Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών για το αίτημα Ράμμου – Απάντηση ΠτΒ μετά την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Ζήτημα πρωτοβουλίας της επιστολής Ράμμου έθεσε η ΝΔ στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία διεξάγεται για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.

Το πρωί, αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση.

Αφορμή η στάση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Κ. Μπούρα στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος με επιστολή του στις 17/1 ζητούσε να ενημερώσει ο ίδιος την Επιτροπή επικαλούμενος την ύπαρξη ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

Έντονα ενοχλημένο φαίνεται να είναι το ΚΚΕ, καταγγέλοντας «συμπαιγνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» με σκοπό να «θάψουν το θέμα των συνακροάσεων».

Επικοινωνία Τσίπρα – Τασούλα

Την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη τής απόφασης της.

Τόνισε δε, ότι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του Προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος πρώτος έθεσε το θέμα ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής να ορίσει ημερομηνία σημειώνοντας πως «πρόκειται για μείζον θέμα δημοκρατίας που το θέτει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής και πρέπει να ανταποκριθούμε», αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της ΝΔ.

Ο κ. Μπούρας από την πλευρά του ανέγωνσε την επιστολή και ζήτησε από τον Ράμμο να ξαναστείλει την επιστολή του κάνοντας πιο συγκεκριμένο το αίτημα του, καθώς δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα ζητήματα και σχολιάζοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να λέει αν θα είναι απόρρητη η συνεδρίαση ή όχι. Στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν υπογραφές και αν τον θέλουν να καταθέσουν αίτημα με τη διαδικασία των 2/5 και να τον φέρουν στην Επιτροπή, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρούν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή.

Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θλιβερή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό».

«Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του (…) Θα έρθει ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις δυνατότητες που δίνει στην αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής» είπε.

Ένταση στην Επιτροπή

Είχε προηγηθεί μια διαδικασία σε υψηλούς τόνους, με τους βουλευτές ΝΔ κάνουν λόγο για πολιτικοποίηση του θέματος.

Ειδικότερα ο κ. Μαρκόπουλος έθεσε ζήτημα πολιτικοποίησης του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής και αναρωτήθηκε αν ο κ. Ράμμος κάνει πολιτική πέραν των συνταγματικών του ορίων σημειώνοντας ότι είναι πρωτοφανές να αυτοπροσκαλείται.

»Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κρίνουμε τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών. (….) Αν η πρόθεσή του να ενημερώσει για θέματα που θίγουν ένα κόμμα, δε σημαίνει ότι ο κ. Ράμμος γίνεται πολιτικά ιδιοτελής (…) Οφείλουμε να αποδεχτούμε το αίτημα του κ. Ράμμου, γιατί σέβεται απόλυτα την κοινοβουλευτική δεοντολογία» σχολίασε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του συμφωνησε με την ενημέρωση από το κ. Ράμμο ωστόσο μετά ην αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε υποβάθμιση της υπόθεσης των συνάκροάσεων στομν Περισσό το 2016-2017 «Μετά το σόου αποχωρούν…. η αποχώρησή του δείχνει ότι δεν έχει διάθεση η υπόθεση του ΚΚΕ να φτάσει μέχρι το τέλος»είπε ο βουλευτής κ. Συντυχάκης.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η λέξη πολιτικοποίηση. Ο ρόλος μας εδώ είναι και ελεγκτικός. Εφόσον δημιουργήθηκε θέμα, θα έπρεπε εμείς να του ζητήσουμε να έρθει και όχι να μας ζητάει εκείνος και εμείς να αρνούμαστε. Θετικοί να έρθει ο κ. Ράμμος», είπε η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜΕΡΑ25.

Για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου ρωτήθηκε, από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ερευνητές της Google παρουσίασαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται MusicLM, που μετατρέπει το κείμενο σε μουσική και συνθέτει τραγούδια...

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημείωσε η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε σήμερα στη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο νομοσχέδιο που προβλέπει την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της...

ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιστήμονες που χειρίζονται το HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), το οποίο κάνει κύκλους γύρω από τον Άρη από το 2006, δημοσίευσαν μια...