Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά – Μητσοτάκης και Τριντό από κοινού στην παρέλαση της ελληνικής ομογένειας

Ιστορική επίσκεψη στον Καναδά πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 24 και 25 Μαρτίου, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός – από το 1983 – που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα.

Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων (όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία).

Θα υπογραμμίσει ακόμα τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών μέσω της ελληνικής ομογένειας που υπολογίζεται σε 350.000 άτομα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζάστιν Τριντό μάλιστα, μετά τη διμερή τους συνάντηση θα δώσουν από κοινού το παρών στην δοξολογία και στην παρέλαση της ελληνικής ομογένειας για την 25η Μαρτίου, την Κυριακή, 24 Μαρτίου στο Μόντρεαλ.

Από κοινού θα εμφανιστούν και σε μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση που οργανώνεται την ίδια μέρα στο Μόντρεαλ. Η ελληνική ομογένεια θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, καθώς μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και το βράδυ της Δευτέρας στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο.

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει τους ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς με την ομογένεια του Καναδά, ενώ θα εστιάσει στο ιστορικό δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που δίνει φωνή στους Έλληνες της ομογένειας.

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μόντρεαλ αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για την προμήθεια 7 Canadair στην Ελλάδα (τα 2 μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας). Η Ελλάδα είχε κομβικό ρόλο στις συζητήσεις της Ε.Ε και των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών με την κυβέρνηση του Καναδά και την κατασκευάστρια εταιρεία (ήδη από το 2021) για την συνολική προμήθεια 24 Canadair σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κοινό επιχειρηματιών στο Economic Club of Canada, στο Τορόντο, όπου έχουν μιλήσει στο παρελθόν προσωπικότητες όπως ο Bill Clinton.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το σταθερό πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον και τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν σημαντικές στα χρόνια της κρίσης, αλλά ακόμη το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων του Καναδά στη χώρα μας βρίσκεται πίσω σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση και η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers. Ο Καναδάς είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε στην Τουρκία γίνεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μία σειρά θεμάτων της επικαιρότητας όπως η τραγωδία στα Τέμπη, η κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει ευρωεκλογών μίλησε ο...

ΕΛΛΑΔΑ

Δυο αλλοδαποί 34 και 40 ετών συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Νίκαια, από αστυνομικούς της Ομάδας Παρεμπορίου της υποδιεύθυνσης Περιπολιών της διεύθυνσης Αστυνομίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόθυμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ...