Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η στρατηγική των δύο βασικών μονομάχων στο δρόμο προς την κάλπη

Οξύνεται μέρα με τη μέρα το πολιτικό κλίμα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός περιόδευσε στο Κουκάκι, από όπου επανέλαβε πως η πρώτη κάλπη θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι σερβίρει σκέτο παραμύθι. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στη Νέα Σμύρνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι στις 21 Μαΐου το παραμύθι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας τελειώνει.

Σε μία άτυπη τηλεμαχία, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύουν τα ισχυρά χαρτιά της στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την κάλπη της απλής αναλογικής.

Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία, ασχέτως αν θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές ή όχι. Και τα διλήμματα αυτής της κάλπης είναι πάρα πολύ καθαρά: αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Αν θα κατοχυρώσουμε τις μεγάλες επιτυχίες της οικονομικής μας πολιτικής ή θα ξανακυλήσουμε σε ένα περιβάλλον υψηλών φόρων. Αν θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας ή θα γυρίσουμε σε μία Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι»… Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα ισχυρό ποσοστό, μετά όλα τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους, εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπητόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πιστεύω ότι η κάλπη αυτή μπορεί να βγάλει κυβέρνηση χωρίς δεύτερες και τρίτες εκλογές… Υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση για να γίνει πράξη η αλλαγή. Στις κάλπες να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑσημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύγκρουση για τα… παραμύθια

Ο κ. Τσίπρας… θα πάει να μιλήσει σε ένα στέκι στη Νέα Σμύρνη που λέγεται «Παραμύθι με Καφέ». Είναι πρόοδος, είναι μεγάλη πρόοδος γιατί μέχρι στιγμής μάς σέρβιρε παραμύθια ξεροσφύρι… Λοιπόν, ίσως θα αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι επέλεξαν ένα τέτοιο μαγαζί, αλλά ένα είναι βέβαιον: ότι νέα παραμύθια ο ελληνικός λαός από τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να ξαναπιστέψει. Επειδή τον είδε, τον δοκίμασε. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιήσει αυτά τα οποία λέει” είπε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτή την μικρή χώρα, εδώ και 4 χρόνια κυβερνά ένας πρίγκιπας, ο οποίος όταν έγινε πρωθυπουργός, όπως ο πατέρας του, νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς. Και σε αυτή τη χώρα που κυβερνά ο πρίγκηπας, που  νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς, όλα πάνε τέλεια. Ο κόσμος; Είναι ευτυχισμένος. Υπάρχει ασφάλεια, δικαιοσύνη. Οι μισθωτοί δεν ξέρουν τι να το κάνουν τον μισθό τους. Οι συνταξιούχοι αποταμιεύουν. Άμα πας στο σούπερ μάρκετ βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα. Αυτό είναι το παραμύθι που τελειώνει στην 21η του Μάη” απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό και τη στάση του απέναντι στον φράχτη του Έβρου, στηρίζοντας, παράλληλα, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: “Ο κ. υπουργός είπε το αυτονόητο… Αυτή τη στιγμή, διαχρονικά, κάποιες πολιτικές παρατάξεις, κάποια κόμματα, έχουν μια «αλλεργία» να αναγνωρίσουν το σημαντικό ρόλο της Αστυνομίας στην διαφύλαξη της τάξης“.

Η ατζέντα των υπόλοιπων αρχηγών

Τον εκλογικό πήχη για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Στόχος είναι η παράταξη να πάρει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ανεβάζοντας πάνω από 50% τις δυνάμεις της», σημειώνει μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα». “Αν συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι μόνο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ας κάνουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο και ας πουν ότι όποιος είναι πρώτος από τους δύο τους θα γίνει πρωθυπουργός με τη στήριξη του άλλου. Εμείς έχουμε μία άλλη ατζέντα. Για εμάς αυτά τα δύο πρόσωπα έχουν κριθεί. Οκτώμισι χρόνια έχουν φορτώσει πολλά δεινά στον ελληνικό λαό“.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στις αλληλοκατηγορίες των άλλων κομμάτων «για τοξικό κλίμα, ενώ κάθε μέρα ανεβαίνει η σκανδαλολογία» προσθέτοντας «ο ένας βγάζει στη φόρα τα άπλυτα του άλλου, αφού μιλάμε για ίδιας κοψιάς κόμματα, που αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Και από εδώ φαίνεται η αναξιοπιστία όλων τους για όσα λένε προς τους εργαζόμενους».

Δεν πρόκειται να στηρίξουμε κανέναν, θα πάμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί” δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η ρήξη δεν έγινε το 2015, συζητήθηκε… Εμείς το εννοούσαμε, οι άλλοι που ψήφισαν μνημόνια, όχι» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τα γεγονότα της περιόδου εκείνης ως «τεράστια ήττα για την Αριστερά στον κόσμο όλο».

Πώς ξετυλίγεται η στρατηγική των δύο βασικών μονομάχων

Και στις δύο δημόσιες παρεμβάσεις που πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός, έθεσε, με έμφαση, τα διλήμματα της 21ης Μαΐου, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την κρισιμότητα της επερχόμενης αναμέτρησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναδεικνύει την ανάγκη της σταθερότητας και των ισχυρών κυβερνήσεων, σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, ενώ αυτό που γίνεται όλο και πιο διαυγές είναι το πλαίσιο της «γαλάζιας» στρατηγικής στον πολιτικό μαραθώνιο που ακολουθεί.

Ουσιαστικά, η προεκλογική στρατηγική θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

  • Επικοινωνία του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2019-2023 (οικονομία, μείωση φορολογικών βαρών, ψηφιακό κράτος, εξωτερική πολιτική, κοινωνική πολιτική, Άμυνα, ασφάλεια, μεταναστευτικό).
  • Σύγκριση δύο τετραετιών – Ανάλυση κυβερνητικού προγράμματος 2023-2027.

Οι προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία, έρχονται στο προσκήνιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό:

  • Καλύτεροι μισθοί σε δημόσιο/ιδιωτικό τομέα
  • Σύγχρονη Δημόσια Υγεία
  • Σύγχρονο/λειτουργικό Κράτος
  • Οριζόντια πολιτική για τους νέους

Ένα από τα κλειδιά, παράλληλα, της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας είναι η συνέπεια λόγων και έργων, την οποία επικαλείται συχνά ο πρωθυπουργός: «Αξίζει να κάνουμε ανασκόπηση του κυβερνητικού μας έργου, όχι μόνο για να αναδείξουμε όλα αυτά τα οποία πετύχαμε, αλλά για να καταδείξουμε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μόνο μέσα από τη συνέπεια λόγων και έργων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε ότι την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα θα την πραγματοποιήσει στο Θησείο, όπως έπραξε και το 2019.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» ανακοινώνει ότι, μετά τον Έβρο και το Δυτικό Τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφιος στην Ά Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην “Καθημερινή” αποκλείει το ενδεχόμενο να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος και μιλώντας για τις συνεργασίες υπογραμμίζει ότι από την πρόσκληση δεν εξαιρεί κανένα, πλήν της ΝΔ και της Ακροδεξιάς. O κ. Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό για την λειτουργία του κράτους λέγοντας ότι «κατάφερε να ιδιωτικοποιήσει το κράτος με βασικό μέτοχο τον κ. Μητσοτάκη».

Σε ότι αφορά το θέμα του φράχτη στον Έβρο, τονίζει: «Ο φράχτης, μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένα σημεία στον Έβρο, αλλά προφανώς δεν είναι η λύση στο μεταναστευτικό. Προφανώς θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτό».

Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα των πρώτων 50 ημερών μιας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός, αυξήσεις 10% στο Δημόσιο, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Στη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί και το υπόλοιπο 25% των ψηφοδελτίων, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καλωσορίζει σήμερα τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη,  πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υποψήφιο στα Ιωάννινα και την Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια εγκληματολογίας και αντεγκληματικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υποψήφια στην Α`  Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκριθούν και οι υποψηφιότητες των δημάρχων για τους μεγάλους δήμους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου. Μεταξύ αυτών ενδεχομένως να ανακοινωθούν της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Λάρισας.

Οι δεσμεύσεις και οι αντιδράσεις

Την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ, αλλά και τη συνέχιση της στήριξης όσων έχουν προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αύξηση στις συντάξεις τους, προέταξε στον προγραμματισμό της επόμενης τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί με δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. «Ο κ.  Μητσοτάκης υπόσχεται σε βελτιωμένη έκδοση, όσα υποσχέθηκε το 2019 και δεν έκανε στη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Ακρίβεια, ανασφάλεια, φόβο και αδικία παντού αφήνει πίσω του. Οι υποσχέσεις του δεν πείθουν και ο χρόνος του τελείωσε. Η αλλαγή έρχεται με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και με Δικαιοσύνη Παντού», είπε η κα Τσαπανίδου.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και για τον μηδενισμό του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2022, οι αυτοαπασχολούμενοι, αν και μοιράζονται έσοδα 39 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλώνουν καθαρά κέρδη μόλις 3,4 δισ. ευρώ, ενώ περίπου οι μισοί εμφανίζουν ζημιές επί σειρά ετών.

Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, παρά την πλασματική εικόνα, που θέλει να καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης” σχολίασε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η σταθερότητα για τον ελληνικό λαό και τα δικαιώματά του βρίσκεται σε μια ριζικά αντίθετη πορεία, με τον ίδιο πρωταγωνιστή των εξελίξεων και με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό” τόνισε το ΚΚΕ.

Απαντώντας στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης του νερού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, προαναγγέλλοντας ότι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί «μετεκλογικής επιστροφής» της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο, συνιστούν τον ορισμό της προεκλογικής εξαπάτησης” ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σε ό,τι αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα την λάβει πριν από το τέλος του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση.

Κορυφώνεται η κόντρα για τον Γιάννη Ραγκούση

Φουντώνει η κόντρα Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τον Γιάννη Ραγκούση, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, σύμφωνα με το οποίο πρώην εργαζόμενη καταγγέλει ότι εργαζόταν ανασφάλιστη στη βίλα της οικογένειας στην Πάρο και ότι απολύθηκε μετά από έλεγχο των αρμόδιων αρχών χωρίς να λάβει αποζημίωση.

“Ρωτάμε και αναμένουμε σαφείς απαντήσεις: ο κ. Γιάννης Ραγκουσης παρενέβη, ναι ή όχι , όπως καταγγέλεται από την Ουκρανή εργαζόμενη προκειμένου να «τακτοποιηθεί» πρόστιμο για αδήλωτη εργασία; Αν η εργαζόμενη λέει ψέματα θα κινηθεί εναντίον της; Αν όμως λέει αλήθεια, ο κ. Τσίπρας θα καλύψει τον Ραγκούση, όπως κάνει με τους αμετάκλητα καταδικασμένους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο; Κι αλήθεια την ίδια στιγμή που θα καλύπτει τον κ. Ραγκούση μπορεί να μιλαει και για δικαιώματα των εργαζόμενων; Πόση υποκρισία πια!” σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των fake news είναι πως ο κ. Ραγκούσης είχε δήθεν αδήλωτη εργαζόμενη σε ξενοδοχείο, με τη μικρή λεπτομέρεια πως το εν λόγω ξενοδοχείο δεν ανήκε ποτέ μέχρι σήμερα ούτε στον ίδιο ούτε καν στην πρώην σύζυγό του αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: “Και αυτά από το κόμμα που καταδικάστηκε για μαύρη εργασία 15 εργαζόμενών του, από το κόμμα του οποίου ο αρχηγός δεν ξέρει καν πόσα σπίτια έχει, πόσα δηλώνει και πόσα κρύβει σε offshore. Καλή η προσπάθεια Μητσοτάκη να αντιγράψει τις πρακτικές Τραμπ, αλλά όσο και να προσπαθεί δεν πείθει κανένα. Στην Ελλάδα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι“.

Ως «αναληθή και συκοφαντικά» χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα ο Γιάννης Ραγκούσης δια των δικηγόρων του, σημειώνοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς, Γωγώ Κατσέλη

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε γκρεμό έπεσε, χθες Τρίτη το πρωί στην ορεινή περιοχή Αγιακούτσο στις Άνδεις του Περού , λεωφορείο με 40 επιβάτες. Δεκαέξι απο αυτούς έχασαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο 26χρονος περιπτεράς ήρθε αντιμέτωπος με ληστή, ο οποίος με την απειλή μαχαιριού τον ακινητοποίησε, τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι και στη συνέχεια, όπως φαίνεται...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα “παγώσουν” τα επιτόκια στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα περσινά επίπεδα, θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών,...

ΔΙΕΘΝΗ

Έντονα ανήσυχη εμφανίστηκε χθες Τρίτη η ειδική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τη μεταχείριση που υφίσταται ο Τζούλιαν Ασάνζ,...