Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσικά σκάφη υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην επίθεση στην Κριμαία

Η Ουκρανία κατέστρεψε δύο σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και έπληξε λιμενική υποδομή στην πόλη της Σεβαστούπολης της Κριμαίας την Τετάρτη.

Ο αξιωματούχος των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών Andriy Yusov είπε στο Reuters ότι ένα μεγάλο σκάφος και ένα υποβρύχιο χτυπήθηκαν, και αργότερα περιέγραψε τη ζημιά ως «σημαντική». «Μπορούμε να πούμε τώρα ότι είναι πολύ πιθανό (τα πλοία) να μην επισκευάζονται», είπε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε από πλευράς του πως τις πρώτες πρωινές ώρες αποκρούστηκαν επιθέσεις των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας με 11 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας και με 5 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας-καμικάζι εναντίον ρωσικού πολεμικού πλοίου, συγκεκριμένα του περιπολικού σκάφους επιφανείας Σεργκέι Κότοφ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Μια εικόνα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκε από το Reuters δείχνει ένα ελλιμενισμένο σκάφος που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Volodymyr Zablotsky είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RBK Ukraina ότι τα κατεστραμμένα σκάφη ήταν το μεγάλο αποβατικό πλοίο κατηγορίας Ropucha «Minsk» και το επιθετικό υποβρύχιο κλάσης «Rostov-on-Don», το οποίο μπορεί να μεταφέρει πυραύλους κρουζ Kalibr. «Μεταφέρει έξι τορπίλες ή τέσσερις πυραύλους Kalibr. Μπορούμε λοιπόν να υπολογίσουμε ότι η Ρωσία έχασε τώρα τέσσερις πυραύλους Kalibr. Φαίνεται ότι έχουν χάσει έναν εκτοξευτή πυραύλων, τουλάχιστον εν μέρει, εδώ και αρκετούς μήνες».

«Η μεγαλύτερη επίθεση»

Ο απόστρατος πλοίαρχος του Ουκρανικού Ναυτικού Andriy Ryzhenko, μιλώντας τηλεφωνικά στο Reuters, είπε: «Είναι πραγματικά η μεγαλύτερη επίθεση στη Σεβαστούπολη από την αρχή του πολέμου».

Η πόλη φιλοξενεί τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον οποίο χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να δείχνει ισχύ στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο και – κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία – για να επιβάλει de facto αποκλεισμό στις θαλάσσιες εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας μέσω των τουρκικών στενών.

Η Ουκρανία προσπάθησε να απωθήσει τη ναυτική δύναμη του στόλου επιτιθέμενη με θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά, αλλά η Ρωσία συνέχισε να χρησιμοποιεί τα πολεμικά της πλοία για πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου που διαρκεί περισσότερο από 18 μήνες.

Δεν ήταν σαφές τι είδους πύραυλος χρησιμοποιήθηκε από το Κίεβο στην επίθεση στη Σεβαστούπολη, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χλμ. (185 μίλια) από το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ο Ryzhenko είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποίησε εγχώριους αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune που είχαν τροποποιηθεί για να λειτουργούν εναντίον επίγειων στόχων. Οι βρετανικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow ήταν μια άλλη πιθανότητα, είπε. Το βρετανικό Sky News επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές ότι χρησιμοποιήθηκαν Storm Shadows στην επίθεση.

Η Δύση έχει δώσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει τμήματα εδάφους στο νότο και τα ανατολικά από την πλήρη εισβολή τους τον Φεβρουάριο του 2022. Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος εξαπέλυσε μια αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου, έκανε το ασυνήθιστο βήμα να αναλάβει δημόσια την ευθύνη για το χτύπημα, κάτι που συνήθως δεν κάνει για επιθέσεις στη Ρωσία ή στη χερσόνησο της Κριμαίας. «Το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχή χτυπήματα σε ναυτικά μέσα και λιμενικές υποδομές των κατακτητών στις αποβάθρες της προσωρινά κατεχόμενης Σεβαστούπολης», ανέφερε στο Telegram.

Ο Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Κριμαίας και μεγάλου λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας, που έχει εγκατασταθεί από τη Μόσχα, δήλωσε στο Telegram ότι τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δημοσίευσε μια νυχτερινή φωτογραφία με τις φλόγες να τυλίγουν κάτι που φαινόταν να είναι λιμενική υποδομή. Τα ρωσικά κανάλια Telegram δημοσίευσαν βίντεο και περισσότερες φωτογραφίες από φλόγες σε μια εγκατάσταση δίπλα στο νερό.

Στους δρόμους της Σεβαστούπολης το απόγευμα της Τετάρτης, οι κάτοικοι είπαν ότι η επίθεση τους ξύπνησε. «Ξύπνησε και το παιδί μου. Ήταν περίπου 3 τα ξημερώματα. Φοβηθήκαμε πολύ. Όλα έτρεμαν», είπε η Nadezhda Lunyova.

Πηγή: euractiv.com

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...