Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 440.000 θύματα παιδεραστίας στους κόλπους της Ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας – Τι αποκάλυψε ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βουλή

Μετά από 15 μήνες ερευνών, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανχελ Γκαμπιλόντο και οι συνεργάτες του, συγκέντρωσαν και παρουσίασαν σήμερα στη Βουλή την πρώτη επίσημη έκθεση για την σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας από το 1950. Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει την «απόκρυψη» της κακοποίησης στην εκκλησία καθώς «κυριάρχησε η προστασία των καταχραστών» όπως επισήμανε στην ομιλία του.

Η έρευνα του υπολογίζει 440.000 θύματα παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας τα τελευταία 80 χρόνια ενώ η ατιμωρησία των παιδεραστών ήταν απόλυτη. Οι ανώτεροί τους το γνώριζαν πολλές φορές όμως η αντίδρασή τους ήταν ή η σιωπή ή απλώς μετάθεση του δράστη από το πόστο του. Ο Γκαμπιλόντο σήμερα πρότεινε ένα κρατικό ταμείο αποζημίωσης για τα θύματα, αποκαλύπτοντας τον «καταστροφικό» αντίκτυπο αυτής της σεξουαλικής κακοποίησης στα θύματα. Ζητά ως αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς να υπάρξουν «δημόσιες δεσμεύσεις ώστε να υπάρξει αποκατάσταση».

Ο Γκαμπιλόντο τόνισε επίσης ότι για πολλά χρόνια, όταν τα θύματα έκαναν το βήμα να καταγγέλλουν κακοποίηση, συνάντησαν εκκλησιαστικά ιδρύματα που, πέρα από το να τους παρείχαν υποστήριξη, προσπαθούσαν να «αρνηθούν, να κρύψουν και να προστατεύσουν τους κακοποιούς», μια συμπεριφορά που πιστεύει ότι « κυριαρχούσε “. Για παράδειγμα, η μεταφορά καταχρηστικών ατόμων σε άλλες ενορίες ή εκπαιδευτικά κέντρα.

Με βάση αυτή την αναφορά, ο Γκαμπιλόντο εξέφρασε την επιθυμία του για την Καθολική Εκκλησία να «υιοθετήσει δημόσιες δεσμεύσεις ώστε να υπάρξει αποκατάσταση» και πιστεύει ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει».

Η έρευνα της EL País που αποκάλυψε την υπόθεση

Για την απόδειξη των καταχρήσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση των περισσότερων από 100 σελίδων, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε περισσότερα από 8.000 άτομα στην Ισπανία. Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι τα θύματα πρέπει να «ακουστούν, να φροντιστούν και να αποζημιωθούν», είπε. Και κατήγγειλε «τη σιωπή εκείνων που θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν» την παιδεραστία στην Εκκλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έφερε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα το 2018 η εφημερίδα EL País , -ακολουθούμενη και από άλλες εφημερίδες – , η οποία δεχόταν ανώνυμα ή επώνυμα τις καταγγελίες και με τη σειρά της απευθύνοντας ερωτήσεις στην Εκκλησία. Όλα τα στοιχεία της εφημερίδας παραδόθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη.

Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί από σήμερα στον ιστότοπο του θεσμού , ώστε να μπορούν να την συμβουλεύονται όλοι οι πολίτες. Επιπλέον, ο Γκαμπιλόντο ανέφερε ότι το έγγραφο δεν έχει παραδοθεί ακόμη στην Καθολική Εκκλησία.

Από την πλευρά της η Ισπανική Επισκοπική Διάσκεψη θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Ολομέλεια στις 30 Οκτωβρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι επίσκοποι και στην οποία θα μελετηθεί όπου θα αξιολογηθεί η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....