Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Στο κάδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2027 ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ

Με μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική που περιλαμβάνει πολυάριθμες συνεντεύξεις και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του κόμματος Ορίζοντες του οποίου ηγείται, ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν την περίοδο 2017-2020, Εντουάρ Φιλίπ, χτίζει επιμελώς το προφίλ του και περνάει τα κατάλληλα μηνύματα ώστε να κυριαρχήσει στο χώρο της κεντροδεξιάς στην κούρσα για τις υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή στο δημόσιο Radio France Inter, ερωτηθείς για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής σχολίασε ότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει για πολύ καιρό σε μια διαρκή φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, ενώ δεν δίστασε να πει ότι αν συνεχιστεί απαράλλαχτη αυτή η κατάσταση είναι πιθανή μια νίκη της ακροδεξιάς στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αν και επανειλημμένα απέφυγε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του υποψήφιο, εντούτοις αναγνώρισε ότι έχει «μια ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα».

Τους τελευταίους μήνες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φιλίπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος να επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν στις επόμενες προεδρικές κάλπες. Σε γκάλοπ της δημοσκοπικής Elabe την προηγούμενη εβδομάδα, το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Φιλίπ θα επικρατήσει της ακροδεξιάς ατζέντας σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, ενώ πολύ μικρότερη τύχη απέναντι στη Λεπέν θα είχαν άλλοι υποψήφιοι όπως ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν (32%), ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ (31%) ή ο αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν (27%).

Η πολιτική διαδρομή του Εντουάρ Φιλίπ

Ο 52χρονος Φιλίπ ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια, εντασσόμενος στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αν και ταυτίστηκε περισσότερο με το πιο σοσιαλδημοκρατικό του κομμάτι. Στην πορεία μετακινήθηκε προς την κεντροδεξιά και το 2010 αναδείχθηκε δήμαρχος της Χάβρης, του σημαντικού λιμανιού στη Βόρεια Γαλλία.

Το 2017 εγκατέλειψε τους Ρεπουμπλικάνους (LR), το κόμμα του Νικολάς Σαρκοζί, για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας υπό τον νεοεκλεγέντα Εμμανουέλ Μακρόν. Αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, από τον γραφειοκράτη Ζαν Καστέξ και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εξέλαβαν αυτήν την κίνηση ως μια προσπάθεια του Μακρόν να προστατεύσει τη δημοφιλία του Φιλίπ από ενδεχόμενη πολιτική φθορά, βλέποντας σε αυτόν ένα πιθανό πολιτικό κληρονόμο.

Το 2021 ο Εντουάρ Φιλίπ ίδρυσε το κεντροδεξιό κόμμα Ορίζοντες, που σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με τον πρόεδρο Μακρόν και διαθέτει δύναμη 28 βουλευτών, 7 γερουσιαστών και 2 ευρωβουλευτών. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρώντας αποστάσεις από τον κεντρικό πυρήνα της εξουσίας, ο Φιλίπ μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του, όμως παράλληλα παραμένει ουσιαστικά πιστός στις αρχές του Μακρόν.

Πηγή: EFE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ταξιδεύουν οι περισσότεροι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην Τήνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, όπου θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε τώρα στη διαδικασία ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ, επέκτασης της βάσης μας», «είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να μας ανταμείψει ο κόσμος για αυτές τις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ένα εκτενές tweet ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που έχει ως τίτλο: «Βάρδιες τρόμου στα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...