Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συνάντηση με την πενταμελή ευρώ-αμερικανική αντιπροσωπεία που χειρίζεται το ζήτημα του Κοσόβου.

«Δύσκολη συνάντηση με την πενταμελή. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα βρούμε διέξοδο από την κρίση. Τις επόμενες ημέρες περιμένω σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες» έγραψε σε ανάρτηση του στο Instagram ο Αλεξάνταρ Βούστιτς.

Η πενταμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου Μίσροσλαβ Λάιτσακ και εκπροσώπους από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία επισκέφτηκε σήμερα την Πρίστινα και το Βελιγράδι σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στην διαδικασία του διαλόγου.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ μετά τη συνάντηση με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το μήνυμα που μετέφερε στη Σερβία και το Κόσοβο είναι ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία θα εξαρτηθεί από τη στάση τους στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον ούτε για τη Σερβία ούτε για το Κόσοβο, χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεών τους και την εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν. Θέλουμε να δούμε μια σταθερή, ευημερούσα και ευρωπαϊκή περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, και γι’ αυτό ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας» δήλωσε ο Λάιτσακ.

Αναφερόμενος στα ένοπλα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο τον Σεπτέμβριο, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ ανέφερε πως κατέστησε σαφές στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι «όλοι οι δράστες της επίθεσης κατά των Κοσοβάρων αστυνομικών πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και η ΕΕ αναμένει την πλήρη συνεργασία της Σερβίας σε αυτό το θέμα».

Σήμερα το πρωί η πενταμελής αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την Πρίστινα, όπου κατά τη συνάντηση με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό ‘Αλμπιν Κούρτι, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ διεμήνυσε ότι η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων αποτελεί προϋπόθεση για να εισέλθει το Κόσοβο σε ευρωπαϊκή τροχιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....