Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Φλωρεντία: Απαγορεύει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στο ιστορικό κέντρο

Με μια πολυαναμενόμενη απόφαση, ο Δήμος της Φλωρεντίας αποφάσισε τη Δευτέρα (2/10) να βάλει «φρένο» στη δημιουργία νέων Airbnb στην περιοχή Unesco του ιστορικού κέντρου της πόλης. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον μηδενισμό του φόρου για τη δεύτερη κατοικία για τρία χρόνια για όλους όσους θα εγκαταλείψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να επιστρέψουν στις κανονικές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο TgCOM24, ο Δήμος της Φλωρεντίας πέρασε από λιγότερο από 6.000 διαμερίσματα σε βραχυχρόνια μίσθωση το 2016 στα περισσότερα από 14.300 διαμερίσματα σήμερα.

Το μέτρο δικαιολογείται από τους υποστηρικτές του ως «υπεράσπιση της βιωσιμότητας των ιστορικών κέντρων» τα οποία πλέον είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των τουριστών. Από την άλλη, όσοι καταψήφισαν το μέτρο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μιας ενδεχόμενης σοβαρότατης φούσκας στον τομέα των ακινήτων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η πρώτη Ιταλική πόλη που αποφάσισε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ήταν η Βενετία τον περασμένο Ιούλιο, όταν αποφασίστηκε πλαφόν στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να ενοικιαστούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών και με μέγιστο χρονικό όριο 120 ημερών.

Εάν ο στόχος είναι η αποτροπή της φυγής των μονίμων κατοίκων από τις ιστορικές πόλεις, αντικειμενικά το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις εδώ και καιρό, εφόσον βαδίζει παράλληλα με την υπέρογκη αύξηση των τιμών των ακινήτων στις περισσότερες Ιταλικές τουριστικές πόλεις, όπως Ρώμη και Μιλάνο. Μαζί με τον πληθωρισμό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες χαμηλόμισθοι και φοιτητές.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο πόλεμος κατά των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων ξεκίνησε και σε κυβερνητικό επίπεδο, εφόσον στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ιταλίδα Υπ. Τουρισμού Ντανιέλα Σαντανκέ ανακοίνωσε ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ελάχιστη διαμονή δύο διανυκτερεύσεων σε εγκαταστάσεις στα ιστορικά κέντρα των μεγάλων τουριστικών δήμων, μια κίνηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανίδες γερουσιάστριες, από κοινού με τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Χάλι Μπέρι, κατέθεσαν σήμερα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αποδέσμευση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για...

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλο μέρος της Κένυας βυθίστηκε στο σκοτάδι, λόγω «διακοπής στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», όπως ανακοίνωσε ο κυριότερος πάροχος της χώρας, προσθέτοντας ότι εργάζεται...

ΔΙΕΘΝΗ

Το 2018 ο έμπορος κοκαΐνης Σλόμπονταν Κοστόφσκι διέφυγε από φυλακή της Βραζιλίας όπου εξέτιε την ποινή του και επέστρεψε στην Ευρώπη με πλαστό διαβατήριο....

ΔΙΕΘΝΗ

Παρενέβη σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δημόσιο διάλογο γύρω από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι οι αρχές επιδεικνύουν...