Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για εκατοντάδες θανάτους Αιθιόπων μεταναστών

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(Human Rights Watch, HRW) που κατηγορεί Σαουδάραβες συνοριοφύλακες ότι σκότωσαν “εκατοντάδες” Αιθίοπες μετανάστες είναι “πολύ ανησυχητική”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να “επιβεβαιωθούν” αυτοί οι ισχυρισμοί.

Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης διατυπώνει “πολύ σοβαρές κατηγορίες. Ξέρω ότι το γραφείο μας για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα είναι ενήμερο για την κατάσταση και είχε επαφές, αλλά είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να επιβεβαιώσουν την κατάσταση στα σύνορα”, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι γενικότερα, “το να εμποδίζονται οι μετανάστες με την κάννη ενός όπλου είναι απαράδεκτο”.

Η Ουάσινγκτον ζητεί διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα μετά την έκθεση της ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) σύμφωνα με την οποία Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκότωσαν εκατοντάδες Αιθίοπες μετανάστες και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας.

“Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας σε σχέση με τους ισχυρισμούς αυτούς στη σαουδαραβική κυβέρνηση”, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να διενεργήσουν ενδελεχή και διαφανή έρευνα και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον είναι επί μακρόν εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, του πλούσιου σε πετρέλαιο βασιλείου. Όμως, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ευαίσθητο σημείο, το οποίο υποχρεώνει την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε ασκήσεις ισορροπίας: κριτική σε ορισμένες ενέργειες του Ριάντ παράλληλα με την επιδίωξη της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Σε έκθεσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον Αιθιόπων που διέσχιζαν τα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης, σκοτώνοντας εκατοντάδες – ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

Οι σαουδαραβικές αρχές υποστήριξαν ότι οι εν λόγω κατηγορίες είναι “αβάσιμες” και “δεν στηρίζονται σε αξιόπιστες πηγές”.

Ανησυχία εκφράζει η Γερμανία

“Ανησυχούμε πολύ μετά τους σοβαρούς ισχυρισμούς” που περιέχονται στην έκθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο αναφερόμενος σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που αναφέρει ότι Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκότωσαν εκατοντάδες Αιθίοπες μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε δικό της πόρισμα σχετικά με τις ανθρωποκτονίες που αναφέρονται στην έκθεση του HRW.

Η έκθεση αναφέρεται σε περιστατικά που φέρεται να έγιναν στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου 2023, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως οι δολοφονίες στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζονται.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνολικά 1.208.661.888 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.799.517 δικαιούχους, από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ – Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ρυθμό της επικαιρότητας» με...

ΕΛΛΑΔΑ

Με τον χθεσινό μαραθώνιο να διαρκεί 15 ώρες, συνεχίζονται από το πρωί οι απολογίες και των τελευταίων συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη συνοριακή πόλη Ράφα...