Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Από τον Έβρο και μετά ο μηχανισμός επιστροφής μεταναστών δεν λειτουργεί με ευθύνη της Τουρκίας

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” μίλησε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, τονίζοντας ότι ξεκίνησε για τον ίδιο ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις. “Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να γίνει. Έχω ενημερωθεί για τους φακέλους του Υπουργείου και όλα τα θέματα” σημείωσε.

Πρέπει να ενισχύσουμε τα ενταξιακά προγράμματα, να πατάξουμε την παράτυπη μετανάστευση μέσα από τη δημιουργία διαύλων νόμιμης, που χρειάζεται η οικονομία λελογισμένα. Αυτές οι συμφωνίες που υπογράψαμε με το Μπαγκλαντές, με την Αίγυπτο προβλέπουν τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όσων είναι εδώ παράτυπα, διότι τους δίνεις τη δυνατότητα της νόμιμης οδού με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Άρα έχουμε ένα επίπεδο διεθνές που έχει να κάνει με τις διμερείς συμφωνίες και προφανώς με το ευρωπαϊκό και τα δικά μας με τις δομές που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Δεν υπάρχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019. Σήμερα η Ελλάδα έχει οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική και δομή” δήλωσε ο υπουργός σχετικά με τα όσα πρέπει άμεσα να γίνουν.

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι υπήρξε πολύ έντονη αντίδραση από την Πολωνία και την Ουγγαρία και ότι δεν υπήρξαν κοινά συμπεράσματα στο ζήτημα της μετανάστευσης. “Υπήρξαν σε άλλα ζητήματα, αλλά όχι σε αυτό, όπως τα είχε προετοιμάσει η Προεδρία και η Επιτροπή. Δύο οι λόγοι. Πρώτον, διότι το πρόσφατο σύμφωνο που έγινε στο Λουξεμβούργο έγινε με ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, κάτι που εκνεύρισε πάρα πολύ τις δύο αυτές χώρες που ζητούν ομοφωνία στα ζητήματα της μετανάστευσης. Και δεύτερον επί της ουσίας διότι προβλέφθη υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης και διανομής της ευθύνης κάτι το οποίο με τίποτα δεν θέλει η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η συμφωνία θα προχωρήσει, η συμφωνία ισχύει. Υπάρχει η διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχουν αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι προφανώς υπάρχουν ελλείμματα στη συμφωνία και υπάρχουν ακόμη πράγματα να κάνουμε. Για μας είναι ένα βήμα, δεν είναι ο τελικός προορισμός, αλλά είναι ένα βήμα σε μια σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι αν δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία, το υπάρχον καθεστώς το σημερινό είναι πολύ χειρότερο” είπε ο κ. Καιρίδης.

Σχετικά με τη συμφωνία αυτή εξήγησε ότι δύο είναι τα μεγάλα βήματα που μας αφορούν άμεσα και είναι στη θετική κατεύθυνση. “Το πρώτο είναι ότι περιορίζει το Δουβλίνο. Μέχρι σήμερα η χώρα πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη γι αυτούς για δέκα χρόνια. Σήμερα αυτό περιορίζεται στους 18 μήνες και άρα μετά τους 18 μήνες και μία μέρα εάν πάνε στη Γερμανία ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, αυτές οι βόρειες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να αιτηθούν προς την Ελλάδα την επιστροφή τους στη χώρα μας. Και το δεύτερο έχει να κάνει με την υποχρεωτική αλληλεγγύη. Δεν είναι ζήτημα εθελοντισμού. Όποιες χώρες θέλουν υπάρχει ένας μηχανισμός διαμερισμού και βεβαίως στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ένας μηχανισμός οικονομικής αποζημίωσης, ο οποίος έχει επικριθεί πάρα πολύ στις νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ήταν και αυτό μέρος του συμβιβασμού. Ήταν μια προσπάθεια που έγινε με εμάς και τους Ιταλούς να περάσει αυτή η συμφωνία και είναι η πρώτη φορά όπου η υποχρεωτικότητα της αλληλεγγύης αναγνωρίζεται“.

Εξήγησε παράλληλοι για όσους θέλουν να πάνε οι συγκεκριμένες χώρες ανάλογα με την ποσόστωση, ότι όσοι δεν δικαιούνται και έχουν χρησιμοποιήσει την αίτηση ασύλου για να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα μας πρέπει να απελαθούν. “Εκεί δεν υπάρχει προς το παρόν κοινός μηχανισμός επαναπατρισμού. Είναι ένα βήμα το οποίο θέλουμε να κάνουμε, διότι μόνη η πατρίδα μας δεν μπορεί να υποχρεώσει το Πακιστάν για παράδειγμα ή αυτές τις τρίτες χώρες, που έχουν πολύ μεγάλες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, να τους δεχθούν πίσω. Εάν φύγουν παράτυπα από την Ελλάδα και πάνε στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού, αυτούς τους 18 μήνες μπορούν να επιστραφούν πίσω. Μετά ωστόσο, ο μηχανισμός του Δουβλίνου ατονεί“.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από το 2020 και μετά τον Έβρο αυτός ο μηχανισμός με ευθύνη της Τουρκίας δεν λειτουργεί εκεί. “Είναι ένα από τα θέματα στην ευρωτουρκική ατζέντα, τα οποία και εγώ προφανώς θα θέσω. Προφανώς με την Τουρκία θα πρέπει να συνομιλήσουμε για το ζήτημα αυτό, διότι η Τουρκία επηρεάζει όχι μόνο εμάς, αλλά πέντε χώρες: την Κύπρο που έχει ίσως και μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της εμπλοκής με τα κατεχόμενα και πώς θα προστατεύσεις αν θέλετε μέσα σε εισαγωγικά την πράσινη γραμμή που δεν είναι διεθνές σύνορο και δεν θα το κάνεις διεθνές σύνορο. Προσέξτε τώρα τις εμπλοκές που έχουμε εκεί. Προφανώς τη Βουλγαρία με την οποία έχει χερσαία σύνορα και δύο ακόμα χώρες εδώ στη Μεσόγειο λόγω των ναυτικών ροών που είναι η Ιταλία και η Μάλτα“.

Σε ερώτηση για τα τρία κόμματα που έχουν σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική και για το κατά πόσο μπορεί αυτά να οδηγήσουν σε πιο ακραία γραμμή στο θέμα του μεταναστευτικού προσφυγικού, απάντησε: “Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Πράγματι το μεταναστευτικό είναι ένα εύφλεκτο πολιτικό ζήτημα το οποίο θα παραμείνει εύφλεκτο για πολλά χρόνια, σίγουρα μέχρι τις ευρωεκλογές. Διότι υπάρχουν δυνάμεις πολιτικές οι οποίες βρίσκουν ευκαιρία να λαϊκίζουν, να δημιουργήσουν μέσα από αυτό δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν τίποτα να πουν για τα ουσιαστικά, τα μεγάλα, τα κρίσιμα της ελληνικής κοινωνίας. Και βρίσκουν αυτό το ζήτημα είτε από τη μια μεριά, είτε από την άλλη, οι οποίες επιδιώκουν να καταστήσουν την Ευρώπη Γαλλία όπου θα παίζουν αυτό το μπαλάκι ο Μελανσόν και η Λεπέν. Η δικιά μας δουλειά στη Νέα Δημοκρατία, είναι να μην επιτρέψουμε στους υποκριτές της μιας μεριάς και στους λαϊκιστές δημαγωγούς της άλλης μεριάς της ακροδεξιάς όπως είπατε, να υποκλέψουν την πολιτική συζήτηση και τη λογική και να οδηγήσουν τη χώρα στην τρέλα. Εμείς με τις πολιτικές μας, οι οποίες είναι δίκαιες αλλά αυστηρές, όπως έχουμε αποδείξει τα προηγούμενα 4 χρόνια, μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά την κρίση και να προχωρήσουμε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας στις πολιτικές εκείνες που μας εξυπηρετούν“.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε για ακόμη μια φορά σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης του ισραηλινού...

ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να επαναταξινομήσει τη κάνναβη, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο. Όπως αναφέρει το NBC NEWS, η κάνναβη ταξινομείται επί του...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλήρως αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι πλέον διαθέσιμη. Μπορείτε να συγκρίνετε τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα και να βρείτε σε ποια αλυσίδα supermarket είναι πιο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο έως τις 10 Ιουνίου 2024 δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών ( ΦΗΜ ) και τερματικών POS...