Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Για φοροδιαφυγή ασκήθηκε ποινική δίωξη στον γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν

Η αμερικανική Δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη  για δεύτερη φορά κατά του γιού  του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, κατηγορώντας τον για φοροδιαφυγή.

Το γεγονός είναι αναμενόμενο πως θα πυροδοτήσει εκ νέου τις καταγγελίες της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης καθώς δεν απομένει  πλέον ούτε  ένας χρόνος από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Χάντερ Μπάιντεν, 53 ετών, «ενεχόταν σε απάτη» που του επέτρεψε να μην καταβάλει 1,4 εκατ. δολάρια σε φόρους που του αναλογούσαν για τη φορολογητέα ύλη της περιόδου 2016-2019.

Στο έγγραφο διατυπώνονται εννέα κατηγορίες (τρεις κακουργηματικής φύσης, έξι πλημμεληματικής), από φορολογική απάτη ως υποβολή ψευδών στοιχείων. Επίσης διατυπώνεται η φράση ότι ο πρώην δικηγόρος και επιχειρηματίας σπαταλούσε χρήματα για να ικανοποιεί την τοξικομανία του, να αγοράζει τις υπηρεσίες «συνοδών», πολυτελή αυτοκίνητα και ενδύματα.

Η νέα δίωξη σημαίνει πως ο γιος του προέδρου, που ήδη αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή, μπορεί να δικαστεί δυο φορές την επόμενη χρονιά, καθώς ο πατέρας του θα συνεχίζει την εκστρατεία για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Η άσκηση των διώξεων ήταν αναμενόμενη, αφού συμφωνία που είχε κλείσει δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν με τον εισαγγελέα Ντέιβιντ Ουάις —θα του επέτρεπε ομολογώντας την ενοχή του να αποφύγει την οδυνηρή δίκη και την πιθανή φυλάκισή του— ακυρώθηκε το καλοκαίρι.

Στην ακυρωθείσα συμφωνία προβλεπόταν κάλυψη  για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής  αλλά και της παράνομης οπλοκατοχής.

Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τη νομοθεσία αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 17 ετών για την πτυχή της φοροδιαφυγής και 25 ετών για την παράνομη οπλοκατοχή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ξεκίνησαν έρευνα και για τον Δημοκρατικό πρόεδρο για τις πολύ αμφιλεγόμενες δοσοληψίες του γιου του στο εξωτερικό. Προσάπτουν στον Χάντερ Μπάιντεν πως είχε ύποπτες δραστηριότητες στην Ουκρανία και στην Κίνα και ότι εκμεταλλεύτηκε το δίκτυο και το όνομα του πατέρα του.

Παρά τις καταγγελίες των Ρεπουμπλικάνων, ο Χάντερ Μπάιντεν —ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον— δεν αντιμετωπίζει δίωξη για κάποια από τις δοσοληψίες του στο εξωτερικό.

Ο πατέρας του αρνείται πάντα πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στις υποθέσεις του παιδιού του, και δημόσια υπερασπίζεται σθεναρά την αθωότητα του. Τον Μάιο, τόνιζε στο MSNBC πως έχει «πίστη» σ’ αυτόν κι ότι είναι «περήφανος» για τον Χάντερ.

Από την πλευρά του το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει πως ο ειδικός εισαγγελέας Ντέιβιντ Ουάις, στον οποίο εμπιστεύτηκε την έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντεν, έχει απόλυτη ανεξαρτησία. Διορισμένος επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ, ο δικαστικός παρέμεινε στη θέση του και αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....