Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό στην Πράγα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με τον 24χρονο δράστη – Πρώτα πυροβολεί και μετά τρέχει στην ταράτσα του Πανεπιστημίου

Εθνικό πένθος κήρυξε για αύριο στην Τσεχία ο πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Φιάλα στη μνήμη των 14 νεκρών και δεκάδων τραυματιών από το χθεσινοβραδινό μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τσέχο πρόεδρο ο Φιάλα εξέφρασε το σοκ του για τη χειρότερη επίθεση με όπλα στη χώρα του μετά τη διαίρεση από τη Σλοβακία. «Στις 23 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν τα Χριστούγενναοι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες πάνω από όλα τα δημόσια κτίρια και ζητάμε από τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων κρατώντας ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι».

Μακελειό στην Πράγα: Νέο βίντεο με τον δράστη να πυροβολεί τα θύματά του

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το Blesk.cz σήμερα το πρωί, φαίνεται ξεκάθαρα η δράση του 24χρονου που έτρεχε φωνάζοντας στους χώρους του Πανεπιστημίου ενώ ταυτόχρονα πυροβολούσε κατά ριπάς και αδιακρίτως προς όποιον έβλεπε μπροστά του.

Στο ίδιο Mέσo μίλησε ένας αυτόπτης μάρυρας που είδε όλη την επίθεση από τον 24χρονο σε πλήρη εξέλιξη. «Δεν ήμουν πολύ μακριά από τη Φιλοσοφική Σχολή όταν ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός. Ο δράστης μπήκε μέσα και πυροβόλησε την πρώτη κοπέλα που είδε μπροστά του», περιγράφει και προσθέτε: «Πυροβόλησε την κοπέλα στο δρόμο πριν μπει μέσα, η κοπέλα ήταν απλά ξαπλωμένη εκεί στο δρόμο, κάτι που είναι απολύτως φρικτό. Αυτή ήταν η πρώτη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί αιφνιδιάστηκαν εντελώς και αντί να φύγουν τρέχοντας από το μέρος, δεν το πίστευαν, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν».

Στο τέλος βίντεο φαίνεται ότι ο δράστης εκτέθηκε όταν σηκώθηκε. Κατά τον αυτόπτη μάρτυρα «αυτό δείχνει ότι ήταν πολύ σίγουρος ότι κανείς δεν μπορούσε να τον νικήσει. Νομίζω ότι είχε βάλει στο μυαλό του ότι είναι ο βασιλιάς, ”είμαι ψηλά, όλοι σας τραβάνε το πόδι, θα κάνω ό,τι θέλω”».

Μακελειό στην Πράγα: «Πυροβολεί! -Γ@@@@@, χρειαζόμαστε ελεύθερο σκοπευτή» – Οι σοκαριστικοί διάλογοι των αστυνομικών

Στη δημοσιότητα έδωσε η τσέχικη αστυνομία πλάνα από την επιχείρηση για την εξουδετέρωση του εκτελεστή στην Πράγα, καθώς και συγκλονιστικούς διαλόγους που είχαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Οπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τα πλάνα και τους διαλόγους κατέγραψε κάμερα που έφερε στη στολή του αστυνομικός. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η αστυνομία ανέφερε πως ο δράστης τελικά αυτοκτόνησε όταν κατάλαβε πως τον είχαν περικυκλώσει οι αστυνομικοί. «Ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε» τόνισαν.

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι των αστυνομικών την ώρα των πυροβολισμών

Αστυνομικός 1: «Είναι κρυμμένος, στην αριστερή πλευρά. Από εκεί που στέκομαι εγώ. Πυροβολεί! Πυροβολεί πίσω από το τοιχίο.

Αστυνομικός 2: Τον βλέπω.

Αστυνομικός 1: Τον βλέπω, είναι εκεί! Φοράει μαύρα ρούχα! Είναι στη γωνία! Δίπλα στη σημαία! Δίπλα στη σημαία της Τσεχίας στη γωνία, στην κορυφή της σχολής! Έχει ένα μακρύκανο όπλο. Στην οροφή. Στα αριστερά στη Σχολή Τεχνών. Πάνω στη γκαλερί! Φοράει μαύρα ρούχα!

Αστυνομικός 2: Έρχεται!

Αστυνομικός 1: Πυροβολεί και στέκεται στην κορυφή, όπως η τσέχικη σημαία!».

Στη συνέχεια ο αστυνομικός απευθύνεται στο δράστη

Αστυνομικός 2: «Έι, παλιομ@@@@@! Εδώ, είμαι, πυροβόλησε εδώ πέρα! Ελα εδώ! Εδώ είμαι, εδώ είμαι! Έι! Έι!»
Αμέσως μετά απευθύνεται και πάλι στους συναδέλφους του

Αστυνομικός 1: «Για να μην πυροβολήσει αυτούς τους ανθρώπους, γαμώτο! Γ@@@@@! Υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα. Είναι στον 4ο όροφο» .

Αστυνομικός 2: «Τον βλέπεις ακόμα;»

Αστυνομικός 1: Ναι, όχι, όχι

Φωνή από τον ασύρματο: (ακατάληπτο) «…στην είσοδο του τμήματος φιλοσοφίας. Περιμένει ένα ασθενοφόρο. Θα παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Πρέπει να τους πούμε ότι ο δράστης είναι στην οροφή.

Αστυνομικός 1: Κανείς δεν πρόκειται να μπει εκεί μέσα. (ακατάληπτη φωνή στον ασύρματο) Πρόσεχε, έρχεται! Έρχεται!

Φωνή από τον ασύρματο: Πρέπει να ετοιμάσουμε τους τραυματιοφορείς.

Αστυνομικός 1: Έχει μακρύ όπλο! Είναι μεγάλο!

Αστυνομικός 2:Περνάει κάτω από την ουκρανική σημαία! Επαναλαμβάνω: Περνάει κάτω από την ουκρανική σημαία!

Αστυνομικός 1: Γαμώτο, εγώ θα τον έδιωχνα από εδώ.

Αστυνομικός 2:Είναι στους προβολείς. Είναι στους προβολείς.

Αστυνομικός 1:Είναι στα φώτα και καλύπτεται!

Αστυνομικός 1 προς τον συνάδελφό του: Πρόσεχε!

Αστυνομικός 2: Χρειάζεται ελεύθερος σκοπευτής, για να το αναλάβει. Εγώ έχω μόνο ένα Glock 19.

Αστυνομικός 1: Είναι εκεί! Προσοχή! Πυροβολεί! Θα πυροβολήσει! (ακούγονται πυροβολισμοί). Γαμώτο, δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε. Κρύβεται κάτω από τη σημαία! Στα φώτα! Με τα φώτα! Και πυροβολεί μέσα από το τοιχίο!

Αστυνομικός 2: Θα τον σκοτώσω!

Φωνή από τον ασύρματο: Είναι κάτω από την ουκρανική σημαία. Κάτω από τον πύργο. Όχι κάτω από την τσέχικη σημαία.

Αστυνομικός 2:Μετακινήθηκε!

Αστυνομικός 1: Καταφατικό! Μετακινήθηκε! Και πυροβολεί μέσα από το τοιχίο!
Προτείνω η ομάδα SWAT να πυροβολήσει από τη γέφυρα! Υπάρχει καθαρή οπτικό πεδίο!

Αστυνομικός 2: Ή αλλιώς κάποιος με ένα μεγάλο όπλο από το Rudolfinum.

Αστυνομικός 1: Κάθαρμα! Αντε γ@@@@@@ βρωμιάρη!

Αστυνομικός 2: Είσαι ένα γ@@@@@@ κάθαρμα, γ@@@@@@!

(ακατάληπτες φωνές στον ασύρματο και σειρήνες)

Αστυνομικός 2:Παιδιά, ελάτε! Γαμώτο! Είναι εκεί έξω. Γαμώτο, ας πυροβολήσουμε!

Αστυνομικός 1: Ρωτήστε αν μπορείτε να πυροβολήσετε από εδώ! Τουλάχιστον να έχετε κάλυψη… Ας τον κρατήσουμε απασχολημένο!

Αστυνομικός 2: Σηκώθηκε! Σηκώθηκε! Σηκώθηκε! Αν έχεις μεγάλο όπλο, ρίχτου!

(ακούγονται πολλαπλοί πυροβολισμοί)

Μακελειό στην Πράγα: Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία και δημόσια κτίρια

Η τσεχική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ματαίωσε σήμερα όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις αφού ένας φοιτητής πυρoβόλησε και σκότωσε 14 ανθρώπους χθες, Πέμπτη, σε κτίριο του πανεπιστημίου.

Πρόκειται για το χειρότερο τέτοιο περιστατικό που έχει σημειωθεί στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους όπλα, μερικοί κυνηγετικά ή αθλητικά τουφέκια, όμως τα επεισόδια με πυροβολισμούς στα τυφλά είναι σπάνια.

Άνθρωποι ανάβουν από χθες το βράδυ κεριά έξω από τη μεσαιωνική έδρα του πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης και επικεφαλής των πανεπιστημίων της χώρας σχεδιάζουν να αποτίσουν αργότερα σήμερα εκεί φόρο τιμής. «Έχουμε υιοθετήσει από σήμερα προληπτικά μέτρα σε όλη τη χώρα σε σχέση με μαλακούς στόχους και σχολεία», ανέφερε η αστυνομία μέσω της πλατφόρμας Χ.

«Δεν έχουμε πληροφορία για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή… αυτό είναι ένα σήμα ότι είμαστε εδώ και προετοιμασμένοι». Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν δήλωσε στο τσεχικό ραδιόφωνο πως έχουν ταυτοποιηθεί 13 από τους 14 νεκρούς. Το υπουργείο ανέφερε πως στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας Ολλανδός.

Μακελειό στην Πράγα: Τα μηνύματα μίσους του μακελάρη, η Αλίνα και οι μαρτυρίες τρόμου

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το μακελειό στην Πράγα, όπου 24χρονος έσπειρε τον όλεθρο στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου με συνολικά 15 νεκρούς (μαζί με τον ίδιο).

Hμέρα πένθους κήρυξε το Σάββατο η κυβέρνηση της Τσεχίας μετά το μακελειό χθες στο πανεπιστήμιο της Πράγας με τουλάχιστον 15 νεκρούς και 25 τραυματίες. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων το μεσημέρι.Ο πρόεδρος της χώρας Πετρ Πάβελ εξέφρασε θλίψη και οργή για τις απώλειες τόσων ζωών.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή την φρικτή πράξη».

Νέα στοιχεία για το μακελειό στην Πράγα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων – Όλο χρονικό της τραγωδίας

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τον μακελάρη της Πράγας, τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης άνοιξε πυρ από την οροφή του Πανεπιστημίου του Καρόλου εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων, οι οποίοι έτρεχαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 15 νεκροί (ανάμεσά τους και ο δράστης) και 24 τραυματίες, 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των 15 θυμάτων με βάση την μέχρι στιγμής ενημέρωση από την ελληνική πρεσβεία

Οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας. Κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη». Ο 24χρονος φεύγοντας από το χωριό του, που απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη, είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι εκείνος σκότωσε τον πατέρα του, έσπευσαν στο πανεπιστήμιο και εκκένωσαν το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών όπου φοιτούσε. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν από διπλανό κτήριο και ακολούθησαν οι σκηνές χάους και πανικού.

Το βίντεο με το δράστη να ανοίγει πυρ, σοκάρει

Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν τη φρίκη που έζησαν τα θύματα ενώ ο μακελάρης από ένα μπαλκόνι πυροβολούσε.

Οι τρομοκρατημένοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να μπουν στον κάτω όροφο, την ώρα που εκτυλισσόταν το μακελειό στην Πράγα. Σε άλλο ντοκουμέντο που σοκάρει, φοιτητές είχαν βγει στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν τις σφαίρες του 24χρονου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μια κοπέλα δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της στο περβάζι και έπεσε στο κενό, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

«Σκότωσε και τον πατέρα του»

Ο αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε τον ύποπτο ως άριστο μαθητή.

Ο 24χρονος υπέστη σοβαρά τραύματα αλλά δεν είναι σαφές αν αυτοκτόνησε ή αν έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα που να υποδηλώνει ότι είχε συνεργό».

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πράγας, ο Μάρτιν Βόντρασεκ, πιστεύεται ότι ο Kozak σκότωσε τον πατέρα του στην πόλη Χοστούν, δυτικά της Πράγας, νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ότι μετά την εγκληματική του πράξη σχεδίαζε να αυτοκτονήσει.

 

Εμπνεύστηκε από φρικτά γεγονότα – Ποια είναι η 14χρονη Αλίνα

Ο Βόντρασεκ, δήλωσε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε από ένα φρικτό γεγονός, ένα παρόμοιο γεγονός, που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αν και ανεπιβεβαίωτο, το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως οι πυροβολισμοί της 7ης Δεκεμβρίου στο Μπριάνσκ της νότιας Ρωσίας, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή του πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Ήταν η Αλίνα Αφανασκίνα, το όνομα της οποίας ανέφερε ο μακελάρης της Πράγας.

«Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο περισσότερο πόνο γίνεται» – Τα σοκαριστικά μηνύματα του μακελάρη
Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram.

Εκεί, μάλιστα, είχε αναφέρει και το όνομα “Αλίνα Αφανασκίνα”, από την οποία “εμπνεύστηκε” την επίθεση. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz* έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες». (σ.σ.: όπως η Alina Afanaskina έτσι και ο Ilnaz είναι δράστης μαζικών επιθέσεων).

Ο δράστης ανέβαζε για ημέρες μηνύματα μίσους και απελπισίας. «Όλοι με μισούν και θα συνεχίσουν να μισούν αλλά αυτό είναι αμοιβαίο» έγραψε στις 11 Δεκεμβρίου ενώ την επόμενη ημέρα σημείωνε ότι «είναι μια χάλια ημέρα και μια χάλια ζωή».στις 17 Δεκεμβρίου με ένα ακόμα σοκαριστικό μήνυμα: «Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο περισσότερο πόνο γίνεται». Το επόμενο μήνυμα γράφτηκε στις 19 Δεκεμβρίου και ήταν το τελευταίο όπως φαίνεται στο κανάλι του:

«Έχω ένα βουητό στα αυτιά μου… σαν κάτι γ@μη@@νες πυγολαμπίδες. Ήθελα να βγάλω τα αυτιά μου».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21/12 Πέμπτη το απόγευμα ο 24χρονος οπλισμένος με εισέβαλε στη σχολή και σκόρπισε τον θάνατο.

Έλληνας καθηγητής από την Πράγα: Δίδασκα τη στιγμή των πυροβολισμών – Είμαστε όλοι σε σοκ
Για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μίλησε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν εγώ δίδασκα στο κτήριο της πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κυρίως κτήριο της φιλοσοφικής σχολής. (…) Τώρα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιοι συγκαταλέγονται στα θύματα. (…) Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, δεν υπάρχει προηγούμενο (περιστατικό) στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίβος.

«Είπαμε στους φοιτητές να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους για να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Στους εκατοντάδες φοιτητές στο πρόγραμμα Εράσμους υπάρχουν κάποιοι Έλληνες αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο (να τους έχει συμβεί κάτι) γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της σχολής, που έχουν την έδρα τους οι διοικητικές υπηρεσίες».

Mε τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των 15 θυμάτων.

Είχε άδεια για το όπλο – Ισως τον βοήθησε η φίλη του

Οι πυροβολισμοί δεν συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία, διευκρίνισε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία βρήκε «ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών» στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 24χρονος σκοπευτής είχε άδεια για το όπλο, με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία. Η έρευνα πρέπει τώρα να αποκαλύψει πώς ακριβώς έλαβε αυτή την άδεια.

Στο μεταξύ, η τσεχική αστυνομία φέρεται να είπε σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο, ότι ο Ντέιβιντ Κόζακ μπορεί να βοηθήθηκε από την κοπέλα του. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Το χρονικό του μακελειού

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν περίπου στις 15:00 τοπική ώρα την Πέμπτη στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, σκοτώνοντας ανθρώπους αδιακρίτως, ενώ το προσωπικό και οι μαθητές έφραξαν με έπιπλα τις πόρτες για να μην μπει στις αίθουσες.

Τα δραματικά πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να πηδούν στο κενό για να σωθούν από μεγάλο ύψος, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Πριν από τον πυροβολισμό, η αστυνομία είχε λάβει αναφορά ότι ο ύποπτος πιστεύεται ότι κατευθυνόταν στην Πράγα από μια κοντινή πόλη με σκοπό να αυτοκτονήσει. Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας του άνδρα ανακαλύφθηκε νεκρός.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφανίζονται πολλοί άνθρωποι να τρέχουν μακριά από το σημείο, αλλά και φοιτητές να κρύβονται σε περβάζι του κτηρίου του πανεπιστημίου.

Η επίθεση με πυροβολισμούς στην Πράγα μία από τις χειρότερες του αιώνα

Σύμφωνα με το BBC η επίθεση είχε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών από περιστατικά μαζικών πυροβολισμών από μοναχικό ένοπλο στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα:

Νορβηγία, Ιούλιος 2011: Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους τοποθετώντας ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους σε κυβερνητικό κτίριο του Όσλο και στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, σε καλοκαιρινή κατασκήνωση του νησιού που διευθύνεται από την πτέρυγα νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Γερμανία, Απρίλιος 2002: Ο Robert Steinhauser, 19 ετών, σκότωσε 16 άτομα -13 δασκάλους, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό- στο γυμνάσιο Gutenberg Gymnasium στην πόλη της Erfurt. Είχε αποβληθεί από το σχολείο το προηγούμενο φθινόπωρο.

Γερμανία, Μάρτιος 2009: Ο Tim Kretschmer, 17 ετών, σκότωσε 15 ανθρώπους σε πυροβολισμούς που ξεκίνησαν στο πρώην σχολείο του στην πόλη Winnenden, κοντά στη Στουτγάρδη. Πυροβόλησε σκότωσε εννέα μαθητές και τρεις δασκάλους στο σχολείο πριν πάει στην κοντινή πόλη Wendlingen, όπου πυροβόλησε άλλους τρεις περαστικούς.

Ελβετία, Σεπτέμβριος 2001: Ο Friedrich Leibacher μπήκε στο κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου στην πόλη Zug ντυμένος με αστυνομική στολή και πυροβόλησε σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε άλλα 10.

Σερβία, Απρίλιος 2013: Ο Λιούμπισα Μπογκντάνοβιτς πυροβόλησε και σκότωσε δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένα αγόρι δύο ετών, και τραυμάτισε τη γυναίκα του σε χωριό έξω από το Βελιγράδι. Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν στρατιωτικός βετεράνος που είχε πολεμήσει με τις σερβικές δυνάμεις στον Κροατικό Πόλεμο για την Ανεξαρτησία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης του Ρισι Σουνακ ότι θα απορριφθεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Σουδάν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξετάσει αυτό που θεωρεί ως «επιθετικότητα» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) «εναντίον του...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή...

ΔΙΕΘΝΗ

Γυναίκα που διαγνώστηκε με HIV μετά από επεμβάσεις «βαμπίρ προσώπου» σε παράνομο κέντρο στο Νέο Μεξικό χαρακτηρίζεται ως το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από τον...