Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η Κίνα κατασκοπεύει την Δύση: Χάκερς, πληροφοριοδότες, πράκτορες

Η σύλληψη στο Ηνωμένο Βασίλειο άνδρα που κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου αναβιώνει τις ανησυχίες των δυτικών χωρών για τις κινεζικές επιχειρήσεις εναντίον τους για την συλλογή πληροφοριών.

Το επεισόδιο συμβαίνει λίγους μήνες μετά το περιστατικό της πτήσης του κινεζικού μπαλονιού επάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον, που υποπτευόταν ότι επρόκειτο για κατασκοπευτική συσκευή, το κατέρριψε προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ακολουθούν οι κυριότερες υποθέσεις κατασκοπείας κατά της Δύση των τελευταίων ετών στις οποίες το Πεκίνο είναι ο βασικός ύποπτος.

Ψηφιακή πειρατεία

Σύμφωνα με τους ερευνητές και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών των δυτικών χωρών, η Κίνα έχει γίνει μετρ στην πειρατεία συστημάτων πληροφορικής των αντιπάλων χωρών με στόχο την απόσπαση εμπορικών και βιομηχανικών μυστικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ επέρριψαν το 2021 στην κινεζική κυβέρνηση μαζική επιχείρηση πειρατείας κατά της Microsoft με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και εμπιστευτικές πληροφορίες για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Κινέζοι πειρατές θεωρούνται ύποπτοι ότι ενήργησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Υπουργείου Ενέργειας, δημοσίων υπηρεσιών, εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πανεπιστημίων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και δημοσιεύματα στον Τύπο.

Νέες τεχνολογίες

Πληθύνονται στις ΗΠΑ οι προειδοποιήσεις για την εφαρμογή TikTok και για την περίπτωση οι σχέσεις της εφαρμογής με την Κίνα να δημιουργούν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Εκφράζονται φόβοι ότι η μητρική εταιρεία του TikTok, η κινεζική ByteDance, έχει την δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών και εν τέλει να τις διαβιβάζει στις κινεζικές αρχές.

Η Ουάσινγκτον έχει βάλει στην μαύρη λίστα τον όμιλο Huawei, γνωστή για τα κινητά της τηλέφωνα, αλλά η οποία προμηθεύει με προϊόντα αιχμής τα δίκτυα και το 5G.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι φοβούνται ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμεύουν ως «πίσω πόρτα» για την παρακολούθηση των επικοινωνιών και την διακίνηση δεδομένων, πράγμα που η Huawei αρνείται κατηγορηματικά.

Πληροφοριοδότες

Το Πεκίνο στηρίζεται σε Κινέζους πολίτες του εξωτερικού για την συλλογή πληροφοριών και την κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Το πιο γνωστό περιστατικό αφορά τον Κινέζο μηχανικό Τζι Σαοτσούν, ο οποίος έφθασε στις ΗΠΑ το 2013 με φοιτητική βίζα. Έχει καταδικασθεί σε οκταετή φυλάκιση στις ΗΠΑ για την χορήγηση στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών για Αμερικανούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν ως πηγές πληροφόρησης.

Το 2020, ο Γουέι Σουν, Κινέζος μηχανικός που πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και εργαζόταν στον αμυντικό τομέα για τον όμιλο Raytheon, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης για την μεταφορά στην Κίνα ηλεκτρονικού υπολογιστή της εταιρείας που περιείχε απόρρητες πληροφορίες για αμερικανικό πυραυλικό σύστημα.

Καλλιέργεια σχέσεων με πολιτικούς

Για να αποκτήσει πληροφορίες από πρώτο χέρι και να προωθήσει τα συμφέροντά του, το Πεκίνο προσεγγίζει επίσης προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο άνδρας που συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ερευνητής που καλλιέργησε σχέσεις με βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όταν εργαζόταν στο Κοινοβούλιο.

Το 2020, η αμερικανική ιστοσελίδα Axios έγραψε ότι Κινέζα φοιτήτρια είχε δημιουργήσει σχέσεις με σειρά Αμερικανών πολιτικών για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Η φοιτήτρια, η Φανγκ Φανγκ, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης πόρων για μία εκστρατεία και καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και σεξουαλικές σχέσεις, σύμφωνα με το Axios.

Αστυνομικά τμήματα

Πέραν της συλλογής πληροφοριών, η Κίνα διαθέτει στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες παράνομα «αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου Safeguard Defenders.

Οι κινεζικές αυτές «δομές» στο εξωτερικό έχουν ως στόχο την παρακολούθηση των αντιφρονούντων ή την άσκηση πίεσης επ’ αυτών, σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα την Μαδρίτη.

Το Πεκίνο διαψεύδει, αλλά η Ολλανδία διέταξε τον περασμένο Νοέμβριο την Κίνα να κλείσει δύο «αστυνομικά τμήματα» που λειτουργούσε σε ολλανδικό έδαφος και έναν μήνα αργότερα, το Πεκίνο έκλεισε δύο τέτοιες «δομές» στην Πράγα, σύμφωνα με τις τσεχικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη είναι η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια...

ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον ωκεάνιο πυθμένα του βαθύτερου σημείου της γης. Το παθογόνο βρέθηκε σε ιζήματα πέντε μίλια κάτω από τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε Δυτική Αττική, Κορωπί, Πόρτο Ράφτη, Κορινθία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Από το 2024, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα είναι το πρώτο που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά...