Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο υπουργός Άμυνας εκτιμά ότι η χώρα δεν θα εκπληρώσει το στόχο δαπανών 2% για το ΝΑΤΟ ακόμη και το 2028

Η Ιταλία θα δυσκολευτεί να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για την άμυνα έως το 2028, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, με επικεφαλής τον προσεκτικό οικονομολόγο Μάριο Ντράγκι, καθυστέρησε τον στόχο κατά τέσσερα χρόνια.

«Είμαστε πολύ μακριά από το 2%, πολύ μακριά», είπε ο Crosetto στις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο βουλών του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Ένας αδύνατος στόχος για το 2024, αλλά αν είμαι ειλικρινής μαζί σας… θα είναι δύσκολο ακόμη και για το 2028», είπε.

Η Ιταλία αναμένεται να δαπανήσει 1,46% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ άλλα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας και των χωρών της Βαλτικής, ξεπέρασαν κατά πολύ αυτόν τον στόχο.

Τι αναφέρουν τα στατιστικά της Β.Α. Συμμαχίας για τις δαπάνες άλλων κρατών μελών

Σύμφωνα με τα στατιστικά  στοιχεία του ΝΑΤΟ με τα ποσοστά που δαπανώνται για την άμυνα από τα κράτη της Συμμαχίας, μπορούμε να δούμε ότι (με ορισμένες εξαιρέσεις) το ποσοστό που διατίθεται στον στρατό μειώνεται, όσο πιο μακριά φτάνουμε γεωγραφικά από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.

Έτσι, εάν η Ρουμανία, τα κράτη της Βαλτικής ή η Πολωνία διαθέσουν περισσότερο από 2,5% του ΑΕΠ για τον προϋπολογισμό του στρατού (για παράδειγμα – η Πολωνία εκτινάχθηκε σχεδόν στο 4% του ΑΕΠ, εκτιμάται για το 2023), το ποσοστό μειώνεται όταν φτάσουμε στην καρδιά της Ευρώπης , με εξαίρεση τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014 που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία λίγες εβδομάδες μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα την επόμενη δεκαετία.

Τα δεδομένα που βρίσκονται στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ αποκαλύπτουν επίσης μια σημαντική πτυχή – όλα τα κράτη έχουν επιτύχει τον στόχο τους να ξοδέψουν τουλάχιστον το 20% των ποσών που διατίθενται για την άμυνα για αγορές εξοπλισμού μάχης/εξοπλισμού.

Ωστόσο,  υπάρχουν μερικά κράτη (Πολωνία, Φινλανδία ή Ουγγαρία) που έχουν καταφέρει να κατευθύνουν τα μισά ποσά για επενδύσεις, ενώ η Ρουμανία διαθέτει μόνο το ένα τρίτο των ποσών που διατίθενται για δαπάνες εξοπλισμού.

Μια εποικοδομητική σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας: και οι δύο χώρες διέθεσαν πάνω από 2% του ΑΕΠ (Ρουμανία – 2,44%, Ουγγαρία – 2,43%), αλλά η Ουγγαρία διέθεσε το 48,4% του προϋπολογισμού για την αγορά άμυνας νέας τεχνολογίας, ενώ η Ρουμανία διέθεσε μόνο 35,2% των ποσών για την αγορά σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πηγή Agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (13 Ιουνίου) από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρουν στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την 20η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, αποφασίστηκε η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών «ΦΑΕΘΩΝ». Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας,...

ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 70 μοναδικά supercars, όπως Lamborghini Gallardo, Elegant Mercedes SLS AMG, Porsche 997 GT2 και Ferrari 458 είχαν την ευκαιρία να δουν σήμερα...