Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Eφιάλτης δίχως τέλος – Η τρίτη φάση του πολέμου

Ο κίνδυνος της γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι πιο ορατός από ποτέ, καθώς το Ισραήλ προειδοποιεί ανοιχτά τον Λίβανο ότι θα παρέμβει, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ από το έδαφός του. Στη Γάζα συνεχίζεται η εκατόμβη νεκρών από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έπεσε νεκρός ο τραγουδιστής που προοριζόταν να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Γιουροβίζιον.

Χάος και πανδαιμόνιο ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ, στη Χαν Γιουνίς. Άψυχα σώματα κείτονται στον δρόμο. Ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από χτυπήματα του ισραηλινού στρατού στη Μπέιτ Λαχία, το Μαγκάζι και τη Χαν Γιουνίς

Όπως δήλωσε πολίτης: «Καθόμασταν και τρώγαμε όταν κάτι άρχισε να πέφτει στο κεφάλι μας. Δεν βρίσκονταν μαχητές της Χαμάς ανάμεσα μας, εάν λένε κάτι τέτοιο. Εύχομαι να μην είχαμε έρθει (στη Χαν Γιουνίς), να είχαμε μείνει στην πόλη της Γάζας. Υπάρχουν τραυματίες εκεί, υπάρχουν τραυματίες κι εδώ».

Kόλαση φωτιάς και στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο  πολλοί άμαχοι από τον βορρά. Διασώστες και κάτοικοι προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες μετά τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ αναζητούν επιζώντες και θύματα κάτω από τα συντρίμμια. Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του στη κεντρική και τη νότια Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Οι δυνάμεις μας πολεμούν σε αρκετές περιοχές στην κεντρική Γάζα. Στο Αλ Μπουρέιτζ, την περιοχή των καταυλισμών, όπου επιχειρούμε για τρίτη μέρα εκεί, σκοτώνοντας πολλούς τρομοκράτες και καταστρέφοντας τις υποδομές τους Το δεύτερο μέτωπο είναι η Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα».

Με μόλις 13 νοσοκομεία να υπολειτουργούν στη Γάζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςκαλεί για μία ακόμη φορά τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως μέτρα για την ανακούφιση των Παλαιστινίων αμάχων, που είναι αντιμέτωποι με σοβαρούς τραυματισμούς, λιμό και επιδημίες. Για σχεδόν δύο εκτοπισμένους κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη. Ανάμεσα τους η 29χρονη Παλαιστίνια που γέννησε τετράδυμα εν μέσω του πολέμου. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο πριν καν αναρρώσει, αφήνοντας πίσω της ένα από τα νεογέννητα παιδιά της. Όπως δήλωσε: «Είναι πολύ αδύνατα. Κάνει κρύο κι έχει υγρασία. Δεν υπάρχει μπανιέρα για να τα κάνω μπάνιο. Δεν υπάρχουν πάνες και παιδικές τροφές. Προσπαθώ να τα θηλάσω, αλλά δεν τρέφομαι σωστά για να μπορώ να τα θηλάσω».

Μετά το μπαράζ ρουκετών και drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, εντείνεται και η ανησυχία για επέκταση του πολέμου. Ο ισραηλινός στρατός διαμηνύει ότι ετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους φιλοϊρανούς αντάρτες της σιιτικής οργάνωσης και προειδοποιεί τον Λίβανο ότι θα ανοίξει νέο μέτωπο εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ, δήλωσε: «Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ απαιτεί αλλαγή. Ο χρόνος για διπλωματική λύση εξαντλείται. Εάν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν για να σταματήσουν τα πυρά κατά των κατοίκων του βορείου Ισραήλ και να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, θα δράσει ο ισραηλινός στρατός».

Ιρακινή ένοπλη ομάδα, που υποστηρίζει τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drone σε περιοχή στα υψίπεδα του Γκολάν. Την ίδια ώρα, έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Η τρίτη φάση του πολέμου

Την τρίτη φάση του πολέμου δρομολογεί το Ισραήλ, την ώρα που συγκρούσεις μαίνονται σε ολόκληρη τη Γάζα. Μαζί μας η Λήδα Παπαδοπούλου για να δούμε τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Νετανιάχου για το επόμενο στάδιο του πολέμου…

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, από το Βορρά μέχρι το Νότο. Μεγάλη είναι η ένταση των βομβαρδισμών στα κεντρικά γύρω από την Ντέιρ αλ Μπάλα με επίκεντρο τους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρονται δεκάδες νεκροί.

Αλλά και μέσα στην πόλη της Γάζας ο στρατός συνεχίζει να συγκρούεται με το τελευταίο όπως πιστεύει Τάγμα της Χαμάς σε τουλάχιστον δύο συνοικίες.

Εν μέσω των σφοδρών αυτών συγκρούσεων, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έλαβε την έγκριση από το διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει από τη Δεύτερη στην τρίτη Φάση του Πολέμου.

Ο σχεδιασμός για την Τ=τρίτη Φάση προβλέπει μετάβαση από τις μαζικές επιθέσεις σε πιο περιορισμένες,  «χειρουργικές» επιχειρήσεις στη νότια Γάζα.

Μετάβαση που κρίνεται απαραίτητη λόγω του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που έχουν μετακινηθεί προς το Νότο. Μεγάλης κλίμακας επιθέσεις υπό αυτές τις συνθήκες θα προκαλούσε δραματικό αριθμό νεκρών και προφανώς έντονες διεθνείς επικρίσεις. Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η τρίτη Φάση είναι απόφαση του Πολεμικού Συμβουλίου και οι πληροφορίες λένε ότι η μετάβαση είναι ακόμη αρκετές εβδομάδες μακριά. Θεωρείται βέβαιο ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο για να καταφέρει μαζικά πλήγματα στη Χαμάς προτού αλλάξει πολεμική στρατηγική.

Εν τω μεταξύ η ένταση στα σύνορα με το Λίβανο αυξάνεται και ο κίνδυνος είναι να δούμε μια σοβαρή κλιμάκωση στο βόρειο μέτωπο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....