Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγγελία βόμβα από Μητσοτάκη: Ξεπαγώνουν από 1/1/2024 οι τριετίες

Από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2023, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρεται στο σχέδιο της επόμενης μέρας, λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία.

«Για μια ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία μια νέας διαδρομής. Αυτή η Διεθνής Έκθεση σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. (…) Τα δεδομένα με καλούν να ξεκινήσω εντελώς διαφορετικά, από την πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου, ο οποίος μέσα σε δύο βδομάδες γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Είναι γεγονότα τα οποία σκιάζουν το σήμερα που οδηγούν όμως και σε έναν ριζικό επανασχεδιασμό μας για το αύριο. Bρέθηκα στον Έβρο και στη Θεσσαλία, είδα τις καταστροφές είδα και την απόγνωση των κατοίκων μπροστά στην επίθεση της φύσης και δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: πρώτον πως ό, τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το χτίσουμε ξανά μαζί αλλά θα το χτίσουμε».

Τονίζει στη συνέχεια: «Και στην Θεσσαλία και τον Έβρο άκουσα την οργή των πολιτών. Θέλουν το κράτος τους σε όλες τις εκφάνσεις να επιτελεί την βασική του αποστολή, να προστατεύει δηλαδή ζωές και περιουσίες και διαπίστωσα πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του στα πλημμυρισμένα χωριά του Παλαμά ότι στην Θεσσαλία έπεσαν 8.000.000.000 τόνοι νερού».

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει «σύγχυση αρμοδιοτήτων και συχνή μετάβαση ευθυνών αλλά είδα συντονισμό, οργάνωση και κυρίως ηρωισμό, ηρωισμός που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους».

«Οι εθελοντές έδειξαν ότι ο λαός μας έχει ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης. Οι ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν από την ρώτη στιγμή εκεί. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας, γι’ αυτό το συντονιστικό κέντρο θα παραμείνει για όσο χρειάζεται στη Λάρισα και τις πλημμύρες περιοχές».

«Συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας, συμπληρώνει.

Η επέκταση του φράχτη συνεχίζει κανονικά διευκρινίζει ο πρωθυπουργός, ενώ τονίζει ότι ποτέ δεν υποχώρησε στα εμπόδια και το «ίδιο θα κάνω και τώρα».

«Η ομιλία μου δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις παροχές»

«Θα είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά δεν. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκωπίας, ούτε θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Εστιάζω στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω, τόνισε ακόμα.

«Υλοποιήθηκε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων ύψους 4,4 δισ. ευρώ» είπε.

Έρχεται αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια, δηλαδή αποκτούν ένα πρόσθετο μισθό τον χρόνο.

Το αφορολόγητο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να στηριχθεί η οικογένεια.

Το Market pass θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του χρόνου αλλά μόνο σε Θεσσαλία και σε Έβρο, ξεκαθάρισε και ανέφερε ότι τον Απρίλιο έρχεται νεά αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012, ανακοίνωσε.

Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους, ανέφερε στη συνέχεια.

Δεν γίνεται 7/10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα και κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Τέλος τα μετρητά από αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ως την άνοιξη θα συνδεθούν 350.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά.

Δρομολογούνται τα ψηφιακά βιβλία.

Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύονται 2500 αστυνομικοί από τη φύλαξη προσώπων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η σύγχρονη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των drones και της αναγνώρισης προσώπου και πινακίδων κυκλοφορίας, θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του εκτεταμένου εγκλήματος των συμμοριών στη...

ΔΙΕΘΝΗ

Πενηντατετράχρονος Αμερικανός, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τις δολοφονίες δυο γυναικών το 1996, εκτελέστηκε χθες Τρίτη στη Φλόριντα, στις νότιες ΗΠΑ, μετέδωσαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο δείχνει τη στιγμή που ένας ακτιβιστής μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου από περαστικό άντρα, μπροστά στη φίλη του, η οποία προσπαθούσε απεγνωσμένα να ζητήσει βοήθεια,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα σήμερα έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα. Η έρευνα θα...