Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νίγηρας: Ανάφλεξη του Σαχέλ βλέπουν σύμμαχοι των πραξικοπηματιών – Η Αλγερία αναλαμβάνει διπλωματική δράση

Η Αλγερία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της, Ahmed Attaf, την Τετάρτη σε περιοδεία στη Νιγηρία, το Μπενίν και τη Γκάνα για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην τρέχουσα κρίση, ανέφερε η αλγερινή διπλωματία.

Ο υπουργός Ahmed Attaf, «με εντολή του προέδρου Abdelmadjid Tebboune, ξεκινά σήμερα (Τετάρτη) επισκέψεις εργασίας στη Νιγηρία, το Μπενίν και την Γκάνα», ανακοίνωσε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter).

Ο Αλγερινός υπουργός θα έχει «διαβουλεύσεις για την κρίση στον Νίγηρα και τα μέσα αντιμετώπισής της», με τους ομολόγους του από αυτές τις χώρες «που αποτελούν μέρος της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS)», δήλωσε το υπουργείο.

Ο στόχος είναι να συμβάλει σε «μια πολιτική λύση που αυτή της χώρας και ολόκληρη η περιοχής να αποφεύγει την επανάληψη μιας πιθανής κλιμάκωσης της κατάστασης».

Η αλγερινή διπλωματία έχει μακρά ιστορία μεσολάβησης ή προσπαθειών διευθέτησης σε πολυάριθμες διεθνείς συγκρούσεις.

Ο Πρόεδρος Tebboune δήλωσε στις 6 Αυγούστου ότι «θα αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση» στον Νίγηρα, μια επέμβαση που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια άμεση απειλή για την Αλγερία».

“Δεν θα υπάρξει λύση χωρίς εμάς. Είμαστε οι πρώτοι στόχοι”, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση της Αλγερίας.

Η Αλγερία μοιράζεται σχεδόν 1000 χιλιόμετρα συνόρων με τον Νίγηρα.

«Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι χώρες που γνώρισαν στρατιωτική επέμβαση;», ρώτησε ο Αλγερινός αρχηγός του κράτους, πριν προσθέσει: «κοιτάξτε που είναι η Λιβύη, η Συρία».

Το μεγαλύτερο έθνος στην Αφρική, η Αλγερία συνορεύει με δύο χώρες σε βαθιά κρίση – το Μάλι και τη Λιβύη – και αρνείται να ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο στα σύνορά της.

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας (PSC) της Αφρικανικής Ένωσης (AU) αποφάσισε να «αναστείλει τη συμμετοχή του Νίγηρα σε όλες τις δραστηριότητες της ΑΕ και των οργάνων και θεσμών της, μέχρι την αποτελεσματική αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Μετά τη στρατιωτική ανατροπή στις 26 Ιουλίου του Νιγηριανού προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, που εξελέγη το 2021, η ECOWAS ανακοίνωσε στις 10 Αυγούστου ότι σκοπεύει να αναπτύξει μια δυτικοαφρικανική δύναμη «για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα».

«Δύο χώρες (Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο) είναι έτοιμες να πάνε στη μάχη (μαζί με τον Νίγηρα)», τόνισε ο Τεμπούν, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης, «όλο το Σαχέλ θα πιάσει φωτιά».

Στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, αντιμέτωποι με τη βία των τζιχαντιστών όπως ο Νίγηρας, oι στρατιωτικοί του πραξικοπήματος προειδοποίησαν ότι θα σταθούν αλληλέγγυα με τον γείτονά τους.

Ο νέος ηγέτης του Νίγηρα, στρατηγός Abdourahmane Tiani, διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι μια στρατιωτική επέμβαση «δεν θα είναι μια χαλαρή βόλτα όπως νομίζουν ορισμένοι».

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με αίτημα την απόσυρση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε κινητοποίηση για την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Turkish Airlines Αχμέτ Μπολάτ, ο εθνικός αερομεταφορέας της γειτονικής χώρας διαπραγματεύεται μια μεγάλη συμφωνία αγοράς 235 αεροσκαφών τόσο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της εταιρείας Lightsource bp, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προχώρησαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ εκλήθη για να παρουσιασθεί στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού και να τεθεί υπό κράτηση για να ανακριθεί...