Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Prorata: Μπροστά με διαφορά η ΝΔ στις ευρωεκλογές – Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV.

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να συγκεντρώνει αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης από τους πολίτες ως πρωθυπουργός. Όπως προκύπτει, η μείωση του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος που παρατηρείται, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την «απομάκρυνση από τις παραδοσιακές θέσεις του κόμματος» αλλά και από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή δίνει τα εξής αποτελέσματα:

 • ΝΔ: 25,5%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 13%
 • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 11%
 • Ελληνική Λύση: 8,5%
 • ΚΚΕ: 8%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 4%
 • Νέα Αριστερά: 3,5%
 • Νίκη: 3%
 • ΜΕΡΑ25: 2%
 • Δημοκράτες: 1,5%
 • Φωνή Λογική: 1,5%
 • Σπαρτιάτες: 1,5%
 • ΚΟΣΜΟΣ: 1%

 

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της PRORATA για το ATTICA TV (Ιανουάριος 2024), η ΝΔ εμφανίζει υποχώρηση της τάξης των 4,5 μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο 2,5 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ κάμψη 2 μονάδων. Πτώση εμφανίζει και το ΚΚΕ (από 9 σε 8%), ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση (8,5 από 5%). Ανοδικές είναι οι τάσεις για την Πλεύση Ελευθερίας (4 από 2,5%) και για τη Νέα Αριστερά (3,5 από 3%).

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής κομμάτων

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να κινείται από 28 έως 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 13,5 έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,5 έως 14,5%, την Ελληνική Λύση από 9 έως 11% και το ΚΚΕ από 8 έως 10%. Κατά την εκτίμηση της PRORATA, 3,5 έως 5% είναι το εύρος της επιρροής της Πλεύσης Ελευθερίας, 3 έως 4,5% της Νέας Αριστεράς και 2,5 έως 4% της Νίκης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική προτίμηση όσων μετακινήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα σε κόμμα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έπαιξε «η απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%), ενώ οι εξελίξεις που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας ήταν: η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%), η αύξηση της εγκληματικότητας (34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και η ακρίβεια (24%).

Στο ερώτημα «τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στην κεντροδεξιά», η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη (ΝΔ 54%, Ελληνική Λύση 14%). Η εικόνα όμως αλλάζει, όταν καλούνται να απαντήσουν όσοι αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, όπου η ΝΔ πιέζεται από την Ελληνική Λύση (31 έναντι 30%), ενώ 8% εμφανίζεται να παίρνει η Νίκη, 7% η Φωνή Λογικής και 3% οι Σπαρτιάτες. Το σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, εκτιμά ότι στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της ΝΔ θα καταγράψουν άνοδο (58%), ενώ μόνο το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά

Στο ερώτημα τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

Οι λόγοι της αλλαγής της εκλογικής προτίμησης

Στο ερώτημα «Τι διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στην αλλαγή της εκλογικής σας προτίμησης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023;» η δημοσκόπηση δίνει τα εξής αποτελέσματα:

Τα γεγονότα που επηρέασαν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα

Αναφορικά με το «Ποια δύο από τα παρακάτω γεγονότα επηρέασαν περισσότερο το πώς βλέπετε τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες;», η δημοσκόπηση απαντά:

Πώς θα «κινηθούν» τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας

Κατά την εκτίμηση σας, στις επερχόμενες ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας…

Η κατεύθυνση της χώρας

Στο ερώτημα «Κατά τη γνώμη σας, η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

Ποια θέματα θα επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Στο ερώτημα «Ποια δύο θέματα θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο σας στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές;», η δημοσκόπηση δίνει τις εξής απαντήσεις:

Στο ερώτημα «Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία»;» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

Η γνώμη για τους πολιτικούς αρχηγούς

Στο ερώτημα «Τι άποψη έχετε για κάθε έναν από τους παρακάτω πολιτικούς αρχηγούς;» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

Εμπιστοσύνη πολιτικού αρχηγού για την πρωθυπουργία

Η δημοσκόπηση απαντά στο ερώτημα «Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό της χώρας;» ως εξής:

Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αποζημιώνονται και θα ενισχύονται μόνο όσοι πραγματικά παράγουν και όποιος παρανομεί θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Ευρωπαϊκό και εθνικό διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου προτάσσει ο πρωθυπουργός καλώντας τους πολίτες να πουν όχι στην αδράνεια και την αποχή....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη Θεσσαλία, όπου περιοδεύει, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπιστώνει την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορεί την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση των μεταναστών και ζητά απαντήσεις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη Θεσσαλονίκη o Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, είκοσι μέρες πριν τις ευρωεκλογές 2024 και επανέλαβε την πρόθεσή...