Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Κοινωνικό πρόγραμμα το “Σπίτι μου” γι΄αυτό και τα όρια – 20.000 οι ωφελούμενοι δυνητικά (audio)

«Το πρόγραμμα είναι κοινωνικό. Πάμε να καλύψουμε βασικές στεγαστικές ανάγκες και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και κάποια όρια. Αν δεν λάβουμε υπόψη αυτά τα όρια ξεχνάμε και τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με ερωτήματα που διατυπώνονται για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», όπως για παράδειγμα, “γιατί τα δάνεια είναι μέχρι 200.000 και δεν είναι μέχρι 400.000, γιατί τα σπίτια είναι μέχρι 150 τετραγωνικά και δεν είναι μέχρι 200, γιατί είναι από 15 ετών και άνω και δεν είναι από 5 ετών και άνω” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε, ότι μη έχοντας στεγαστική πολιτική η χώρα μας, για δέκα περίπου χρόνια, αυτή τη στιγμή γίνεται μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με επίκεντρο τα νέα ζευγάρια για να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της ζωής τους αλλά και για λόγους δημογραφικούς καθαρά.

«Επομένως πάμε με μια συντηρητική προσέγγιση. Όλα τα προγράμματα που προωθούμε είναι περίπου της τάξεως του 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένα πρώτο ξεκίνημα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι ένα από τα πέντε των χαμηλότοκων δανείων και είναι της τάξεως των 500 εκατομμυρίων. Το πλεονέκτημά του είναι ότι το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά θα είναι το ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς. Αν είναι το επιτόκιο της αγοράς 4%, αυτό εδώ θα έχει επιτόκιο 1% και για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους θα είναι απολύτως άτοκα τα δάνεια» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αφορά 5.000 δάνεια και επειδή πρόκειται για ζευγάρια, θα είναι ωφελούμενοι 10.000 πολίτες, μεσοσταθμικά. «Και αν δεν φτάσουν, έχουμε άλλα 700 εκατομμύρια πάλι από την ΔΥΠΑ και από τις τράπεζες, η ΔΥΠΑ δίνει τα τρία τέταρτα, οι τράπεζες το ένα τέταρτο, προκειμένου να φτάσουμε πια σε 20.000 ωφελούμενους» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι οικίες με τις προδιαγραφές, μπορεί να βρει κανείς σε περιορισμένο εύρος περιοχών και δη υποβαθμισμένων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μελέτες γραφείων που ασχολούνται με το real estate και τις οποίες παρουσίασε το Υπουργείο, οι οποίες «δείχνουν ξεκάθαρα ότι πέραν του κέντρου της Αθήνας που προφανώς μπορεί να βρει κανείς, μπορεί να βρει και στα νότια προάστια και στα βόρεια προάστια». «Παραδείγματος χάριν μπορεί να βρει στο Μαρούσι, μπορεί να βρει στην Πεύκη, στην Αγία Παρασκευή ή μπορεί να βρει στην Τούμπα Θεσσαλονίκης για να μη μιλάω μόνο για Αθήνα. Άρα μπορεί να βρει σε μεσοαστικές περιοχές και αυτό το υπογράφω, το δείχνουν οι μελέτες τις οποίες παρουσιάσαμε» υπογράμμισε ο υπουργός.

Κοινός παρανομαστής των δημοσκοπήσεων είναι το ρήγμα εμπιστοσύνης που δημιούργησε η τραγωδία των Τεμπών ανέφερε η δημοσιογράφος, κάτι που παραδέχθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι πράγματι το σιδηροδρομικό δυστύχημα προκάλεσε αυτό το ρήγμα της εμπιστοσύνης σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους, «σε σχέση με το βαθύ κράτος ή με τις μαύρες τρύπες του κράτους, εμείς δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι είμαστε κυβέρνηση αλάθητων κι εδώ και σε άλλα θέματα».

«Από την άλλη πλευρά όμως, αν ψάξει κανείς και όσο περνάνε οι μέρες, μπορεί να γίνει μια πιο ψύχραιμη συζήτηση, να δει ποια πολιτική δύναμη έχει συγκρουστεί διαχρονικά με αυτές τις μαύρες τρύπες του δημοσίου θα δει ότι στη συντριπτική πλειονότητα είναι η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τον ΑΣΕΠ πράγματι, έκανε τη Διαύγεια πράγματι, αλλά αν δείτε ποιος έκανε τη σύγκρουση για να αλλάξει ο ΟΤΕ, για να αλλάξει ο ΟΛΠ, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ολυμπιακής, για να εξυγιανθεί η ΔΕΗ, για να αλλάξει ο ΕΦΚΑ, για να γίνει η ψηφιακή επανάσταση, όλα αυτά πιστώνονται στη ΝΔ και πρέπει με το ίδιο θάρρος και το ίδιο σύστημα να αντιμετωπίσουμε και προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί διότι αν δεν το κάνουμε εμείς, διερωτώμαι ποιος θα το κάνει. Οι υπόλοιποι έτσι όπως εκφράζονται σήμερα είναι αγκαλιά με τον κακό συνδικαλισμό και με τις μαύρες τρύπες του δημοσίου» ανέφερε ακόμα ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο και τις δηλώσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς για το τάιμινγκ της ανάδειξης του θέματος, τώρα που είναι σε ύφεση η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι «δεν έχει να κάνει με την Τουρκία, έχει να κάνει γενικότερα με τις μεταναστευτικές ροές». «Θα πρέπει επειδή αυτή την ώρα υπάρχει μια προσωρινή ύφεση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, μακάρι να είναι και μόνιμη, η Ελλάδα να πει σταματάμε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας; Με αυτή την έννοια, να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε το Ναυτικό μας, την Αεροπορία μας, να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις, επειδή είμαστε σε ύφεση. Δεν υπάρχει σε αυτό νομίζω κάποια βάση» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όσο αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βγει η ΝΔ κυβέρνηση στην δεύτερη κάλπη, σημειώνοντας ότι διατηρεί και αυτή την ώρα το προβάδισμα, «διότι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η μόνη ξεκάθαρη πρόταση, η μόνη ομάδα διακυβέρνησης είναι από τη Νέα Δημοκρατία». «Από την άλλη πλευρά υπάρχει σύγχυση, υπάρχει ραντεβού στα τυφλά» προσέθεσε.

«Θέλω όμως με την ευκαιρία να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εκλογές που θα γίνουν την 21η Μαΐου, αυτό που λένε πολλοί πρώτος γύρος των εκλογών, όχι μόνο γιατί τότε εκλέγονται οι βουλευτές αλλά γιατί διαμορφώνεται το σκηνικό για τον δεύτερο γύρο. Το λέω κυρίως για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που ενδεχομένως σκέπτονται ας πάμε μια και καλή τη δεύτερη φορά να ψηφίσουμε. Έχει σημασία να μην έχουμε χαμένες ψήφους, διότι εάν τυχόν υπάρξει αποχή ή διάφορα μηνύματα δεξιά και αριστερά μπορεί να έχουμε αλλόκοτα αποτελέσματα. Επομένως οφείλουμε αυτό να το διευκρινίζουμε προς πάσα κατεύθυνση» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το σενάριο συγκυβέρνησης Τσίπρα-Ανδρουλάκη- Βαρουφάκη.

«Δεν το βλέπω πιθανό» εκτίμησε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν κάποιος έχει ψηφοφόρους που ενδεχομένως για τον άλφα, βήτα λόγο υποτιμώντας τη σημασία των εκλογών της 21ης Μαΐου, δεν πάνε να ψηφίσουν, οφείλουμε να το επισημάνουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των δικών μας ψηφοφόρων».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους της τουρκικής Εισβολής, 758 παραμένουν αγνοούμενοι, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας «πως η διακρίβωση...

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε αγνοούνται έπειτα από φερόμενη σύγκρουση μιας βενζινάκατου και ενός κρουαζιερόπλοιου στον ποταμό Δούναβη βόρεια της...

ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα πριν από την αυγή σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η παρουσία της σκόνης στην ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη...