Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: 17 χρόνια κάθειρξη για τον Μπιγκς – Ζητούσε επιείκεια και δήλωνε μετανιωμένος

Σε κάθειρξη 17 ετών για ανάμιξη στην αιματηρή επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου το 2021, καταδικάστηκε ο Τζο Μπιγκς, αρχηγός της ακροδεξιάς ομάδας, Proud Boys και φανατικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ. Η ποινή είναι από τις αυστηρότερες που έχει επιβάλει μέχρι στιγμής το δικαστήριο εξετάζοντας τα όσα έγιναν εκείνη την μαύρη ημέρα για την αμερικανική δημοκρατία, στον απόηχο της εμπρηστικής ομιλίας του πρώην Προέδρου.

Η ποινή είναι σημαντικά μειωμένη από αυτό που είχε ζητήσει ο δικαστής, δηλαδή 27 με 33 χρόνια κάθειρξη.
Ο 38χρονος Μπιγκς, βετεράνος του στρατού, είναι εκ των ηγετών των αποκαλούμενων Proud Boys, της ακροδεξιάς ομάδας, Περήφανων Αγοριών, που εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, που έδινε άνετη νίκη στον Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπιγκς μίλησε πριν την απαγγελία της κατηγορίας ζητώντας επιείκεια από το δικαστή, έκλαιγε, μιλούσε για την κόρη του και την επιθυμία του να συνεχίσει να βρίσκεται στη ζωή της. Κατά την εξέγερση, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ παρατηρητές επισημαίνουν ότι ήταν η μεγαλύτερη απειλή προς την αμερικανική δημοκρατία εδώ και 270 χρόνια.

«Πού είναι ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλα αυτά; Βρισκόταν στο Λευκό Οίκο και ουσιαστικά είπε σε 74 εκατομμύρια ακολούθους του ότι «μας έκλεψαν τις εκλογές. Πηγαίνετε στο Καπιτώλιο! Πολεμήστε με όλες σας τις δυνάμεις, αλλιώς δε θα έχουμε χώρα!», λέει ο δικηγόρος του Τζο Μπιγκς, Νόρμαν Πάττις.

Αθώος για τέταρτη φορά δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά στην Τζόρτζια, αποφεύγοντας την εμφάνιση στο δικαστήριο και την επίσημη απαγγελία κατηγοριών για την παρέμβαση στις εκλογές του 2020. Έτσι, ο πρώην αστέρας των ριάλιτι σόου απέφυγε να δηλώσει αθώος μπροστά στις κάμερες, παρά το γεγονός ότι ο δικαστής αποφάσισε να μεταδίδονται ζωντανά όλες οι δίκες του Τραμπ και των άλλων κατηγορουμένων.

Η τέταρτη απαγγελία κατηγοριών θεωρείται και η σοβαρότερη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα στοιχείων που δείχνουν ότι ο Τραμπ επιχείρησε να εκφοβίσει Ομοσπονδιακούς υπαλλήλους ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών σε καίριες Πολιτείες όπως η Τζόρτζια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση και αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ξεκινά στις...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αρχές της Λετονίας, βαλτικής χώρας και γειτονικής της Ρωσίας, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειαςπου πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η...

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...