Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε η Ελλάδα να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια – H συζήτηση στο Νταβός

Σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» συμμετέχει το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών, στο Νταβός, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στόχος της Ελλάδας είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων.. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι εισαγωγέας ενέργειας καταγράφοντας ότι «οταν η Ελλάδα αποφάσισε να αφήσει πίσω της τον άνθρακα τότε εστράφη στο φυσικό σαέριο. Το 2023 δώσαμε 7 δισ. ευρω για να εισάγουμε φυσικό αέριο ενώ κανονικά καταβάλεμε 1 δισ. ευρώ».

«Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές για τις βαλκανικές χώρες και αν είναι δυνατό να γίνουμε εξαγωγείς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «αν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε, επίσης, ότι «έχουμε υπερπλεονάσμα αιολικής ενέργειας τον χειμώνα στον βορρά και ηλιακής ενέργειας στον νότο το καλοκαίρι αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία».

Στο πλαίσιο αυτό σημείσωε ότι πρέπει να δούμε τη διασύνδεση με την Αφρική κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο για την οποία είπε ότι πρέπει να τύχει ενδιαφέροντος και από την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανέωσιμες πηγές.

Το σημερινό πρόγραμμα Μητσοτάκη στο Νταβός

Το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στο CNN και το Bloomberg, ενώ το απόγευμα θα δει και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά θίγοντας τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επισημαίνοντας δε...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων. Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε τρεις συλλήψεις για το επεισόδιο με έναν νεκρό τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής έξω από κέντρο διασκέδασης στο Μαρούσι προχώρησε η ΕΛΑΣ. Σύμφωνα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέλη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν την σήμερα Τρίτη 30 Απριλίου αίτημα για τη σύγκληση της...