση μόνιμου επιμελητή να προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών.
  • Με μια μόνιμη νοσηλεύτρια που υπηρετεί στο νησί τα τελευταία 23 χρόνια! Πέρα από την περίοδο της πανδημίας, όπου δημιουργήθηκε εμβολιαστικό κέντρο στο νησί μας και ήρθε με μετάθεση ένα χρόνο 2η νοσηλεύτρια, το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό -που αναλαμβάνει εκτός των άλλων και πλήθος διοικητικών καθηκόντων, γραφειοκρατικών θεμάτων, παραγγελίες φαρμάκων κ.α- δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες ούτε της μιας βάρδιας πόσο μάλλον μιας 24ωρης επιφυλακής!
  • Με έναν και μοναδικό διασώστη-οδηγό ΕΚΑΒ τα τελευταία 7 χρόνια! Σε μόνιμη επιφυλακή 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο! Χωρίς να έχει αρνηθεί ποτέ τις υπηρεσίες του ακόμα και εκτός βάρδιας, ένας άνθρωπος, που όπως όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούται άδεια, όπως όλοι οι άνθρωποι αρρωσταίνει, όπως όλοι μας λυγίζει υπό το βάρος της ευθύνης για την ανθρώπινη ζωή!

* Να συγκρίνουμε σ¨αυτό το σημείο την στελέχωση του Π.Π.Ι. Δρυοπίδας Κύθνου με την αντίστοιχη του γειτονικού μας Π.Π.Ι. Κέας. Στο Π.Π.Ι. Κέας απασχολούνται:

– Επιμελητής

 – Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου

– Τρεις Νοσηλεύτριες

– Διοικητικός Υπάλληλος

– Παρασκευάστρια

-Δύο Οδηγοί – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Και την αντίστοιχη του γειτονικού μας Π.Π.Ι. Σερίφου. Στο Π.Π.Ι. Σερίφου απασχολούνται:

– Επιμελητής

– Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου

-2ος επιμελητής με μετακίνηση για να ενισχύσει για 3 μήνες την καλοκαιρινή περίοδο

– 2 νοσηλευτές με μετακίνηση για να ενισχύσουν την καλοκαιρινή περίοδο

-Διοικητικός υπάλληλος

-Παρασκευάστρια

-1 οδηγός-Πλήρωμα ασθενοφόρου

  • Χωρίς ποτέ να έχει πληρωθεί η μόνιμη θέση Παιδίατρου, σε ένα νησί που αυτή τη στιγμή διαβιούν περισσότερα από 250 παιδιά. 250 και πλέον παιδιά των οποίων η πρωτοβάθμια φροντίδα στηρίζεται στον ιδιώτη Παιδίατρο που επισκέπτεται το νησί μια φορά το μήνακαι στην δυνατότητα των γονιών τους να μεταβούν στην Αθήνα όποτε χρειαστεί, όποτε υπάρχει καράβι, όποτε το επιτρέπει ο καιρός.Ένα βασικό βρεφικό εμβόλιο κοστίζει στον γονέα μισό μηνιαίο μισθό μιας και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ιδίως τον χειμώνα γίνονται αραιότερα.

Ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας, η μόνη υπηρεσία που προσέφερε ο κρατικός μηχανισμός στους κατοίκους της Κύθνου ήταν ένα διαγνωστικό τεστ και ένα τηλεφώνημα «παρηγοριάς» από τον ΕΟΠΥ της Σύρου! Φυσικά ούτε ο θεσμός του Προσωπικού/Οικογενειακού γιατρού δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί στο νησί μας χωρίς την ύπαρξη μόνιμου Επιμέλητή Β΄(Παθολόγου- Γενικού Ιατρού) στερώντας από τους συνανθρώπους μας ακόμα και βασικές υπηρεσίες συνταγογράφησης.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Η αύξηση του αριθμού των μονίμων κατοίκων, η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας που έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση πλήθους επισκεπτών, καθιστά την λειτουργία του ΠΠΙ Δρυοπίδας Κύθνου αδύνατη! Αν σκεφτούμε ότι τους μήνες αιχμής του τουρισμού οι άνθρωποι πάνω στο νησί φτάνουν από 3.000 ως 5.000 και οι ανάγκες περίθαλψης αυτών των ανθρώπων πρέπει να εξυπηρετηθούν από 2ή 3 Ιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου, αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα της κατάστασης, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές! Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται υπερωριακά,παράνομα και εξουθενωτικά! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε περίπτωση επείγουσας μεταφοράς ασθενούς, η διακομιδή γίνεται συνοδεία Ιατρού. Συνέβει και θα συνεχίσει να συμβαίνει, το νησί να μείνει με έναν ή και κανέναν Ιατρό Υπηρεσίας Υπαίθρου λόγω πολλαπλών διακομιδών ή ασθένειας Ιατρού!

Όλοι εμείς οι δημότες Κύθνου, οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εποχιακά εργαζόμενοι, ενώνουμε την φωνή μας και δηλώνουμε πως «ΦΤΑΝΕΙ»! Απαιτούμε:

  1. Την άμεση προκήρυξη των θέσεων των μονίμων Ιατρών του ΠΠΙ ΔρυοπίδαςΚύθνου (Παθολόγος- Γενικός Ιατρός και Παιδίατρος) και την διαρκή επαναπροκήρυξη τους μέχρι την επιτυχή πλήρωσή τους.
  2. Την μετατροπή της θέσης του μονίμου Επιμελητή Β΄(Παθολόγου- Γενικού Ιατρού) σε επιμελητή Α΄, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των υποψηφίων για την θέση αλλά και να επιλεχθεί υποψήφιος με αυξημένη εμπειρία και αποτελεσματικότητα.
  3. Την προκήρυξη και άμεση πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού, διοικητικού και διασωστικού προσωπικού σύμφωνα με τα αιτήματα που επανειλημμένως έχουν αποσταλεί στην υπηρεσία σας από τους εργαζόμενους του Π.Π.Ι.Δρυοπίδας Κύθνου και αφορούν την εύρρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Π.Π.Ι.Δρυοπίδας Κύθνου 365 μέρες τον χρόνο.
  4. Την ενίσχυση του Ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και διασωστικού προσωπικού του Π.Π.Ι.ΔρυοπίδαςΚύθνου με την διαδικασία των εσωτερικών μετακινήσεων προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

Απαιτούμε ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας για κάθε κάτοικο της Κύθνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης, όλο τον χρόνο! Δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε στον ηρωισμό κάποιων συνανθρώπων μας! Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην περιορισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα λιμάνια του Πειραιά ή του Λαυρίου! Εκφράζουμε την πρόθεσή μας ως Κοινωνία Πολιτών να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο για την ευόδωση αυτού του σκοπού.

Μετά τιμής

 

Σύλλογος Γονέων Α/θμιας Κύθνου                                          Σύλλογος Γονέων Β/θμιας Κύθνου

 

Τοπική Κοινότητα Χώρας                                            Τοπική Κοινότητα Δρυοπίδας

 

Ένωση Γυναικών Κύθνου                                                           Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυοπίδας                            ΑΠΣ Κύθνου

Λιμενικό Σώμα Κύθνου                                                Αστυνομική Διεύθυνση Κύθνου

ΠΠΙ Δρυοπίδας,

Σύλλογος Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου,

 Σύνδεσμος Κυθνίων,

Δημοτικοί Σύμβουλοι

Φαρμακοποιοί

Δημοτικοί Υπάλληλοι

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στο σφυρί βγαίνει ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων 1.677,71 τ.μ., σε αγροτεμάχιο 3.201,31 τ.μ., με πρόσοψη στην κοινοτική οδό Χώρας – Καραβοστάση, στο νησί της...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μύκονος: Άγρια συμπλοκή με ένα νεκρό και ένα βαριά τραυματία Τουλάχιστον 20 άτομα συνεπλάκησαν σε μπαρ της Μυκόνου, βγήκαν μαχαίρια. Η συμπλοκή ανάμεσα στους...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγα λεπτά σε αμάξι στον Περιφερειακό Δρόμο της Τήνου. Στο σημείο έφτασε άμεσα η Αστυνομική και Πυροσβεστική Υπηρεσια του νησιού!  ...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το διήμερο 9-10 Μαΐου διεξήχθησαν έξι ιστιοδρομίες στην κατηγορία optimist για τους αγώνες επιλογής των δώδεκα καλύτερων ιστιοπλόων που θα αποτελέσουν την Εθνική ομάδα...