Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Προς το Ιράν δείχνει για την αυτουργία της απόπειρας εναντίον του ο Ισπανός ακροδεξιός πολιτικός Βιδάλ Κάδρας

Ο πρώην πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στην αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας και συνιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Vox Αλεχάντρο Βιδάλ Κάδρας ανέφερε στην αστυνομία ότι πίσω από την επίθεση που υπέστηχθες με πυροβόλο όπλο στο κέντρο της Μαδρίτης ενδεχομένως να βρίσκεται το Ιράν, εξαιτίας των σχέσεων που έχει αναπτύξει με την αντιπολίτευση του θεοκρατικού καθεστώτος.

Αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή όπου έγινε η επίθεση κατά του Alejandro Vidal-Quadras στην κεντρική συνοικία Σαλαμάνκα της Μαδρίτης, 9 Νοεμβρίου 2023 (AP Photo/Andrea Comas)

Έχοντας θητεύσει για μεγάλο διάστημα στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας και στην Ευρωβουλή (1999-2014), τα τελευταία χρόνια δεν είχε ενεργό πολιτικό ρόλο, περιοριζόμενος στο ρόλο του ανεξάρτητου αναλυτή και αρθρογράφου.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ισπανίας καταδίκασε την επίθεση και ευχήθηκαν να διαλευκανθεί σύντομα η υπόθεση.

Στην καταγγελία του, ο Αλέχο Βιδάλ Κάδρας εξηγεί ότι διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τους Ιρανούς πολιτικούς εξόριστους και υπογραμμίζει ότι δεν έχει άλλους αντιπάλους. Στην ίδια γραμμή, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συμβούλιο της Ιρανικής Αντίστασης (ΕΣΙΑ) καταδίκασε έντονα την απόπειρα κατά του Ισπανού πολιτικού και δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατική ενέργεια», σημειώνοντας την εχθρότητα που έχει επιδείξει το καθεστώς της Τεχεράνης στο πρόσωπό του.

Ο Βιδάλ Κάδρας ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που η Τεχεράνη συμπεριέλαβε στη λίστα των ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΣΙΑ, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει κατά 80% την προεκλογική εκστρατεία του Vox το 2014, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός. Στην ανακοίνωση τονίζεται «ο ουσιαστικός και αξέχαστος ρόλος του Βιδάλ Κάδρας ώστε το κίνημα των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού να διαγραφεί από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και με αυτόν τον τρόπο να προστατευτούν χιλιάδες μέλη του στον προσφυγικό καταυλισμό της Αχράφ στο Ιράκ.

Εντούτοις, προς το παρόν η ισπανική αστυνομία δεν προσανατολίζεται προς την εκδοχή ότι η απόπειρα είχε ιδεολογικά κίνητρα, θεωρώντας ότι ήταν πράξη κάποιου επαγγελματία δολοφόνου. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τις έρευνες έχει αναλάβει το τμήμα ανθρωποκτονιών της αστυνομίας και όχι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Επί του παρόντος, εξετάζεται αν μια μοτοσυκλέτα που βρέθηκε καμένη στη συνοικία Φουενλαμπράδα, στα νότια της Μαδρίτης, ήταν το όχημα που χρησιμοποίησε ο δράστης για την απόπειρα.

Πηγή: EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....