Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Προσφυγή εναντίον της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε για δολοφονίες διαδηλωτών κατά συρροή

Η γενική εισαγγελέας του Περού Πατρίσια Μπεναβίδες κατέθεσε χθες Δευτέρα στο Κογκρέσο προσφυγή για τη φερόμενη διάπραξη ανθρωποκτονιών κατά συρροή σε βάρος της προέδρου της χώρας Ντίνας Μπολουάρτε, εξαιτίας του ρόλου της στην καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων από τον Δεκέμβριο του 2022 ως τον Μάρτιο του 20233 με απολογισμό θυμάτων που ξεπέρασε τους 50 νεκρούς.

«Σας ενημερώνω ότι κατέθεσα συνταγματική προσφυγή ενώπιον του Κογκρέσου της Δημοκρατίας εναντίον της Ντίνας Μπολουάρτε, της προέδρου της Δημοκρατίας, και του Λουίς Αλμπέρτο Οταρόλα», του πρωθυπουργού της κυβέρνησής της, τόνισε η κυρία Μπεναβίδες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός της.

Η Ντίνα Μπολουάρτε έγινε πρόεδρος του Περού τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του κοινοβουλίου να παυθεί, προτού συλληφθεί, ο αριστερός πρώην αρχηγός του κράτους Πέδρο Καστίγιο, του οποίου ήταν η αντιπρόεδρος.

Στην καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ του κ. Καστίγιο που ακολούθησαν σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

«Δεν έπρεπε να επιτραπεί ο θάνατος ούτε ενός Περουβιανού ή Περουβιανής, ούτε οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας», επέμεινε η κυρία Μπεναβίδες, η οποία κατήγγειλε παράλληλα πως συνάδελφοί της προσπαθούν να σπιλώσουν την ακεραιότητά της.

Η κατηγορία —η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην παύση της προέδρου— καταγράφεται καθώς η γενική εισαγγελέας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη αμφισβήτηση και συνάδελφοί της την καλούν να παραιτηθεί.

Η κυρία Μπεναβίδες κατηγορείται από εισαγγελικό λειτουργό πως ήταν επικεφαλής εγκληματικού δικτύου που δρούσε μέσα στην υπηρεσία και ότι άσκησε αθέμιτη επιρροή έναντι ανταλλάγματος στο Κογκρέσο με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Η γενική εισαγγελίας αντικρούει την κατηγορία και δηλώνει πως δεν θα παραιτηθεί από το αξίωμά της.

Στην πρώτη της δημόσια αντίδραση, η περουβιανή πρόεδρος Μπολουάρτε καταδίκασε την προσφυγή εναντίον της, χαρακτηρίζοντάς τη «ποταπή» και «πολιτικό ελιγμό» με σκοπό να «εκτραπεί η προσοχή από την πολύ σοβαρή καταγγελία εναντίον της (γενικής) εισαγγελέα».

Τον Ιανουάριο, η περουβιανή εισαγγελία ανακοίνωνε πως πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονία κατά συρροή» και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών» σε βάρος της κυρίας Μπολουάρτε για τον ρόλο της στην καταστολή των διαδηλώσεων. Ωστόσο η πρόεδρος χαίρει νομικής ασυλίας ως το τέλος της θητείας της το 2026.

Τον Σεπτέμβριο, η κυρία Μπολουάρτε κατέθεσε σε εισαγγελείς, για τρίτη φορά.

Αν η προσφυγή γίνει δεκτή από το σώμα, θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική διαδικασία διάρκειας ως και τριών μηνών προτού το Κογκρέσο αποφανθεί για τις κατηγορίες σε βάρος της προέδρου, η δημοτικότητα της οποίας έχει υποχωρήσει στο ναδίρ (κατά δημοσκόπηση του ινστιτούτου IEP που δημοσιεύθηκε το σαββατοκύριακο, οι θετικές γνώμες για τα πεπραγμένα της δεν ξεπερνούν το 8%, ενώ το 85% των πολιτών την αποδοκιμάζει).

Οι μαζικές κινητοποιήσεις και η αιματηρή καταστολή άρχισαν την 7η Δεκεμβρίου, όταν η Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε κι ανέλαβε την προεδρία. Μαίνονταν ως τον Μάρτιο.

Ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο παραμένει προφυλακισμένος στη Λίμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

  Οι bisexual και οι λεσβίες πεθαίνουν νωρίτερα από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας Μια μελέτη από...

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν χθες Παρασκευή τις κεντρικές ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές. Περισσότεροι από...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αξιωματούχοι της Ναμίμπια εξέφρασαν την οργή τους όταν τουρίστες φωτογραφήθηκαν να ποζάρουν γυμνοί σε ένα από τα εμβληματικά αξιοθέατα της χώρας, τον αμμόλοφο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου καθώς ωριμάζουν οι επενδύσεις σε νέες μονάδες εξαγωγής LNG. Σε ομιλία...