Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ισχυρή φωνή στο εξωτερικό, σταθερότητα στο εσωτερικό – Στο επόμενο Υπουργικό η στρατηγική για το δημογραφικό

Ισχυρή εντολή για να παραμείνει η χώρα σε τροχιά προόδου ζήτησε εκ νέου ο Πρωθυπουργός, τόσο στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, όσο και στη συνέντευξή του στη «Real News», σημειώνοντας οτι η αντιπολίτευση ζητά την αποσταθεροποίηση που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες, και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται διεξοδικά στην ακρίβεια, επισημαίνει τη μείωση της ανεργίας, και προαναγγέλλει παροχές για τους τρίτεκνους.

Διπλό στοίχημα, το οποίο θα κρίνει αν θα δυναμώσει η εθνική φωνή στο εξωτερικό, αλλά και αν θα εμπεδωθεί. Σταθερότητα στο εσωτερικό χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζητά ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να παραμείνει η χώρα σε τροχιά προόδου. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα εγκριθεί η Εθνική στρατηγική για το δημογραφικό, αποκάλυψε τόσο στην εβδομαδιαία ανάρτησή του όσο και στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ενώ προανήγγειλε νέες παροχές για τις τρίτεκνες οικογένειες.

«Είναι η πρώτη φορά που χαράσσεται ένα τέτοιο πλαίσιο, με στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία πρώτα να εξισορροπήσουμε την αρνητική τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες, ώστε να παίρνουν ευκολότερα την απόφαση για πρώτο και δεύτερο παιδί, όπως και παροχές στις τρίτεκνες οικογένειες, ώστε να προσεγγίζουν εκείνες που ισχύουν για τις πολύτεκνες».

Έρχονται νέες παρεμβάσεις, είπε για το στεγαστικό ζήτημα, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων τόσο για μακροχρόνια μίσθωση όσο και για αγορά από νέες οικογένειες σε προσιτές τιμές. Για το μέτωπο της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι μέχρι να καμφθεί το κύμα των ανατιμήσεων, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα, κυρίως υπέρ των πιο ευάλωτων, ενώ ασκεί κριτική στο Στέφανο Κασσελάκη για τις οικονομικές του προτάσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρχηγό, δεν άλλαξε όμως νοοτροπία. Μένει πιστός στο δόγμα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα του λαϊκισμού και τις ακοστολόγητης της ανευθυνότητας, τάζοντας χωρίς μέτρο. Κυριολεκτικά! Και χωρίς ποτέ να κοστολογούν αυτά που λένε. Με κάθε νέα τοποθέτηση καρτελάκι το ποσό ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδική αναφορά κάνει και στα δύο ιστορικά ρεκόρ που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στην αγορά εργασίας, εστιάζοντας στη μείωση της ανεργίας.

«Στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη θητεία είναι οι θέσεις εργασίας να αυξηθούν κατά πολύ, να βελτιωθούν ποιοτικά με ακόμα καλύτερες απολαβές για τους εργαζόμενους, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας». Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει ο πρωθυπουργός σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, επαναλαμβάνοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία τους περνά από την Αθήνα, ενώ χαρακτηρίζει πολιτική επιπολαιότητα την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μνημονίων, της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

«Η Βόρεια Μακεδονία μόνο να κερδίσει έχει, όπως άλλωστε και η Αλβανία, από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση η ευρωπαϊκή πορεία και των δύο χωρών περνά από την Αθήνα κι εκεί θα συναντήσει πρόβλημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, αντί να μένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, μπορούν να εστιάζουν στο πώς θα κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη. Με τα νερά του Αιγαίου, όπως τονίζει, ήρεμα, όμως πάντα γαλάζια και ελεύθερα.

«Δεν είμαστε αφελείς. Παρά το θετικό κλίμα στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία, δεν πρόκειται να λυθούν ως διά μαγείας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μία: Σταθερή και βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Γι’ αυτή και μόνο μπορούμε να συμφωνήσουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στο ευαίσθητο θέμα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα χορηγείται πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα, ανεξαρτήτως φύλου, επισημαίνοντας ότι η μάχη για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι διαρκής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος...

ΔΙΕΘΝΗ

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας που τραβήχτηκαν την Κυριακή (16 Ιουνίου) αποκαλύπτουν τη στιγμή που ένα άτομο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας πρόλαβε για λίγα δευτερόλεπτα κατάρρευση γέφυρας. Το...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπέρβαση των φορολογικών εισπράξεων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και η συγκράτηση των δαπανών, οδήγησαν τον προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ....

ΔΙΕΘΝΗ

Για οπισθοχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, οι οποίες καταγράφονται στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο ο...