Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με ασφαλισμένα σπίτια για φυσικές καταστροφές – 150 ευρώ σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται – Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο

Το παρών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη θεματική συζήτησηγια την Οικονομία, από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, για τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγή του, δήλωσε πως επίκεντρο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι οι επενδύσεις γιατί «μόνο έτσι μειώνεται η ανεργία και βελτιώνεται το επίπεδο των μισθών». Όπως είπε έπειτα, στόχος είναι μέσα στην επόμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι επίσης η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% ετησίως και η προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου παντού, στα εισοδήματα, τις επενδύσεις, το κοινωνικό κράτος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, γνωστοποίησε: «Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ».

Έπειτα, αναφέρθηκε στο Freedom Pass και γνωστοποίησε πως «είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε ότι θα δίνουμε ένα τέτοιο εργαλείο σε κάθε νέο όταν θα ενηλικιώνεται ώστε να μπορεί αν το δαπανήσει σε ένα ταξίδι κλπ. Κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών, για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες Πολιτισμού ή Αθλητισμού».

Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μέτρο της αύξησης των επιδομάτων παιδιού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα για ένα παιδί θα είναι στα 70 ευρώ, για δύο στα 120 και για τρία στα 170 ευρώ.

«Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και για τη ΔΥΠΑ σημείωσε πως έχει αρκετά προγράμματα και ιδιαίτερα για νέους χωρίς εμπειρία στην αγορά εργασίας «για να μπορούν αυτοί οι εργαζόμενοι να κάνουν αυτό το βήμα. Εχουμε και το πρώτο ένσημο». «Όταν βλέπουμε το διαθέσιμο εισόδημα ενός πολίτη η μία παράμετρος είναι ο μισθός και η άλλη το τι πληρώνει με τους φόρους και τι μένει στην τσέπη. Η μείωση των φόρων έχει μία ξεχωριστή σημασία» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελευσίνα είναι ένας εμβληματικός χώρος. Εδώ στα Ναυπηγεία, μία επιχείρηση με δυσκολίες, σήμερα αντιμετωπίζουμε μία διαφορετική κατάσταση: Έχουμε πέντε πλοία, οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι. Το λέω γιατί στο επίκεντρο της πολιτικής μας ήταν και θα είναι οι επενδύσεις», ανέφερε.

«Με τις επενδύσεις ανοίγουν θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία. Θα ήθελα να μειωθεί η ανεργία στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Όσο η ανεργία συμπιέζεται οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Και όσο προσελκύουμε επενδύσεις θα αυξάνονται οι μισθοί», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στον στόχο για την επόμενη τετραετία στους μισθούς, με μέσο τα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό περί τα 950 ευρώ: «Σε έναν βαθμό κάνουμε τα πρώτα βήματα για να αντιστρέψουμε το brain drain», ισχυρίστηκε.

«Φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και καταφέραμε πάντα να εξασφαλίζουμε τους πόρους για κοινωνική πολιτική. Στηρίξαμε τη μεσαία τάξη και τους ασθενέστερους, στο ρεύμα, το Market Pass, με αύξηση συντάξεων, επιδόματα ΑμεΑ. Δημιουργήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο για κοινωνική πολιτική. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο», σημείωσε. «Στόχος για τη χώρα θα σας έλεγα να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης παντού. Το κλειδί για να πετύχουμε είναι οι επενδύσεις», επεσήμανε.

«Πάντα μου έκανε εντύπωση πως γίνεται να έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και στέλνουμε τα πλοία μας για επισκευή στην Τουρκία», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να μπει πλέον σε κλάδους και να είναι ανταγωνιστική, αλλά σε σχέση με γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ, «δεν θα μπορεί να είναι φθηνότερη γι αυτό πρέπει να είναι καλύτερη». «Δημιουργούμε έναν κλάδο που μπορεί να φέρει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε με αφορμή την έναρξη εργασιών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τον σχεδιασμό για τον Σκαραμαγκά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Κύπρου, που υποστηρίζονται από άλλα κράτη μέλη, να διατηρήσει (σε λειτουργία) τον θαλάσσιο διάδρομο ως πρόσθετη οδό για...

ΔΙΕΘΝΗ

Μια μητέρα και το τετράχρονο παιδί της σκοτώθηκαν σε ουκρανική επίθεση με drones εναντίον οχήματος στο χωριό Οκτιάμπρσκι, στην παραμεθόρια ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, ανακοίνωσε...

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη με υψηλές θερμοκρασίες σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και τα νότια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Οι...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ένας ακόμη δράστης, ο οποίος θεωρεί ό,τι το θύμα ήταν κτήμα του και ό,τι έπρεπε να παραμείνει στην κατοχή του ακόμη και μετά το...