Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση υποκλοπών: Πολιτική κόντρα με φόντο την απόφαση του ΣτΕ – Τη Δευτέρα η ενημέρωση Ανδρουλάκη

Μη νόμιμη και αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η νομοθετική διάταξη του 2021 βάσει την οποίας, αρνήθηκε η ΑΔΑΕ να δώσει πληροφορίες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση το 2022, όπως είχε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα.

Με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, θεωρείται ανίσχυρη η απόρριψη από την ΑΔΑΕ – το Σεπτέμβριο του 2022 – της προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό κρίνει ότι πρέπει να ακυρωθεί η σχετική απορριπτική πράξη.

«Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας…» αναφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο και δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη που η κυβέρνηση έφερε το 2022. Σημειώνουν μάλιστα ότι για τη νεότερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Αυτό που λένε ότι κατέρρευσε ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση μετά από τα γεγονότα του 2022, αποδεχόμενοι ότι πρέπει να έχουμε μια πιο αυστηρή ρύθμιση, την οποία ψηφίσαμε, δεν ευσταθεί, δεν προκύπτει από την απόφαση. Είναι αναμενόμενο προφανώς, το είχαμε πει και εμείς ότι ο νόμος του 2021 ήταν ελλιπής. Ήταν ένας νόμος ο οποίος έπρεπε να αλλάξει, τον αλλάξαμε και από κει και πέρα βέβαια αυτό η απόφαση επί της ουσίας το επικυρώνει” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στα Παραπολιτικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλλει ότι την Δευτέρα θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. «Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Είναι νίκη του κράτους δικαίου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου».

Κόντρα Τσιάρα – Ανδρουλάκη

Αυτό που αξίζει τον κόπο να έχει κανείς υπόψη του, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα, φρόντισε να θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων με τον νόμο 5002 του 2022” τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι ιστορική και αποτελεί μήνυμα: Ως εδώ κ. Μητσοτάκη. Ως εδώ στη καταπάτηση του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην Ολομέλεια, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για θεσμική νίκη της δημοκρατικής παράταξης” δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δεν μπορεί όποτε μας αρέσει μια απόφαση, η Δικαιοσύνη να είναι καλή και όποτε δεν μας αρέσει, η Δικαιοσύνη χειραγωγείται από την κυβέρνηση” αντέδρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Ποτέ δεν κρυφτήκαμε, αντιθέτως αυστηροποιήσαμε τη νομοθεσία“, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Εμείς δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο, αλλά ούτε διαβάζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων όπως μας συμφέρουν. Την πραγματικότητα αντιμετωπίσαμε και αυτή την πραγματικότητα εν τοις πράγμασι επιβεβαιώνει και αυτή η απόφαση” τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων έχει πλέον το λόγο, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ, κόλαφο για την κυβέρνηση.

Για πλήρη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης, σε σχέση με τις συνεχείς παραβιάσεις του συντάγματος η υπόθεση των υποκλοπών και η απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η «Νέα Αριστερά» ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους Δικαίου και του Συντάγματος.

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Το θέμα, πάντως, προκαλεί και αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι και μια απάντηση προς τους συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρό του, τον κ. Κασσελάκη, που είχε το θράσος να πει ότι δεν έκανα όσα θα έπρεπε νομικά και γι’αυτό είμαι “εκβιαζόμενος”” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: “Έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω ως ένας πολίτης που σέβεται το κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών και δεν θέλει καμία ειδική μεταχείριση όπως έχουν μάθει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της πατρίδας μας. Έχω μια άλλη διαδρομή, όσο κι αν προσπαθείτε να τη σπιλώσετε, γιατί αυτό θέλατε να πετύχετε“.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοινώθηκε ότι “ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη” απάντησε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η Κουμουνδούρου ανταπάντησε πως “είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως ο κύριος Ανδρουλάκης και το κομματικό επιτελείο του έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η ‘ουρά’ της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν“.​

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστώσεις 780 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σήμερα και αύριο στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες αφορούν σε συνδεδεμένες ενισχύσεις, οικολογικά...

ΔΙΕΘΝΗ

«Το μήνυμά μου είναι να μην αφήσετε άλλους να κάνουν την επιλογή για εσάς. Η ψήφος σας μετράει» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπνέει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, η προθεσμία για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αυτό ισχύει για τις «κλασικές» ταμειακές μηχανές. Αν...

ΕΛΛΑΔΑ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πρωτομαγιά, Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συνδικάτο εργαζομένων στον...