Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νοσοκομείο Αλ Σίφα: Παλαιστίνιοι σε σειρές με τα χέρια ψηλά ανακρίνονται – Υπό έρευνες γυναίκες και παιδιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους γιατρούς και ασθενείς, ενώ άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από όσους έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις να συγκεντρωθούν στην αυλή για να προετοιμαστούν για την εκκένωση από το ιατρικό συγκρότημα. Ισραηλινοί στρατιώτες φωνάζουν από τα μεγάφωνα στα αραβικά: “Όλοι οι άνδρες 16 ετών και άνω, σηκώστε ψηλά τα χέρια και βγείτε από τα κτίρια προς την εσωτερική αυλή για να παραδοθείτε“.

Αμέσως Παλαιστίνιοι σε σειρές με τα χέρια ψηλά στον αέρα, συγκεντρώνονταν στο προαύλιο του νοσοκομείου, ερχόμενοι από την πτέρυγα εγκαυμάτων, το μαιευτήριο, την χειρουργική πτέρυγα ή ακόμη την πτέρυγα αιμοκάθαρσης, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο. Περίπου χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται πλέον στην μεγάλη αυλή του νοσοκομειακού συγκροτήματος με τα χέρια ψηλά. Κάποιοι γδύθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στο εσωτερικό, στους διαδρόμους των διαφόρων τμημάτων του Αλ Σίφα οι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα πηγαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο, ψάχνοντας εμφανώς για μαχητές της Χαμάς. Γυναίκες και παιδιά που κλαίνε υποβάλλονται σε έρευνες. Άλλοι υποχρεώνονται να περάσουν από μια κάμερα αναγνώρισης, όπως αυτές που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό, στην διάρκεια της στοχευμένης επιχείρησης, εντοπίστηκαν όπλα που υποδηλώνουν παρουσία της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο.

Βρέθηκαν όπλα στο Αλ Σίφα, λένε οι Ισραηλινοί

Οι στρατιώτες βρήκαν όπλα και περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, κάτι που δείχνει την παρουσία της τρομοκρατικής ομάδας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επί του παρόντος κρατούνται όμηροι στη Σίφα, αλλά οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας πιστεύουν ότι η επιχείρηση μπορεί να φέρει πληροφορίες για τους αιχμαλώτους.

Δεν υπήρξε καμία τριβή μεταξύ των στρατευμάτων, των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τονίζει η ισραηλινή πλευρά. Τουλάχιστον πέντε ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν από στρατεύματα κατά τη διάρκεια ένοπλης μάχης έξω από το νοσοκομείο. Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε.

(Photo by FADEL SENNA / AFP)

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει εξ’ αρχής πως στο Σίφα είναι κρυμμένες στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα», κάτι που διαψεύδει το κίνημα. Υπερθεματίζοντας, ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες Τρίτη ότι η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο κίνημα, έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο Σίφα.

«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος της κατοχής κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της συνταγμένη στα αγγλικά η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών». Τονίζοντας πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Μπάιντεν προ ημερών.

IDF

Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο

Τουλάχιστον 9 πρόωρα βρέφη πέθαναν αφού βγήκαν από τις θερμοκοιτίδες τους, ενώ 27 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας πέθαναν επειδή είχε πάψει να λειτουργεί το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ωστόσο, θερμοκοιτίδες για νεογέννητα, βρεφικές τροφές και ιατρικές προμήθειες μεταφέρθηκαν από τανκς των IDF από το Ισραήλ και παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF υποστηρίζουν ακόμα ότι «ιατρικές ομάδες και αραβόφωνοι στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι προμήθειες φτάνουν σε όσους έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας, υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα μέσα στο νοσοκομείο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ιατρικές ομάδες, ασθενείς – συμπεριλαμβανομένων 600 τραυματιών και 36 νεογνών – και εκτοπισμένων που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Αναλυτικά, πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν...

ΔΙΕΘΝΗ

ΚιΟ μπροστινός τροχός ενός Boeing 737 της εταιρείας Corendon Airlines έσκασε κατά τη διάρκεια της προσγείωσης σε αεροδρόμιο της νότιας Τουρκίας, ανακοίνωσε ο υπουργός...

ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγός φορτηγού που μετέφερε παρακετικό οξύ έχασε σήμερα το πρωί τον έλεγχο του οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Α 21, έξω από την πόλη Πιατσέντσα της...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα εκθαμβωτικά νησιά διακοπών της Ταϊλάνδης που έγιναν διάσημα από την ταινία του Χόλιγουντ «The Beach» αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη νερού μετά από ένα έντονο...