Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η «μάχη» για την εκλογή νέου προέδρου – Έως τις 20:00 η ψηφοφορία

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά από πολύ νωρίς, η Κουμουνδούρου βρίσκεται στο πόδι, τα στελέχη του κόμματος στη θέση τους και ο μηχανισμός για την εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από πολύ νωρίς το πρωί σε λειτουργία.

Καθώς έχει ξεκινήσει η ψηφοφορία στα 570 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα με δικαίωμα ψήφου για τα μέλη και όσους εγγράφονται ακόμα και σήμερα επί τόπου στα εκλογικά τμήματα ως μέλη.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιος είναι ο αριθμός των μελών που ψηφίζουν σήμερα, ο οποίος φαίνεται να είναι αυξημένος.

Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως, όπως τονίζεται από την πλευρά των στελεχών, είναι η μαζική συμμετοχή που μπορεί να στείλει και το μήνυμα για την ανάκαμψη του κόμματος, μετά το εκλογικό σοκ για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ στη «μετά Τσίπρα» εποχή.

Οι πέντε υποψήφιοι ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία και σήμερα ψηφίζουν από τις 8:30 το πρωί έως και τη μία,  Έχουν προγραμματίσει παρουσία τους και ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα όλη την Αττική.

Η εικόνα που έχουμε είναι πως μετά τις 9:00 πιθανώς να υπάρχει εικόνα για το 50% και μετά τις 10:00 αναμένονται τα αποτελέσματα.

Βεβαίως σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος, εφόσον δεν υπάρξει υποψήφιος η υποψήφια που θα επικρατήσει με το 50% συν μία ψήφο θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, είναι μια μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης αριστεράς», δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός της.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου» και τόνισε ότι «σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιστρέφει δυναμικά». «Κι εμείς», υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα τους, στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια».

«Χτες ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε», είπε, για να σημειώσει: «Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής για την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

«Σήμερα ψηφίζουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς το μετασχηματισμό. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα χυλό χωρίς λογοδοσία. Μακριά από αντιλήψεις που θέλει ένα κόμμα με κλειστές πόρτες. Κάνουμε τα ανοίγματά μας, χτίζουμε την ανοιχτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω, οι οποίοι έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ακόμη και αν εγγραφούν αύριο, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Απαραίτητο να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έκαναν εγγραφή στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Αναλυτικά:

1. Πώς ψηφίζω για πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

2. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 πμ μέχρι και τις 8.00 μμ.

3. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

4. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ. Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

5. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 πμ μέχρι τις 8.00 μμ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανακοίνωση έκανε το Στέιτ Ντιπαρτμνετ μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία επιμένει μέσω του γραφείου Τύπου της, ότι έχει «το δικαίωμα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα με την κατηγορία ό,τι επιχείρησε να εξάγει λαθραία διάφορες δηλητηριώδεις αράχνες και σκορπιούς. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης...

ΔΙΕΘΝΗ

Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ακύρωσαν ξαφνικά τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, δήλωσε ισραηλινή πηγή στο i24NEWS, τη Δευτέρα. Αυτή η κίνηση έγινε...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Μαρινάκης μιλώντας στην εκπομπή LiveNews του MEGA συνέχισε να εμπαίζει τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, φλερτάροντας με το ακροδεξιό...