Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αρνητικός ο Ερντογάν στον προτεινόμενο διάδρομο Ινδίας-Ευρώπης: «Δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος χωρίς την Τουρκία»

Δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος από την Ανατολή στη Δύση χωρίς την Τουρκία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στη συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 για τη δημιουργία σιδηροδρομικού άξονα που θα ξεκινάει από την Ινδία θα περνάει διά θαλάσσης στην αραβική Χερσόνησο και από εκεί μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Κατά τη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από το Νέο Δελχί, όπως συνηθίζει στα ταξίδια του στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σχετικά:

«Λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που αφορούν όλους τους διαδρόμους στον κόσμο. Η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο στις πρωτοβουλίες για τις ζώνες και τους δρόμους. Όπως γνωρίζετε, κι εμείς έχουμε επίσης σημειώσει πρόοδο όσον αφορά αυτό το βήμα που έκανε η Κίνα. Με άλλα λόγια, μέχρι και το “Marmaray” (σ.σ. η υποθλάσσια σιδηροδρομική σύραγγα στον Βόσπορο), είναι όλα μέρος αυτού του έργου και του σχέδιου.

»Ασκούμε διπλωματία στο πλαίσιο της αρχής win-win και εργαζόμαστε για το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις εναλλακτικές διαδρομές. Οι χώρες προσπαθούν να διευρύνουν τις σφαίρες επιρροής τους μέσω εμπορικών διαδρομών και οδών. Έχουμε επίσης επίγνωση αυτού του γεγονότος. Πιστεύουμε ότι «ο δρόμος είναι πολιτισμός» και ελπίζουμε ότι όλα αυτά τα έργα θα εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη του πολιτισμού, την ευημερία και την ειρήνη των ανθρώπων.

»Λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάδρομος χωρίς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια σημαντική παραγωγική και εμπορική βάση. Η καταλληλότερη οδός για την μετάβαση από την Ανατολή προς τη Δύση πρέπει να περάσει από την Τουρκία.

»Σε αυτή τη διαδικασία, ένα βήμα στο οποίο δίνουμε μεγάλη σημασία, είναι το βήμα που κάνει ο Κόλπος μαζί με εμάς. Μιλάμε για ένα διάδρομο μέσω Ιράκ, Κατάρ, Αμπού Ντάμπι, ένα δρόμο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ ήταν αποφασιστικός και έκανε χθες μια πρόταση: «Ας μην παρατείνουμε αυτό το έργο, ας αφήσουμε τους φίλους μας να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σε 60 ημέρες και ας βάλουμε αμέσως τα θεμέλια και ας ξεκινήσουμε».

»Με άλλα λόγια, είναι τόσο ενθουσιασμένοι με αυτό το έργο και έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον Χακάν Φιντάν, τον υπουργό Εξωτερικών μας, και τον Αμπντουλκαντίς Ουράλογλου, τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και ελπίζουμε να κάνουν αυτό το βήμα. Το ποσό που απαιτείται δεν είναι τόσο μικρό. Αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ έτοιμα γι’ αυτό. Το Κατάρ είναι πολύ έτοιμο. Εμείς είμαστε επίσης πολύ, πολύ έτοιμοι γι’ αυτό. Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα με αυτόν τον τρόπο».

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης | ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ιταλία επανεμφανίστηκε μετά από 50 χρόνια το κουνούπι ελονοσίας, πιο συγκεκριμένα στην Απουλία, σύμφωνα με ανακάλυψη. Οι ερευνητές βρήκαν, 13 προνύμφες Anopheles sacharovi και...

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήσιμες οδηγίες για τους εργαζόμενους ως προς την καταβολή του Δώρου Πάσχα, δίνει η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ). Aναλυτικά...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισήγαγε ένα σύστημα πληρωμών για τους επισκέπτες σε ένα πείραμα με στόχο να αποθαρρύνει τους...