Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη – Σασόλι: Φρένο στην ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» τύπου 2015 για το προσφυγικό

Στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας εξακολουθεί να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος που ανέκυψε από την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς η αποχώρηση και του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη την περασμένη Δευτέρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας κυρίως για τα ευρωπαϊκά κράτη, ως δυνητικούς πρώτους φορείς υποδοχείς του μαζικού κύματος προσφύγων εκτός της Μέσης Ανατολής.

Μολονότι ο Λευκός Οίκος επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ασκήσεις επί χάρτου για την εξεύρεση πιθανών λύσεων φιλοξενίας του προσφυγικού πληθυσμού, εξετάζοντας όλες τις πιθανές επιλογές και διαδρομές κατά την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, τουλάχιστον 50.000 Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να περιμένουν. ««Υπάρχει χωρητικότητα και εργαζόμαστε προς μια χωρητικότητα στις στρατιωτικές μας βάσεις έως και 50.000» τόνισε η Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εστιάζοντας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας στους Αφγανούς αυτούς πρόσφυγες, με επόμενο στάδιο, ωστόσο, τη διασύνδεσή τους με οργανώσεις, ώστε εκείνες να είναι τελικά που θα συνδράμουν στην επανεγκατάστασή τους.

Νίπτει τας χείρας

Ο προσωρινός και αποσπασματικός χαρακτήρας της λύσης που προκρίνουν αυτήν την ώρα οι ΗΠΑ, εν μέσω της κατακόρυφης πτώσης της δημοτικότητας του Προέδρου Μπάιντεν (όπως αυτή καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της Ipsos) εντείνει την αμηχανία στο εσωτερικό της αμερικανικής διοίκησης, με υπόγεια πυρά να ανταλλάσσονται μεταξύ Πενταγώνου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την έλλειψη κατεπείγοντα χαρακτήρα στις επιχειρήσεις, αλλά και με το πλεόνασμα αισιοδοξίας ως προς τις αντοχές και τις δυνατότητες της μέχρι πρότινος αφγανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, αφόρητη πίεση κατευθύνεται προς το Λευκό Οίκο και από την αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς η επιστολή του Μοχάμεντ, Αφγανού διερμηνέα, συνεργάτη των ΗΠΑ στη Wall Street Journal, περιγράφοντας την εγκατάλειψή του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (όταν ο ίδιος είχε βοηθήσει το σημερινό Πρόεδρο σε χιονοθύελλα στο Αφγανιστάν το 2008), όπως και ανάλογα μηνύματα αρκετών άλλων Αφγανών συνεργατών των ΗΠΑ σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν συνθήκες εσωτερικής κρίσης, όταν η διοίκηση Μπάιντεν δηλώνει προσηλωμένη στην εσωτερική ατζέντα, προκειμένου να λήξει -άδοξα- τον 20ετη πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σκηνικό χάους

Ταυτόχρονα, εκρηκτικές συνθήκες επικρατούν και επί αφγανικού εδάφους, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τα «λιοντάρια του Παντζσίρ», με τους τελευταίους να επιχειρούν να οργανώσουν μια μορφή «εθνικής αντίστασης» με σημείο αναφοράς τον πρώην Αντιπρόεδρο της αφγανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, το σκηνικό χάους που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αναθερμαίνει την ευρωπαϊκή συζήτηση γύρω από την ΚΕΠΑ (Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας), όπως και τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος ταχείας ανάπτυξης (κάτι που είχε συζητηθεί με αφορμή τις επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο) δύναμης 5.000 ανδρών, θέτοντας τα θεμέλια για έναν αμιγώς ευρωπαϊκό στρατό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το στρατηγικό αδιέξοδο, πολιτικό και επιχειρησιακό, που προκλήθηκε από την άτακτη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν σχεδόν αναπόδραστα φέρνει προ των πυλών το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι να ζητά χθες από το βήμα του Bled Strategic Forum, στη Σλοβενία, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, να δείξουν αλληλεγγύη προς τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Από την Καμπούλ στον Έβρο

Σηκώνοντας το γάντι, στη δημόσια παραίνεση του Προέδρου του ΕΚ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την επανάληψη των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Εκπροσωπώ μια χώρα που υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και σημαντικών λαθών από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο έχουμε συμφωνήσει στη διαφύλαξη των συνόρων μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά παράλληλα πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές και σε όσους κερδίζουν από το δράμα ανθρώπων ότι δεν θα επαναλάβουν όσα έκαναν στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Η σαφής οριοθέτηση της ελληνικής στάσης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα από τον Πρωθυπουργό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σασόλι, ο οποίος υπενθύμισε ότι συμμετείχε στην επίσκεψη των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, για να δείξει στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Ελλάδα πρέπει να προστατευτούν για το κοινό καλό.

«Καμία χώρα δεν θα αφεθεί μόνη της λόγω της γεωγραφικής της θέσης όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η μετανάστευση. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της όπως καμία άλλη χώρα της Μεσογείου ή της Βαλτικής» ανέφερε ο κ. Σασόλι και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να προχωρήσουμε πέρα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, τα κράτη – μέλη, δηλαδή οι κυβερνήσεις δεν δίνουν στην ΕΕ τη δύναμη για να το πράξει».

Απέναντι στις γνωστές, δομικές αδυναμίες της ΕΕ την πρόταση να ενισχυθούν οι χώρες άμεσης γειτονίας με το Αφγανιστάν επανάφερε (μετά την κατάθεσή της στη συζήτησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν) ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια». Υπό αυτό το πρίσμα «επιτρέψτε μου λοιπόν, David, λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για άγχος που τον οδηγεί σε πανικό, τον οποίο δεν μπορεί να κρύψει πίσω από την επίκληση της σοβαρότητας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. «Προφανώς θα υπάρξουν και εφέσεις, πρέπει να δούμε και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ 4 λεπτών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με καυστικό τρόπο σχολίασε, σε ανάρτησή του στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης την σημερινή εξαγγελλία του πρωθυπουργού...