Economist για Ρουβίκωνα: Γιατί ο Τσίπρας αφήνει μία ομάδα ταραχοποιών ατιμώρητη;

Economist για Ρουβίκωνα: Γιατί ο Τσίπρας αφήνει μία ομάδα ταραχοποιών ατιμώρητη;

Το βρετανικό περιοδικό Economist αναρωτιέται αυτό που ρωτά εδώ και τόσους μήνες όλη η Ελλάδα: Πώς μπορεί ο Ρουβίκωνας να έχει αφεθεί να κάνει ότι θέλει στην επικράτεια.

Σε άρθρο του τονίζει ότι αυτός μπορεί να εξηγηθεί ως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ανοχή στις δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να καθησυχάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους.

«Η φτωχή και ταλαιπωρημένη γειτονιά των Εξαρχείων στο κέντρο των Αθηνών, γνωστή για τα μπαρ και τις ταβέρνες της, έχει από καιρό καταστεί στέγη μίας μικρής ταραχοποιού ομάδας που αυτοπεριγράφονται ως αναρχικοί. Βίαιες οδομαχίες λαμβάνουν χώρα τα Σαββατοκύριακα: οι εξτρεμιστές πετούν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία που απαντά με δακρυγόνα, ενώ οι κάτοικοι -που υποφέρουν επί μακρόν- λένε ότι τα παράπονά τους αγνοούνται κατά κανόνα από τις Αρχές», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου που αναφερόμενος στη δράση του Ρουβίκωνα, προσθέτει τα εξής:

«Μία αναρχική ομάδα, ο Ρουβίκωνας, χρησιμοποιεί πιο έξυπνες μεθόδους για να κάνει την παρουσία του αισθητή. Έχοντας την έδρα του κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων, περιοχή γεμάτη διακινητές ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων, ο Ρουβίκωνας στήνει επιθέσεις παρενόχλησης εναντίον πρεσβειών κυβερνητικών κτιρίων και γραφείων πολυεθνικών εταιριών. Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται. Οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν τις πράξεις τους ως ‘εντελώς ασήμαντες’, ώστε να δικαιολογηθεί πλήρης διερεύνηση.

Όμως τα θύματα του Ρουβίκωνα διαφωνούν (…) Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ανοχή στις δραστηριότητες του Ρουβίκωνα, ελπίζοντας να επαναβεβαιώσει τους αριστερούς ψηφοφόρους πως παρότι εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα, το κόμμα παραμένει κατά βάθος ένα ριζοσπαστικό κίνημα.

Όταν πέρυσι αστυνομικοί συνέλαβαν μέλη του ‘Ρουβίκωνα’ που εισέβαλαν στη Βουλή, ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος του Σώματος, κάλεσε τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και έδωσε εντολή για την άμεση απελευθέρωσή τους, με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για μία απλή πράξη διαμαρτυρίας.

Ωστόσο στελέχη της αντιτρομοκρατικής ανησυχούν ότι η ομάδα γίνεται κέντρο εκπαίδευσης για εξτρεμιστές. Κάποια μέλη του Ρουβίκωνα έχουν διασυνδέσεις με μέλη της ‘Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς’ μιας ομάδας που το 2010 είχε αποστείλει εκρηκτικά δέματα σε Ευρωπαίους πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Οι επικεφαλής τους τώρα εκτίουν ποινές πολλών ετών στη φυλακή, όμως ένα άλλο μέλος περιμένει να δικαστεί κατηγορούμενος για την αποστολή ενός παγιδευμένου δέματος στον Λουκά Παπαδήμο, που διετέλεσε επίσης για λίγο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κρίσης».