Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η πρώτη αναφορά Νετανιάχου στην «επόμενη μέρα» στη Γάζα – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς δεν μπορεί να γίνει; διαμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ενώ στο ζήτημα της επόμενης μέρας στη Γάζα, ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη της ασφάλειας, θα την έχει η χώρα του.

“…Επ αόριστον θα έχουμε την ευθύνη για τη συνολική ασφάλεια γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, και αυτό που βλέπουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε βαθμό που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε» δήλωσε ο Μπ. Νετανιάχου στο Reuters.

Την τρομοκρατία αυτή την ενέταξε στη μεγάλη παγκόσμια μάχη, όπως είπε, ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα. «H βαρβαρότητα κατευθύνεται από έναν άξονα τρομοκρατίας. Ηγέτης αυτού του άξονα είναι το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεσμπολά, τη Χαμάς, τους Χούθι και τους συνεργούς τους» τόνισε.

Στο ζήτημα της Γάζας οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης ξεκαθάρισαν ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ελέγχει την περιοχή. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, άφησε να εννοηθεί ότι λύση οριστική δεν έχει βρεθεί. Η επιλογή μιας “ανανεωμένης και αποτελεσματικής” Παλαιστινιακής Αρχής παραμένει στο τραπέζι για την Ουάσιγκτον, αλλά προφανώς, όχι για το άμεσο μέλλον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε: «Στη διαμόρφωση του μέλλοντος για τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τελικά του Παλαιστινιακού κράτους, οι φωνές των Παλαιστινίων πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί εκπρόσωπό τους, έτσι είναι σημαντικό να παίξει ηγετικό ρόλο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται κατά της κατάπαυσης του πυρός, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στη Χαμάς να ανασυνταχθεί. Η παύση, όμως των εχθροπραξιών, για ανθρωπιστικούς λόγους βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης Μπάιντεν-Νετανιάχου, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην το αποκλείει για μικρά χρονικά διαστήματα.

Ο πόλεμος στη Γάζα κυριαρχεί και στη διάσκεψη της Ομάδας των 7 στο Τόκιο, εν μέσω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων που εντείνονται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες διεμήνυσε: «Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών. Εκατοντάδες κορίτσια κι αγόρια σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα».

Παρά τις καταδίκες δημόσια, το συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε 4η φορά σε δύο εβδομάδες να καταλήξει σε απόφαση.

Η δήλωση Νετανιάχου και ο ρόλος των ΗΠΑ

Η επικεφαλής του τμήματος Διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, τόνισε ότι η προσεκτική διατύπωση του Νετανιάχου (σσ ότι το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο) παραπέμπει στο καθεστώς που ισχύει με βάση τη συνθήκη του Όσλο στη Δυτική Όχθη: την ευθύνη της πολιτικής διακυβέρνησης έχει η Παλαιστινιακή Αρχή και της ασφάλειας το Ισραήλ.

Στην περίπτωση της Γάζας, δεν ξέρουμε ποιος θα πάρει τη θέση της Χαμάς. Η Ουάσιγκτον θέλει την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την διακυβέρνηση στη Γάζα, αλλά το ερώτημα είναι αν είναι εφικτό, σημειώνει η δημοσιογράφος Άννα Παπασωτηρίου, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδυναμωθεί φθαρμένη από τη διαφθορά και τη συνεργασία με Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας. Άρα, εξηγεί η δημοσιογράφος, αν την επόμενη μέρα, εξακολουθεί να υπάρχει κενό στην πολιτική εξουσία, από τη στιγμή που το Ισραήλ θα είναι μέσα, πιθανόν αυτό να σημαίνει νέα κατοχή.

Η δημοσιογράφος σημειώνει ακόμα ότι οι ΗΠΑ είναι σε πολύ δύσκολη θέση καθώς από τη μία πλευρά έχουν ξεκαθαρίσει ότι στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και από την άλλη έχουν απέναντι τους οργισμένα αραβικά κράτη τα οποία βλέπουν τους νεκρούς αμάχους να αυξάνονται καθημερινά και να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Όπως εξηγεί, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μία μέση λύση που δεν υπάρχει, καθώς το Ισραήλ δεν θέλει να μετριάσει τη δυναμική που έχει στο μέτωπο του πολέμου και τα αραβικά κράτη αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις ΗΠΑ γιατί βλέπουν απέναντι τους ένα σύμμαχο κι όχι έναν αμερόληπτο διαπραγματευτή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κολομβία αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος αφροτουριστικός προορισμός στον κόσμο για τις εμπειρίες που προσφέρουν πόλεις όπως το Cali και η Cartagena de Indias...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά αύριο Πέμπτη (09/05) η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για 60 θέσεις εργασιακών συμβούλων στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με...

ΔΙΕΘΝΗ

Στους 100 ανέβηκε ο απολογισμός των θυμάτων από τις πρωτόγνωρες σε ένταση πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα στην πολιτεία...

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ η διαδικασία άμεσης ανάδειξης Αναδόχου συντήρησης του παρατρόχιου συστήματος ραδιοεπικοινωνίας GSM-R που καλύπτει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο,...