Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραδοσιακά επαγγέλματα: Νέες ευκαιρίες τους δίνουν νέα ζωή – Αναζητούνται εργαζόμενοι με μεράκι

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, είχαμε διπλάσιες εγγραφές το 2023 από ότι διαγραφές, μετά από 10 χρόνια που υπήρχαν μειωμένες εγγραφές έναντι των διαγραφών, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Ραβανής.

Κάναμε μια έρευνα να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και είδαμε ότι μπαίνουν πάλι πάρα πολλοί νέοι στα κλασσικά επαγγέλματα. Βλέπουμε δηλαδή ότι ανοίγουν επιχειρήσεις όπως συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, είδη ένδυσης. Σχεδόν όσα κλείνουν, τόσα αντίστοιχα ανοίγουν, και ίσως και περισσότερα.

Εξάλλου, βιοτέχνης σημαίνει βιώνω από την τέχνη μου. Βλέπουμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πλέον, μη έχοντας κάποιες άλλες λύσεις, αλλά έχοντας όμως πολλά προσόντα, κατευθύνονται προς το να εκμεταλλευτούν αυτό που λέμε την τέχνη τους για να μπορέσουν να βιοπορίζονται.

Αλλά όλα τα επαγγέλματα εξελίσσονται, δεν μένουν στάσιμα. Παλιά π.χ. πηγαίναμε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Δεν υπήρχε ο «εγκέφαλος». Σήμερα υπάρχει ο «εγκέφαλος», πηγαίνει το αυτοκίνητο, και βρίσκει κατευθείαν τι έχει, τι ζημιές έχει πάθει.

Βλέπουμε παραδείγματος χάρη τα φανοποιεία πως έχουν εξελιχθεί. Βλέπουμε τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία πως εξελίχτηκαν, έχουμε πλέον και γλυκά χωρίς ζάχαρη, είπε.

Συνεργεία αυτοκινήτων

Τα συνεργεία αυτοκινήτων έχουν αλλάξει, η τεχνολογία έχει αλλάξει, πάμε στην ηλεκτροκίνηση, τα αυτοκίνητα πλέον γίνονται και ηλεκτρικά και μηχανικά, το λεγόμενο plug in, είπε στην ΕΡΤ o ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων Θοδωρής Ασβεστάς.

Αναφερόμενος στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είπε ότι τα παιδιά βγαίνουν σήμερα από τα ΕΠΑΛ, τα ΤΕΙ, τα ΙΕΚ ενημερωμένα, ασχολούνται, μαθαίνουν, ξέρουν πιο πολλά από εμάς στη θεωρία πάντα αλλά η πράξη είναι εδώ, κι εμείς επίσης για να τα βοηθήσουμε.

Ήδη στην επιχείρησή μου εργάζονται δύο νέα παιδιά 24 και 22 χρονών και ψάχνουμε κι άλλα παιδιά και τα προσκαλούμε να έρθουν.

  • Η δουλειά στο συνεργείο πλέον δεν είναι όπως παλιά, «μουτζούρικη», είναι μια δουλειά σε καθαρό περιβάλλον με έμφαση στην νέα τεχνολογία.
  • Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο γνώσεις, αλλά όρεξη και μεράκι και υπομονή, είπε.

Νέες θέσεις εργασίας

  • Πιστεύουμε ότι υπάρχουν γύρω στις 100.000 κενές θέσεις αυτή τη στιγμή, που θα μπορούσαν να καλυφθούν στα επόμενα 5 χρόνια, γύρω από τεχνικά επαγγέλματα, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά και φαρμακοποιοί, ζαχαροπλάστες, αρτοποιοί, είπε ο κ. Ραβανής.

Για μένα πετυχημένοι γονείς είναι αυτοί που έχουν ευτυχισμένα παιδιά, κι ευτυχισμένα παιδιά είναι αυτά που επιλέγουν το τί θα κάνουν, τί τους αρέσει και τί θα πετύχουν.

  • Η πολιτεία πως θα μπορούσε να βοηθήσει με το να μπει η τεχνική εκπαίδευση από το Γυμνάσιο. Να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι όλοι οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι, όποια δουλειά και να κάνουν, αρκεί να την αγαπάνε, αρκεί να έχουν μεράκι κι όρεξη για δουλειά κατέληξε ο κ. Ραβάνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδότησε την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η τιμή του...

ΕΛΛΑΔΑ

«Στεκόμαστε πάντα δίπλα στον Ουκρανικό λαό» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την συμπλήρωση δυο χρόνων από την ρωσική εισβολή στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 54 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης (ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο), αφότου το κέντρο άμεσης δράσης ειδοποιήθηκε για περιστατικό έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανθρωποκτονία κατέληξε ο έντονος τσακωμός μεταξύ πεθερού με τον γαμπρό του στο σπίτι τους, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας, στην Αγία Βαρβάρα. Σύμφωνα...