Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα ανοιχτά για το χρίσμα της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής – Πιθανοί διεκδικητές

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός προς το κυβερνητικό και κομματικό περιβάλλον, με τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα της νέας «γαλάζιας» θητείας.

Η απομάκρυνση του Νότη Μηταράκη από το χαρτοφυλάκιο της προστασίας του πολίτη, αλλά και η έντονη δυσαρέσκεια της οδού Πειραιώς στο πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη συμπυκνώνουν, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, τον πυρήνα των κόκκινων γραμμών που έχει οριοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: καμία ανοχή σε λάθος συμπεριφορές, καμία ανοχή σε φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Η αποτυπωμένη στην κάμερα κινητών τηλεφώνων εικόνα του περιφερειάρχη Αττικής να χορεύει, σε εκδήλωση στο Ζάππειο, εν μέσω πυρκαγιών, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Πατούλης, σε ανάρτησή του, ζήτησε «συγγνώμη» για τη στάση του, κάνοντας λόγο για «μία κακιά στιγμή». Παράλληλα, σήμερα το πρωί συναντήθηκε η ομάδα του συνδυασμού του.

Κύκλοι του Περιφερειάρχη Αττικής ανέφεραν ότι «η ενόχληση του πρωθυπουργού ήταν δικαιολογημένη. Δεν μπορεί όμως για ένα λάθος, το οποίο αναγνώρισε και ζήτησε συγγνώμη ο κ. Πατούλης να τεθούν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν και η επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής».

Οι διευκρινίσεις Πατούλη φαίνεται ότι δεν έχουν αλλάξει το κλίμα που επικρατεί για τον περιφερειάρχη εντός της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδός Πειραιώς βρίσκεται σε αναζήτηση πιθανών υποψηφίων για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

H παραίτηση Μηταράκη

Το νήμα που οδήγησε εκτός υπουργικής ομάδας τον Νότη Μηταράκη άρχισε να ξετυλίγεται όταν, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, αποκαλύφθηκε ότι το πρώην κυβερνητικό στέλεχος, τη στιγμή που το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έδινε μάχες με τα πύρινα μέτωπα, δε βρισκόταν στο γραφείο του στην Κατεχάκη, αλλά απουσίαζε σε διακοπές με την οικογένειά του.

«Ο πρωθυπουργός επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά […] οι συμβολισμοί από την απόφασή του είναι ισχυροί» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Η ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Νότη Μηταράκη, ζητώντας εξηγήσεις. Όπως επισημαίνεται, όταν η χώρα δίνει μάχη σε ακήρυχτο πόλεμο, τα στελέχη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι εκεί που πρέπει: στην πρώτη γραμμή.

Ευθείες οι βολές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η παραίτηση Μηταράκη και το άδειασμα Πατούλη δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες Μητσοτάκη στις πυρκαγιές», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

To στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι είναι απαράδεκτό υπουργός σε νευραλγική θέση να λείπει.

«Το επιτελικό κράτος της ΝΔ στραβοπάτησε και με την υπόθεση Μηταράκη» υπογράμμισε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Μπατζελή.

«Οι παραιτήσεις υπουργών για λόγους εντυπώσεων δεν μπορούν να ”ξεπλύνουν” τις ευθύνες της κυβέρνησης συνολικά, για τα θύματα των πυρκαγιών, για τις καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και φυσικό περιβάλλον» σημειώνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

«Το θέμα δεν είναι η παραίτηση και τα μπάνια του Νότη Μηταράκη αλλά πότε θα πάει… διακοπές η ανίκανη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!» αναφέρουν οι Σπαρτιάτες.

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση αναφέρει «Η ΝΔ διακατέχεται από “ταυτοτική κρίση” και όχι κρίση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα 800 εκ. άλλωστε είναι “διαστημικό” ποσό και όποιος τολμήσει να παρεκκλίνει, “χαλάει την πιάτσα”».

«Μήπως τελικά η παραίτηση Μηταράκη συνδέεται με την ομιχλώδη ατμόσφαιρα γύρω από τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες;» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νίκη.

Νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ορκίστηκε χθες (28/7) ο Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού ορκίστηκε ο Γιάννης Βρούτσης.

Τα πρόσωπα που ακούγονται ως πιθανοί διεκδικητές

Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά στο «γαλάζιο» χρίσμα για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Στον απόηχο του βίντεο με τον κ. Πατούλη να χορεύει σε εκδήλωση στο Ζάππειο, η δυσαρέσκεια εξακολουθεί να υπάρχει στο πρόσωπό του εντός του «γαλάζιου» στρατοπέδου, καθώς η «συγγνώμη» του δεν άμβλυνε τις αρνητικές εντυπώσεις.

Όμως, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ακόμα «κλειδωμένο» όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις.

Σε περίπτωση τελικά κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία αποσύρει τη στήριξή της στον νυν περιφερειάρχη, ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες το όνομα του νυν δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, ως το πρόσωπο που θα δοθεί το «γαλάζιο» χρίσμα για την περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για ένα στέλεχος με μεγάλη πορεία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σημαντικό έργο στη Γλυφάδα, η αποδοχή του οποίου στην τοπική κοινωνία είναι δεδομένη και υπερκομματική.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει και το όνομα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Σχετικά Άρθρα: ΣΥΡΙΖA: Η παραίτηση Μηταράκη και η «δυσαρέσκεια» για τον κ. Πατούλη, δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες Μητσοτάκη στις πυρκαγιές

Δυσαρέσκεια στη ΝΔ για Πατούλη – Συγγνώμη από τον περιφερειάρχη για το ζεϊμπέκικο

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα και το Μάτι εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Απαντώνας στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 αγνοούνται εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, στη...