Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφώνημα Κ. Μητσοτάκη σε Αλ. Τσίπρα, Ν. Ανδρουλάκη, Δ. Κουτσούμπα και Κ. Βελόπουλο – Στις 25 Ιουνίου οι εκλογές

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Επιστρέφω τη διερευνητική το απόγευμα – Νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου του ανέθεσε την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Η ΠτΔ είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε πρόεδρε προ ολίγου, ο κ. Τασουλας μου έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών, συναντηθήκαμε ώστε να σας παράσχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα μιλήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να μην αξιοποιήσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς η ΝΔ έλαβε από τους πολίτες μήνυμα να διεκδικήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών θα επιτυχύνει συνολικά τις διαδικασίες και ίσως μέχρι την Τετάρτη να έχουν ολοκληρωθεί όλα. Με δεδομένη τη συντριπτική νίκη της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καν η βάση για συζήτηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για κάποια ενδεχόμενη συνεργασία.

Η ίδια εκτίμηση επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη και κατά συνέπεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εμφανίζονται με βάση το ρεπορτάζ διατεθειμένοι να κρατήσουν τη διερευνητική εντολή που βάση Συντάγματος θα παραδώσει και σε αυτούς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σταθερό ορόσημο σε αυτή την ανατρεπτική εκλογική αναμέτρηση παραμένει το άνοιγμα της Βουλής, το οποίο με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής, θα γίνει την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Όπως όλα δείχνουν στις 25 Ιουνίου θα είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο Κώστας Τασούλας για να παραδώσει τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού αποχώρησαν νωρίτερα από τη Βουλή.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Το Σύνταγμα προβλέπει τον «μηχανισμό» των διερευνητικών εντολών, για την αναζήτηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής (με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών) ή έστω την ανοχή της (με 120 ψήφους επί των παρόντων που προϋποθέτει ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών θα απέχει από την ψηφοφορία).

Αφού επιστρέψει την εντολή ως αρχηγός του πρώτου κόμματος χωρίς χρονοτριβή, θα ακολουθήσει ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος, ο οποίος είχε ήδη προδιαγράψει τις κινήσεις τους απορρίπτοντας εδώ και καιρό τα σενάρια περί «κυβέρνησης ηττημένων», κάτι, βεβαίως, που και να ήθελε δεν προκύπτει ούτε αριθμητικά ούτε πολιτικά μετά την καθίζηση του εκλογικού ποσοστού του. Άρα, ασχέτως αν θα κρατήσει την διερευνητική εντολή που θα λάβει για όλο το διάστημα που προβλέπει το Σύνταγμα (τριήμερο) για επαφές με άλλα κόμματα, εν προκειμένω μόνο με το ΠαΣοΚ, καθώς το ΚΚΕ δεν το συζητά καν, κάτι τέτοιο δεν θα είχε κανένα νόημα.

Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να την επιστρέψει σε εύλογο χρόνο. Όσον αφορά το ΠαΣοΚ, το οποίο είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ότι δεν θα καταθέσει την διερευνητική εντολή «όπως κάνει η ΝΔ», ούτε θα «κάψει» ολόκληρο εκλογικό σύστημα «όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσει το προβλεπόμενο τριήμερο προκειμένου να αξιοποιήσει την συνταγματική εντολή ώστε να καταθέσει την δική του πολιτική πρόταση, πλέον καθίσταται αμφίβολη η χρησιμότητα μιας τέτοιας στάσης.

Τα εκλογικά ποσοστά είναι τόσο καταλυτικά, που δεν αφήνουν περιθώρια ούτε καν για διερεύνηση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας –με ποιον άλλωστε. Ακόμα και η θεσμική προσήλωση στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος θα έμοιαζε εν προκειμένω ανώφελη.

Πόσο θα κρατήσει η διαδικασία

Έτσι, δεν αποκλείεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών να εξελιχθεί πολύ γρήγορα χωρίς την εξάντληση των προθεσμιών. Το αντίθετο, δεδομένων των εκλογικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν, θα κινδύνευε να προσδώσει σε μια ουσιαστική διεργασία διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έναν «φιλολογικό» χαρακτήρα.

Εφόσον, λοιπόν, δεν καρποφορήσει ο γύρος των διερευνητικών εντολών, όπως και αναμένεται να συμβεί, τότε βάσει του άρθρου 37 του Συντάγματος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, τότε θα επιδιώξει τον σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής και σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας τότε θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως και αναμένεται να συμβεί, για να διενεργήσει εκλογές και θα διαλύσει τη Bουλή, ενώ πριν την διάλυσή της, η νέα Βουλή θα κληθεί να ορκισθεί και να εκλέξει τον Πρόεδρο «της μιας ημέρας», με την χώρα να οδεύει προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεταξύ 80.000 έως 100.000 υπολογίζονται οι Παλαιστίνιοι, που έχουν φθάσει στην Αίγυπτο από την αρχή του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τους μέσους όρους των τζίρων ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις, δημοσίευσε στο ΦΕΚ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής θα μεταβεί στο Δήλεσι Βοιωτίας, όπου μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται και πληθύνονται χρόνο με το χρόνο οι απάτες με τραπεζικές κάρτες πληρωμών, όσο κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε βάρος  των μετρητών. Η...