Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Θα χαράξουμε μονοπάτι προσέγγισης

«Θα χαράξουμε μονοπάτι προσέγγισης με την Τουρκία» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος σε πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Να βρούμε τρόπο, συνεργαζόμενοι με χώρες της Αφρικής, ώστε οι διακινητές να αποθαρρύνονται να επιβάζουν ανθρώπους», επισήμανε ακόμη ο ίδιος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Ήθελα να καταδείξω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στο να τσακίσουμε τα δίκτα των διακινητών. Η επιτυχία της ελλ. πολιτικής φύλαξης συνόρων είναι ότι δεν φεύγουν πολλές βάρκες από την Τουρκία για να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι, λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο γιατί ήξεραν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό ήταν μειωμένη. Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε οι διακινητές να μην βάζουν αυτούς τους ανθρώπους στις βάρκες. Υπάρχει μία γενική αναγνώριση σε επίπεδο Ευρ. Συμβουλίου και σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η κ. Φον Ντερ Λάιεν».

Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο ζήτημα του μεταναστευτικού καθώς και ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει περιοριστεί σημαντικά η παραβατικότητά της.

«Θα υπάρξει μία πιο στρατηγική συζήτηση για το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ίσως να γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Είχαμε καλή συνεργασία με την Frontex και μία κοινή αποστολή για την προστασία των συνόρων» υπογράμμισε.

«Η εξωτερική διάσταση που αφορά την συνεργασία των εξωτερικών συνόρων, με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης. Υπάρχει μία καθολική συμφωνία όλων των κρατών – μελών, η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ για μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο Συμβ. Υπουργών, η συμφωνία ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία, μετέφεραν την διαφωνία τους Ουγγαρία και Πολωνία σε επίπεδο ΕΕ, το σύμφωνο μετανάστευσης θα συνεχίσει. Η εξωτερική διάσταση προχωρά με πρωτοβουλίες της Κομισιόν αλλά και συμφωνίες με κράτη – μέλη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που συνεχίζει να παρομοιάζεται με «καζάνι που βράζει» μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Prime» και την Βάλια Πετούρη,...

ΕΛΛΑΔΑ

Το έργο του Ελληνικού από την Lamda Development εξυμνεί με δημοσίευμά του το Bloomberg, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης. Στη...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας Τούρκος επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ και τραυμάτισε τον ένα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά τους, όπως ανακοίνωσε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την απόφαση να δημιουργήσει Αγροτικό Τμήμα έλαβε και το Επιμελητήριο Αχαΐας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης...