Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κίνδυνος κατάρρευσης πύργου στο κέντρο της Μπολόνια

Για όποιον γνωρίζει τη μαγευτική πόλη της Μπολόνια, οι δύο μεσαιωνικοί πύργοι ‘ντέλι Ασινέλι’ και ‘ντέλα Γκαρισέντα’ (degli Asinelli και della Garisenda) αποτελούν το σύμβολο της πρωτεύουσας της Εμίλια-Ρομάνια.
Γι’αυτό και η είδηση πως ο πύργος Γκαρισέντα σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση ανησυχεί τους ντόπιους και γενικότερα θέτει σε επιφυλακή τις τοπικές αρχές.

Όπως γνωστοποιεί σήμερα η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, σύμφωνα με πόρισμα της τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων δημοσίων έργων “η κατάσταση είναι κόκκινου κωδικού” δεδομένου πως “δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες ασφαλείας”.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, σε σημερινή (16/11) συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος της Μπολόνια, Ματέο Λέπορε, σχολίασε το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης και τόνισε πως ο πύργος Garisenda δεν διατρέχει “άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης” και πως ο συναγερμός παραμένει στο κίτρινο. “Δεν έχουμε λόγο αυτή τη στιγμή να αυξήσουμε το όριο συναγερμού” πρόσθεσε ο Λέπορε.

Η Il Fatto Quotidiano και η La Repubblica μεταδίδουν πως από την έκθεση προκύπτει κατάσταση υψηλής επικινδυνότητας  και κυρίως πως “δεν είναι προβλέψιμη” ως προς το μέγεθος του κινδύνου (“δεν μπορούμε να πούμε αν δεν θα συμβεί τίποτα στον πύργο, αν θα υπάρξει μερική ή ξαφνική κατάρρευση) αλλά και ως προς το χρονικό ορίζοντα (“δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό το σενάριο δεν θα συμβεί, αν θα συμβεί αύριο ή σε ένα μήνα”).

Θα πρέπει λοιπόν να κατασκευαστεί ένα μεγάλο μεταλλικό διάφραγμα γύρω από την ευάλωτη περιοχή αλλά και μια “δομή περιορισμού του ίδιου του πύργου”.

Δεδομένης της κατάστασης, οι χρόνοι για την παρέμβαση είναι ταχύτατοι. “Μόλις οριστικοποιηθεί το νέο κυκλοφοριακό σχέδιο, με όλες τις απαραίτητες εκτροπές των λεωφορείων” τονίζει η Il Fatto Quotidiano, η ασφάλιση της περιοχής “θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα”.

Ο πύργος Γκαρισέντα έχει ύψος 48 μέτρα και κατασκευάστηκε το 1109. Λίγο μετά την κατασκευή του άρχισε να παίρνει κλήση λόγω μερικής κατάρρευσης του εδάφους, και έτσι το αρχικό του ύψος 60 μέτρων μειώθηκε για λόγους ασφαλείας στο σημερινό. Ο πύργος βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση μέσω αισθητήρων, και λόγω υπερβολικών κραδασμών ήδη στα τέλη Οκτωβρίου είχε αποφασιστεί η Piazza di Porta Ravegnana – η επικείμενη πλατεία – να παραμείνει κλειστή στην κυκλοφορία.

Πρόκειται για την κορύφωση μιας κατάστασης αστάθειας του πύργου που παρατηρείται ήδη εδώ και μερικά χρόνια και η οποία είδε μια σφοδρή διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του δήμου της Μπολόνια για αδράνεια.

Σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano, τώρα ο δήμος ανακοίνωσε “ελέγχους της τοπικής αστυνομίας στα σπίτια που βρίσκονται πιο κοντά στον πύργο, για να ελεγχθεί η παρουσία ατόμων εκτός των κατοίκων”, πως “θα ζητηθεί επίσης άδεια για τη χρήση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης” αλλά και πως “σύντομα θα εγκριθεί η επικαιροποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας”.

Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει τρία στάδια επικινδυνότητας. Όπως σημειώνει η Corriere di Bologna, σε περίπτωση που φτάσει στο κόκκινο “προβλέπεται η προληπτική εκκένωση όσων ζουν και εργάζονται σε μια περιοχή, περιγεγραμμένη από τον δήμο, 100 μέτρων από τους πύργους, καθώς και ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας”.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Θετική φέρεται να είναι η πρώτη αντίδραση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, οι Ισραηλινοί «είναι έτοιμοι...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση θέσεων...

ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης του Ρισι Σουνακ ότι θα απορριφθεί...